Thursday, December 20, 2012

Now, I can smile..

Salam alaik,


Siapakah orang yang manis senyumannya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang apabila ditimpa musibah lalu dia berkata:

Inna lillahi wainna ilaihi raajiuunn..

Lalu berkata "Ya Rabbi, aku redha dengan ketentuanMu ini.."



You know..
Allah is the best Healer.

Yesterday, I had hurt myself so much that I couldn't bear anymore hurts.
And I thought I couldn't move either.

But look,
Today I smile so beautifully that I don't remember my last tears.
And I walk ahead, put my trust to My Healer.


Ya Allah,
I know You are so close to me.
I know You heard me.
And I ashamed of myself because I am the one that move away.

But Your love and Your mercy
Have save me from being too far.
Your Love saved me. Your Mercy caught me.
And I turn to You, ask for Your forgiveness.
I repented and hope for Your bless.


Allah,
Allow me to say these
Today, I could smile just because of You
Today, I could walk  just because of You.
And I couldn't ask more.

Just, Thank You.
I love You.






Monday, December 10, 2012

Actually, I can.

Bismillahirrahmanirraheem~


Saat tengah menulis tentang hala tuju hidup yang dilihat kian bertambah dan berat, mata terpandang pada skrin desktop komputer yang baru muncul setelah beberapa minit yang lalu aku menekan punat 'on'.

Nak tahu apa yang muncul?

Ni dia...



Hati yang tengah kucar-kacir tadi rasa tenteram secara tiba-tiba. Allah..

Senyum. I love Allah even more la camni. :)

Direct. Subhanallah~


Padahal gambar screen tu dah dua minggu menghiasi lappy. Konon-kononnya nak semangat la untuk exam first ni. Tapi rupanya nak bagi semangat untuk hari ini.


insya Allah, Allah ada. Kita usaha saja~ yang selebihnya biar Allah uruskan.

insyaAllah3!!

yosh! teruskan semangat! kella kan kuat!

yeah! (hehe, cam apa je.. khudwah, kella.. khudwah)

:) peace, yow!



" Maka bersabarlah engkau atas apa yang mereka katakan, dan bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu, sebelum matahari terbit, dan sebelum terbenam, dan bertasbihlah pula pada waktu tengah malam dan dihujung siang hari, agar kamu berasa tenang.. "
Surah Taha: 130

Allah, guide me all the way~



Monday, December 3, 2012

Lost of sensitivity

Salam alaik,


Baru-baru ni aku merasakan yang aku ada satu syndrome paling bahaya. Iaitu 'kehilangan rasa' atau sensitivity dengan keadaan persekitaran. Bahaya!

Pertama, aku rasa aku kurang sensitive dengan perasaan orang disekeliling aku. Aku akui aku memang seorang yang out-spoken (sedikit) berbanding teman-teman rapat dan orang lain. Dengan itu aku terlalu mudah mengguris perasaan dan hati mereka walaupun sebenarnya bukan niat aku untuk bersikap macam tu.

Kalau ada apa-apa perkara yang aku tak gemar, aku akan terus mengatakannya. Bagi aku kalau disimpan akan jadi barah. Atau aku akan rasa tak selesa jika tak dapat 'membetulkan' apa yang salah. Ya, aku banyak belajar untuk menegur dengan lebih berhikmah. Cuma kadang-kadang sebab dah jadi 'habit', direct je sound orang. Dan lepas tu mula la rasa bersalah, orang terasa, hati tak selesa, ukhwah longgar, bla..bla...bla..

Hadoi!


Keduanya, ini yang paling crucial. Aku kurang mengesan bahaya disekeliling. Ade ke tadi pesakit psychiatry nak ****** tangan aku, aku 'ter'bagi pulak? Saakella!! Mimpi ngeri rasanya malam ni. Dah tahu pesakit tu tak sihat mentally, yang dok layan awatnya? Tadi pun awalnya aku tak express apa-apa pun. (Oh, sebenarnya situasi sebentar tadi sangat complicated. Pesakit tu duk menghulur tangan yang aku dah memang kata kat dalam hati jangan bagi tangan! Tapi bila dia mula mendekati aku, dan agak rapat jugakla, aku tak da pilihan selain beri tangan dan mengharapkan dia pergi lepas tu. Rupanya?! Astaghfirullah~ )

Dia tak sihat, Kella.. Jangan marah dia.. Sabar2.
Ya Allah lindungilah aku daripada hilang 'sense' gaya ni. Ini tak bagus, ya Allah. Ini bahaya!


Aduhai.. Apa boleh buat? Sebenarnya aku rasa benda ni berkaitan dengan personaliti aku sendiri. Kurang berperasaan sedikit. Sebab tu aku pun jadi 'kurang rasa' dengan orang lain. Ye ke? Aku rasa je la kan.. :P

Kenapa aku katakan yang kedua itu bahaya? Sebab ia mengenai sixth sense kita. Tambah-tambah lagi bila perempuan. Orang boleh ambil kesempatan kalau lemah part ni. Tau-tau tak boleh nak patah balik dah. Aku pernah terbaca pandangan Ustaz Hasrizal tentang perkara ni. Bila kita loss conciousness dengan persekitaran kita dan hanya berhusnuzhon dengan orang lain walau saat diri dah hampir terperangkap, itu bahaya.

Sangat-sangat bahaya. Jadi lurus bendul tu kadang-kadang malapetaka untuk diri. So, jangan jadi lurus bendul ok, kella?

Bagaimana nak tingkatkan conciousness, awareness, sensitivitiness dan seangkatan dengan itu?
Sorry, I dont have yet the answers.


Moga Allah bimbing selalu~




Sunday, November 25, 2012

Topik femes diusia ini...err (-.-')

Bismillah~

(err, saja post puisi ni.. sedap!)

Pernah tengok cerita KCB? Cerita yang membawa mesej bahawa jodoh itu walaubagaimanapun, walau banyak halangannya, banyak ranjaunya akan sampai kepada orang yang sepatutnya juga.

Berlapang dadalah. Terimalah. Seadanya. Jodoh akan hadir bila tiba masanya. Akan. Pasti.


Soal jodoh ni sering menyerabutkan kepala. Pada akhirnya, last-last tak mengubah apa-apa.

Ia sudah tertulis. Titik. Buatlah gaya kuak renang ke, tertunggang terbalik ke, apa ke, last-last ia akan berakhir dengan apa yang telah tertulis.


 Di Luh Mahfuz.

Kenapa Allah tak bagitahu? Yelah, kan senang kalau Allah bagitahu siap-siap sapa pasangan kita. Jadinya tak payah susah-susah cari, tak perlu buat keputusan apa-apa, tak payah bercinta dengan orang yang salah, etc,etc..

Tapi hakikatnya, ia termasuk antara perkara yang Allah rahsiakan. Rezeki, jodoh, umur dan ajal telah siap-siap ditulis tetapi dirahsiakan. Kenapa?

Hurm, pernah tengok movie? Apa perasaan bila sebenarnya kita dah tahu dah ending dia camna. Kita dah ready dah apa yang akan berlaku kat hujung. Mestilah movie tu jadi tak best bagi kita, kan? Buatlah horror camne pun, epik gaya apa pun, plot tinggi mana pun, tapi sebab kita dah tahu hujung cerita nanti gaya ni, so end-up movie tu tak bererti pun pada kita. Kita akan rasa bosan, boring. Sebab dah tahu hujung pangkal cerita. Last-last yang ujian tak nampak cam ujian. Hidup dan mati dah tahu, jadi boleh buat preparation apa semua.

Jadi tak tercapailah apa yang Allah berfirman dalam ayat ni:

"Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya."
-Al-Mulk: 2

Jadi manusia itu akan terus terleka. Tiada booster nak beramal dengan kebaikan kalau dia tahu 80 tahun lagi dia akan meninggalkan bumi. Takde inisiatif nak belajar atau berusaha kalau dia tahu apa-apapun nanti 20 tahun akan datang dia akan jadi milionaire. Atau bila dia dah tahu jodoh dia yang ni, dia nak jugak main kayu tiga. atau lain-lain halnya.

Perkara-perkara yang Allah rahsiakan ni juga sebenarnya nak bina erti 'Tawakkal tu a'lallah'. Rasa kebergantungan kepada Allah. Rasa kehambaan kepada Allah. Rasa ketaksempurnaan kita sebagai hamba, sebagai manusia. Allah sebenarnya nak lihat usaha. Allah tak tengok sangat result kita. Kalau tidak mesti Allah marah Nabi bila hanya sedikit saja yang beriman lepas 13 tahun berdakwah di Makkah al-Mukarramah. Mesti Allah hukum Nabi Musa bila tak berjaya mengIslamkan firaun. Mesti Allah azab semua hamba-Nya bila tak berjaya buat ustaziyatul- alam, menegakkan kalimahNya dimuka bumi.

Tapi tidak, kan? Sebab Allah Maha Adil. Dan segala keadilan-Nya itu tertakluk dalam pengetahuanNya yang Maha Bijaksana. Walaupun kita rasa kita dah usaha dah, tapi tak dapat juga. Mungkin ada something special yang kita tak tahu apa, yang menunggu dihujung sana atas reward segala susah payah kita. Mungkin saja.

Dan ini pula membuka hati kita untuk menerapkan nilai 'Husnuzhon' dengan Allah. Bersangka baik. Allah berfirman dalam Hadith riwayat Abu Hurairah r.a " Aku adalah berdasarkan sangkaan hambaKu terhadapKu. Aku bersamanya ketika dia mengingatiKu..." (dan seterusnya. Hadis ni panjang sedikit. Just nak crop part ni je. :))

Jadi apa yang kita sangkakan kepada Allah, itulah yang akan kita dapat. So, sangkalah yang baik-baik saja ye. Supaya hasilnya baik-baik juga.. Ye tak? Hilangkanlah kegundahan yang melanda hati sebab itu akan jadi kunci hasutan syaithanirrajim. Naudzubillah wa astahfirullah.


Kunci kebahagiaan itu ada pada Dia. Jadi untuk bahagia, maka mendekatlah padaNya. Bukannya pada manusia.

Wallahualam,~



p/s: err, topik ni dah seringkali muncul menghiasi blog aku nampaknya. Adakah pemikiranku telah terdoktrin dengan perkara ni? owh, tidaakk!

ni adalah hasil cetusan idea setelah mendapat berita bahawa anak buah cam ade ura-ura nak bernikah. oh, my!

Terkeluar terus kata-kata: Ini bukan pengaruh rakan sebaya, ini pengaruh anak sedara! Uish. =P


Saturday, November 17, 2012

Pejamkan matamu, lalu kerjakan.

Bismillah,
"Jika ini perintah Ilahi, Dia takkan pernah menyia-nyiakan iman dan amal kami."
 Lalu mereka bertindak.

Mereka padukan tekad untuk taat dengan rasa hati yang kadang masih berat.
Mereka satukan keberanian melangkah dengan gelora jiwa yang bertanya-tanya.

Perpaduan itu membuat mereka memejamkan mata. Ya, memejamkan mata.

Begitulah para peyakin sejati. Bagi mereka hikmah hakiki tak selalu muncul di awal pagi.
Mereka harus bersikap di tengah keterhijaban akan masa depan.
Cahaya itu belum datang, atau justeru terlalu menyilaukan.
Tapi mereka harus mengerjakan perintahNya.

Seperti Nuh harus membuat kapal,
seperti Ibrahim harus menyembelih Ismail,
seperti Musa harus menghadapi Fir'aun dengan lisan gagap dan dosa pembunuh,
seperti Muhammad dan para sahabat harus menghayunkan pedang-pedang mereka kepada kerabat yang terikat darah namun terpisah oleh aqidah.

Lagi-lagi mereka memejamkan mata.

Jika ada perintahNya yang berat bagi kita, mari pejamkan mata untuk menyempurnakan keterhijaban kita.
Lalu kerjakan.

Mengerja sambil memejam mata adalah tanda bahawa kita menyerah pasrah pada TanganNya yang telah menulis takdir kita.

Tangan yang menulis musibah dan kesulitan sebagai sisipan bagi nikmat dan kemudahan.

Tangan yang mencipta kita, dan padaNya jua kita akan pulang..


 -Dalam Dakapan Ukhwah.

*currently fall in love with Salim A. Fillah.~

Friday, November 16, 2012

Pandang Depan Kalau bawa kereta

Bismillah,


“Kamu tahu kenapa cermin depan kereta itu besar berbanding cermin sisi kereta yang kamu gunakan untuk tengok kereta dari arah belakang itu?”

Jawabnya, Itu maknanya lebih utama untuk kita sentiasa memerhatikan masa depan kita berbanding masa lalu kita. Hidup kamu mesti digerakkan terus ke hadapan !”

Lanjutan kisah.


*kella, sudah2 lah tengok cermin sisi tu. Pandang kehadapan, yuk! Nanti accident pulak kereta nie kang.. :P*

Thursday, November 15, 2012

Bismillah.

Salam alaik,

Okey, ceria-ceriakan diri anda. Regang-regangkan otot badan. Anda bakal melalui hari ini. Owh, kena tambah part hujung tu. Anda bakal melalui hari ini dengan bersemangat dan yakin!

Tahun baru, permulaan baru.
Malam tadi menyaksikan ramai mujahidin di Palestin yang syahid atas serangan mendadak regim zionist. Kejam! Incredibly kejam!

Marah? ya,saya marah. Pemulaan tahun ditumpahi darah. Mujur darah syahid, bukan sebarang darah. Moga Allah tempatkan roh2 mujahidin ni di SyurgaNya yang penuh dengan kenikmatan itu. Ameen.

Try amek 4 minit untuk berdoa sebentar untuk mereka.



......................



Ameen, ya Rab.


Permulaan baru, Azam baru.

Alhamdulillah, tahun baru tiba lagi. Alhamdulillah, aku masih bernafas di muka bumi Allah ini. Entah apalah aku buat tahun yang lepas ni. Malas nak koreklah. Azam yang lepas pun tak ingat~ Macam tak ada yang best untuk dicerita. :P

Takpe, yang penting, kita masih ade future yang boleh dicipta. Ujian membuatkan jiwa lagi kuat. Alhamdulillah. Allah tahu aku boleh laluinya. Ya Allah, jagailah diriku.


Azam dah tersisip. Jiwa dah bersedia?
Jom, kita lalui lagi tahun hijrah 1434H, dengan jiwa Jihad!

Ya, Jiwa Jihad! inspirasi daripada mujahidin Palestine.
InsyaAllah.

Wednesday, November 14, 2012

Penutup Buku Lama


Dia pengejar bayang-bayang
Terus mengejar tanpa lelah
Tatkala bayang-bayang mula menghilang
Dia menyalahkan matahari yang terbenam..

Dan bila bayang-bayang sudah menghilang,
Dia tahu sudah tiba masanya untuk
dia hentikan langkahan..


behind every story written
there is a backstory hidden..

Everybody has a past.Everybody lives a present.And everybody deserves a future.

This is THE anthem.
(hlovatesays)

moga bahagia.

Na Shle.

Wednesday, November 7, 2012

The answer is~






Well I've done-done wrong and you bet I felt it

I tried to be chill but it was so hot that I melted

I fell right through the cracks

And I'm trying to get back!

Before the cool done run out

and I'll be giving it my bestest

And nothing's going to help me but divine intervention

I reckon it's again my turn...to win some or learn some!

So I won't hesitate no more, no more

This cannot wait, I'm Yours! Rabbee I'm Yours!!


Well open up your mind and see like me

Open up your plans and man, you're free!

Open up your heart and you'll find love, love, love :)

Listen to my music and maybe sing with me?

I love peaceful melodies

It's our God-forsaken right to be loved, loved, loved, loved, loved!


So I won't hesitate no more, no more
This cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, Rabbee! Rabbee! I am Yours!


I've been spending way too long checking my tongue in the mirror

And bending over backwards just to try to see it clearer

and my breath fogged up the glass

So I drew a new face and laughed :D

I guess what I be saying is there ain't no better reason,

to rid yourself of vanities and just go with the season

It's what we aim to do

Our name is our virtue!


So I won't hesitate no more, no more

This cannot wait I'm sure

There's no need to complicate

Our time is short

This is our fate, Rabbee! Rabbee! I am Yours!

Rabbee, Rabbee, I am Yours!

Rabbee, Rabbee, I am Yours!

Oh, Rabbee, Rabbee, I am Yours!




gelak~ kelakar la saakella ni.. peluh

Tuesday, November 6, 2012

Simple.

Bismillah

Fahami, jangan mudah menghukum.

Ada orang boleh buat perkara luarbiasa. Petik jari.
Ada orang nak buat perkara biasa pun terhegeh-hegeh. Lambat.

Ada orang lepas lari, boleh lari lagi.
Ada orang lepas lari, pengsan.

Ada orang makan banyak.
Ada orang makan sikit je. Diet.

Ada orang boleh berkerja tak henti-henti.
Ada orang nak masuk ofis pun lemah je badan.
Passion.

Ada orang baru belajar buat buku scrap.
Ada orang dah belajar bina banglo.
Maju.

Ada orang belajar sejam dah tahu.
Ada orang belajar berminggu-minggu pun tak faham.
Kepandaian.

Ada orang mudah benar terasa. Sensitif.
Ada orang kena hempap batu pun senyum lagi.
Hard-core.

Ada orang cubit tak sakit.
Ada orang pegang pun pedas.

Fahami, jangan mudah menghukum.

"Aku tang sini je aku mampu. tang tu aku surrender dah"
"Awat tak try?"
"Tak mau.. Rasa tak mampu"
"Tak cuba mana nak tahu"
"Cakap senang la..Aku tengah kumpul kekuatan ni. Bukan try guna mulut cik adik."

"Err, marah ke.."
"Jangan mudah menghukum. cuba fahami dan dalami"


Fahami, jangan mudah menghukum.

"Degil betulla.."
"Orang degil jangan dipaksa.."
" Kenapa pulak?"
"Kalau dipaksa dia lagi tak jalan. Bagi masa. Bukan dia tak tahu apa yang baik dan buruk"
"Kau macam faham je.."
"Yelah, aku pun degil jugak.."

Fahami, jangan mudah menghukum.

Kalau nak puaskan manusia, bila-bilapun kita tak mampu.

Kalau amal kerana manusia, ia tidak berharga.
Namun kalau amal adalah keranaNya, pahala berlipat ganda!


~
Berimasajangancepatmenghukum.Sesiapapuntakmahujadihipokrit.

Wallahu khairul haakimin...
Dan Allahlah sebaik-baik hakim.

Sunday, November 4, 2012

Saya rasa saya nak pengsan sekejap, boleh?


Naqibah saya kata kalau nak menangis, 5 minit je.
Kalau nak serabut, 10 minit.

Tapi tak kata pula kalau nak pengsan boleh berapa lama.

Maybe sehari? or, dua?

But I'm promise,
I'll wake up.
Soon. I hope.

Friday, November 2, 2012

Just. Do. It.

Bismillah,

Kewajiban seorang muslim itu ialah pertamanya dia perlu beriman.
Kemudian baru baca Al-Quran.

(Mustafa Masyhur)

Allah tak suruh baca Quran dulu. Khatam bab haji, bab makanan, bab solat, bab zina, bab hudud, rukun iman, rukun Islam segala - baru jadi Muslim. TAK.

Allah kata kamu beriman tak dengan Aku? Percaya tidak akan kewujudan Aku? Percaya tidak pada Rasulku? Percaya dah?

Then, you're Muslim now.

Now, I give you the order. Nah ambil Al-Quran sebijik. Buat.

Do! Just do them! Because you're the believer! you believe in Allah, you believe in Rasul. So, sekarang, buat apa yang Allah dan Rasul suruh. Buat.

Kenapa tak buat? Kamu belum beriman lagi ke? Kamu tak yakin ke? Kamu rasa tak mampu? Kenapa rasa macam tu?

Allah kata: Kan Aku dah beritahu, Aku ada. Aku dengar. Aku tahu kamu mampu. Just do them! natijahnya Aku akan uruskan. Kamu buat part kamu, Aku akan selesaikan yang akhirnya.

Yakin tak?

Kita patut jawab: "sami'na wa ata'na ya Rabbana" - kami dengar dan kami patuh, wahai Tuhan kami~


~

that's why para sahabat bila dengar saja ayat minum arak turun- dyorang pecahkan semua botol2 arak sampai banjir madinah. Bila turun ayat hijab - para wanita bertempiaran lari nak tutup rambut sampai cari pelepah kurma. ini natijah daripada keimanan.

kita?
- rileks dulu bro...~ ??

menangis.


Friday, October 26, 2012

Korban

Bismillahirrahmaniirahim~

Salam alaik,

Alhamdulillah wa syukrulillah~ datangnya lebaran sebenar umat Islam di penghujung bulan Oktober ni. Menyaksikan Hari Raya AidilAdha "Akhbar" yang bermaksud hari raya besar-besaran kerana jatuhnya 10 Zulhijjah pada penghulu segala hari iaitu hari Jumaat. Allahu Akhbar!

Sangat-sangat best bagi mereka yang menjadi pengunjung Baitullah atau Masjidil- Haram sebagai jemaah haji tahun ini. Bila lagi nak merasa hari raya akhbar gini. Nak kena tunggu berpuluh-puluh tahun lagi rasanya untuk jatuhnya 10 Zulhijjah pada hari jumaat. Wah, sungguh jeles! Teringat ade seorang mak cik kenalanku yang terpilih untuk jadi jemaah haji tahun ni masa aku di Malaysia lagi. Seronoknya Mak cik Wah tu! Untungnya rasa.

Allahu Akhbar, Allahu Akhbar walillahilhamd.

Pengertian korban bagi aku akan sentiasa berubah setiap tahun. Orang kata daripada tak tahu jadi tahu, dan terus tahu. Dulu mungkin aku tahu kisah Nabi Ibrahim saja, tapi sekarang dah complete sampai Siti Hajar dan Ismail serta isterinya satu lagi pun aku tahu.Alhamdulillah.Itu namanya Allah nak tinggikan kefahaman dalam menghayati seerah. Dan juga mengambil pengajaran2 yang tersirat.

Ibadah korban memang tak asing bila tiba hari raya aidiladha ni. Nama pun raya korban kan. Hari tu pun mak aku dah tanya nak berkorban ke tak tahun ni. Betapa ibadah ni sangat popular dan menarik ramai antara kita untuk mengerjakannya.

Tapi ada satu sudut yang kurang kelihatan disitu. Aku tertarik dengan satu talk Dr Asri mengenai ibadah korban ini. Kita tahukan kisahnya bermula apabila Allah memerintahkan Nabi Ibrahim untuk menyembelih anak kesayangannya, Nabi Ismail. Sungguh jelas disitu pengorbanan seorang ayah serta pengorbanan seorang anak semata-mata kerana ingin mentaati perintah Sang Pencipta.

Ya, kisah gantian Nabi Ismail dengan seekor domba inilah yang menyebabkan kambing dan lembu menjadi haiwan yang dikorbankan bila tiba aidiladha.

 Kisah gantian ini juga yang menyebabkan kita juga berkorban seperti mana Nabi Ibrahim berkorban.

Tapi itu hanya refleksi. Refleksi kisah pengorbanan Nabi Ibrahim bila Allah tuntut pengorbanan dari baginda.
Tapi ada satu lagi yang tersirat. Ada sesuatu yang tak terlihat. Sebelum pengorbanan itu dilakukan, Nabi Ibrahim telah dahulu mengorbankan perasaannya. Anak yang satu ketika dulu dinanti penuh harap, tapi kemudiannya harus ditinggalkan di tanah yang gersang, kering kontang dan seterusnya diperintahkan untuk menyembelih anak itu- apakah yang lebih hebat selain perasaan yang melanda jiwa Nabi Khalilullah ini?

MasyaAllah. Sungguh, kekuatan jiwa itu ada pada baginda.

Korban perasaan. Itu yang Allah mahu kita hayati. Kalau korban binatang korban dan wang ringgit, adakah sama dengan mengorbankan sebuah perasaan kasih seorang ayah kepada anaknya? Adakah sama nilaiannya? Tidak, takkan sama. Takkan pernah sama.

Ibadah korban seharusnya memberi kita makna sebenar hakikat perngorbanan. Bukan setakat melemparkan wang ringgit untuk belanja korban. Bukan, ia lebih daripada itu. Ia umpama melepaskan sesuatu yang paling,sangat-sangat kita cinta,sayang dan kasih hanya kerana Dia.

Itulah korban yang dimaksudkan. Subhanallah. Aku berllindung daripada segala sesuatu yang aku lebihkan melebihi cintaku kepada Allah..T.T

Sungguh, luas pengertiannya. Luas pemahamannya. Dan tinggal kita untuk sedar dan cungkil segala yang tersirat itu..


Selamat Hari Raya Aidil Adha!
Kullu a'min wa antum bikhair!
Taqabbalallahu minna wa minkum, ^^,
~
kita maka rendang kambing tahun ni.. ;)

Wednesday, October 17, 2012

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
 Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu. ~


hard-core.

Tuesday, October 16, 2012

OnG ke OMG?

Salam alaik,

Fuhh.. Baru dua hari berlalu dengan rotation OnG, tapi rasa sesak nafas, kurang oksigen, rasa flush kat kawasan muka tak hilang-hilang. Macam bakal ade cardiac arrest je ni.. tak pun ischemia.

Naudzubillah.. Penyakit2 ni jangan disebut. Mahu hypochondriac nanti. Cukup2lah dengan penyakit2 yang dalam buku tu. Jangan dibawak ke luar. Ehe.

Kenapa ada symptoms2 kat atas tu? Ohho, sungguhlah ajaib saakella ni. Autonomic nerve system badan dia sangat2lah fully function bila tiba je part2 yang berkaitan dengan fluid warna merah tu. Tak pun sebab dia dah ada minset yang dia bakal melihat baby keluar dari rahim seorang wanita. Dan dia juga seorang perempuan yang bakal bergelar wanita. (apekah?) Ok, maksudnya dia faham la kesakitan yang dirasai oleh wanita lain.. (sorry, ayat berbelit2)

Oh, apakah yang lebih mengerikan daripada itu. Baby yang hidup dikeluarkan dari rahim wanita yang hidup (ish, memanglah!) - bagi aku sangat mengerikan. Sakitnya, aduhaiii...

Adakah aku terlebih emosi part ni? Hukhukhuk. Sakitlah! Ya Allah, tak terbayang kesakitan yang dihadapi. Pulak tu tengok baby tu kena tarik secara ganas.. Oh, tidak.. Hatiku tak membenarkan baby2 disakiti begitu rupa. Tau la nak selamatkan baby tu. Huhu..

Yang tu untuk spontaneous delivery, maksudnya bersalin normal la. Yang kalau tak normal? Mahu terbeliak biji mata melihatnya. Dengan forceps, dengan vacum, dan ntah apa-apa lagi perkakas rumah digunanya. Ish, itu baby lah! Kesian tau.

 Nak pulak tengok dari kacamata seorang makcik muda yang ade ramai anak buah yang comel2.. Oh, tidakk.. tidaklah aku mahu membuat begitu kepada anak buah kesayanganku. Cubit pun sayang tau.

Namun itu situasi di ward obstetrics saja. Bila masuk ward Ultrasound, situasi lain pulak. Kalau di obstetrics, aku rasa sedih, sakit, tapi bila di ultrasound, aku rasa bahagia sangat. (ehe) Ye lah, kita bakal melihat baby dalam perut dengan ultrasound tu, dan boleh perasan sangat kot muka ibu2 yang tersenyum bahagia melihat anak dalam perut tu. Siap mengalir air mata tau. Aku yang lihat pun rasa bahagia.. Eii, seronok sangat!

Mulanya merasakan bakal tiada harapan aku dengan OnG ni, tapi bila part ultrasound tu aku rasa masih ada harapan lagi, insyaAllah. Baru rasa ada kehidupan sedikit. ^^,  Tapi sebenarnya aku suka je kalau boleh sambut baby. Cuma jangan bagi aku complicated case, mesti aku akan tenggelam dalam emosi. Lebih2 lagi kalau ade baby yang meninggal ke.. waa, Naudzubillah!


Allah juga yang menciptakan segala sesuatu~ Amazed tengok fetus dalam uterus. Subhanallah.. Dulu aku pun datang dari situ.. membesar di satu tempat yang kukuh. Maha Hebat Tuhan yang menciptakan.



“Sesungguhnya Kami menciptakan manusia daripada tanah. Kemudian Kami jadikan manusia daripada saripati air mani (nutfah) yang tersimpan di dalam tempat yang kukuh (rahim). Dari nutfah (benih) Kami proses menjadi ‘alaqah (segumpal darah), dari ‘alaqah menjadi mudghah (segumpal daging), kemudian dari segumpal daging Kami jadikan tulang. Dan setelah proses itu Kami balut pula dengan daging. Setelah itu kami ciptakan makhluk baru berbentuk lain. Maha Suci Allah, Pencipta yang paling baik.”
Surah Al-Mukminun:12-14

Wallahualam~


Hurm, esok bakal berdepan dengan gyneacology ward pulak. Group yang dah melaluinya experienced a very sad situation. Abortion, abortion, and abortion.. (-.-) Adakah ini akan jadi penamat kisah aku dan OnG? Sama-sama kita lihat.. (pheww~~)


Allahumma yusahillana..


p/s: daripada nak lima orang anak, jadi sorang saja. haha. trauma. sekali cikgu gynea kata, at least dapatkanlah anak 3 orang.

ok..*hilang hujah*

Sunday, October 14, 2012

Lupa lah tu!


Bismillah,

Manusia itu mudah lupakan? Kita susah nak ingat banyak benda dalam satu masa.
Kadang-kadang kita ingat satu perkara, kita lupa perkara lainnya. Kita ingat yang ini, kita lupa yang itu. Nak kata memang ada sajalah perkara yang kita lupa.

Banyak kesan akibat lupa ni. Bila kita lupa, kita terpaksa berdepan dengan situasi yang tak best. Kadang-kadang kita kena marah, kita lambat pegi kelas, dan yang paling tak best bila kita gagal  exam la. Tu kesan yang sangat menyakitkan sikit la kan. (Ehm sakit banyak kot?) So, keseluruhannya lupa ni banyak beri kerugian daripada keuntungan. (Ke memang takde untung langsung?)

Jadi untuk mengelakkan kita lupa, kita selalu try buat benda-benda yang boleh tolong ingatkan kita. Kita tulis notes, kita buat alarm lagu hard rock, kita suruh rakan kita kejutkan kita daripada tidur ganas2, kita suruh mak telefon dan lain-lain. Banyak cubaan yang kita buat untuk jadikan diri kita ni seorang yang pengingat sikit. :) (dan daripada trial2 tu ada yang  gagal ada juga yang berjaya. Kalau aku, banyak yang gagal la sebenarnya. Hehe)


Jadi, menjadi manusia yang mudah lupa ni, ada sesuatu yang jadi petunjuk kita. Allah tahu kita ni mudah lupa. Bukan Melayu je yang mudah lupa, semua manusia memang mudah lupa.. Allah Maha Adil, Dia takkan biarkan kita terkapai-kapai tanpa peringatan.

So, apa dia yang jadi petunjuk tu? (Haa, rasanya apa? Lupa lah tu? ) Jawapannya mestilah ALQURAN..Petunjuk untuk semua manusia dan juga seluruh alam.

Al-Quran ni tolong ingatkan apa? Suruh bangun pagi pergi kelas ker? Suruh jgn lupa sarapan before lecture ke? Or jangan lupa sidai baju kat ampaian? (Hoho, kalau ade ayat tu,mesti Rasulullah terkejut) ;)

AlQuran diturunkan untuk ingatkan manusia tentang tujuan hidupnya. Kenapa dia berada di dunia. Kenapa dia dilahirkan di dunia. Kenapa dia ditakdirkan untuk hidup didunia. Jawapan semua persoalan tu ada dalam Alquran. Alquran jawab semua persoalan kita. Ia ibarat pengganti Rasulullah yang telah lama meninggalkan kita(untuk zaman kita sekarang ni la.) Juga petunjuk dan wahyu kepada Rasulullah saw.


Kita lupa, kadang2 kita hidup macam esok ada. So AQ kata, tak.. esok belum tentu ada.
Kita lupa kita ni hamba, AQ kata - tak, kau ni memang hamba. Hamba kepada Allah. Kita lupa bahawa kita pemakmur dunia. Kita lupa kita sebenarnya mulia menjadi hamba Allah. Mulia menjadi muslim walau berbeza dipandangan manusia.

Bila kita baca AQ ni, sebenarnya Allah nak igtkan kita..seolah2nya Allah nak kata:
Lupakah kamu manusia, Aku ni Tuhan kamu..
Lupakah kamu manusia, kamu adalah hamba saja. Tak ada kuasa.
Lupakah kamu manusia, dunia yang sedang kamu pijak ni, adalah sementara?
Lupakah kamu manusia, Aku yang beri kamu nikmat setiap masa
Lupakah kamu manusia, Aku boleh tarik nikmat2 ini bila-bila yang aku suka
Lupakah kamu manusia, masa yang kamu ada itu, Aku punya.
Lupakah kamu manusia, tiada yang abadi di dunia, kecuali Aku.
Lupakah kamu manusia, ada syurga dan neraka yg sedang menunggu disana.
Lupakah kamu manusia, dunia ni kau sepatutnya guna untuk apa?


Allah seolah-olah bertanya semua persoalan tu. Mengajak manusia berfikir tentang hakikat penciptaan diri mereka. Allah cipta persoalan yng jawapannya ada dalam AQ. Sebab semua persoalan memang berkisar tentang itu je. Kenal pencipta, kita akan kenal diri kita.
Kenal diri kita, kita boleh guna potensi kita sebaiknya. Dari situlah apa sebenarnya yang kita patut jadi. Apa yang Allah nak kita jadi.
Jadi buat diri yang pelupa ni, marilah kita rapatkan diri dengan peringatan yang satu ni. Kata -kata yang datang daripada Pencipta kita. Tersusun indah bukan hanya sebagai petunjuk, juga sebagai penenang hati tatkala keserabutan dunia melanda.

"Belum tibakah waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang- orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak diantara mereka menjadi orang-orang fasik."

57: 16

Apa lagi, jom, tadabbur Al-Quran!

Monday, October 8, 2012

Surprise!


Bismillah,

Hidup ini penuh dengan kejutan, kan?. Setiap hari pasti ada saja yang baru. Hari-hari yang dilalui takkan pernah sama. Pasti ada saja yang berlaku mengubah kesamaan itu.

Sama jugak seperti aku. Tak menyangka terlalu banyak kejutan yang diterima sejak menjejak kaki ke Czech ni. Bukan lama mana pun, baru je seminggu. Tapi kejutan demi kejutan datang menerpa ibarat angin monsoon yang datang tiba-tiba. Tiada expectation, tiada preparation. Terkejut.

Nak taknak hati bertanya, atas sebab apa, mengapa dan bagaimana boleh terjadi. Sungguh tiada jawapan. Bertanya hati pada Sang Pencipta. Atas sebab apa diri ini dipertanggungjawabkan sedemikian. Soal mampu dijadikan persoalan utama. Kelayakan bagai tiada, bahkan baru mahu dibina. Tapi kepala geleng tanda tidak bersetuju dengan pertanyaan hati.

Allah tahu sesuatu yang kamu tidak ada pengetahuan tentang itu..

Tunduk. Benar, aku tidak tahu. Benar-benar tidak tahu. Mungkin ada sesuatu yang Allah mahu aku terima. Mungkin ada sesuatu yang Allah mahu beritahu.

Hidup penuh dengan ujian, kan? Kalau takda ujian, bukan namanya kehidupan, ye tak? Ujian, ujian.. Menentukan kita mampu ke tahap seterusnya atau tidak. Lulus atau gagal. Gagal atau lulus.

Menakutkan. Takut untuk gagal. Kecuali kalau sudah bermati-matian berusaha. Baru tak kisah kalau gagal sekalipun. Cuma masih risaukan tentang usaha pula.. Setinggi mana usaha aku dapat berikan?


Moga dengan ujian, Allah berikan kekuatan..
Moga dengan tanggungjawab, Allah kurniakan kebijaksanaan..
Moga dengan nikmat, Allah hamparkan kesyukuran..

Allahumma yusahhil lana..

Thursday, September 6, 2012

Haruman

Salm alaik,


Ada dua situasi yang berlaku pada aku yang membuatkan aku berfikir panjang.

Situasi pertama: Tengah membawa motor bersama emak tersayang balik dari rumah terbuka dengan asyiknya menghirup udara nyaman.. tetiba ade seorang mamat bermotosikal juga(atau lebih tepat berskuter seperti daku) memotong skuterku yg memang dibawa perlahan sesuai dengan gaya menikmati alam tu. Owh, part potong tu aku langsung tak kesah.. Cuma yang aku kesahkan ialah haruman yang dia pakai tu!. Mak aii, pakcik! ni gaya nak pikat aweks motor alaf baru ke? punyerlah harum! sampai laluan yang aku lalu lepas mamat ni lalu memang bau dia sorang! Aku tak marah, tapi sebaliknya terkekeh2 gelak sampai mengundang seribu tanda tanya dikepala mak aku..hehe.. lawaklahh.. kot ye pun nak pakai perfume, biase2 sudahlah..sampai dibawa oleh angin bayu nie kenapa.. huhu..
haila, mat moto, mat moto..

Situasi kedua: Aku di dalam bas yang ber'air-cond' yang boleh dikatakan bukan air-cond sebenarnya sebab tiada kesan penyejukan pun yang aku rasa. hee.. ok, tu aku tak kesah lah. yang aku kesahkan dan sangat2 marah dalam ati ni bila ada seorang makhluk tuhan tu yang tak berperikemanusiaan langsung merokok didalamnya!? apekejadahnya pakcik oi merokok dalam bas yng berair-cond.. kot ye pun bas ni xde orang penuh sampai kebelakang tapi tak pernah ditulis dalam mana2 tempat dibenarkan merokok dalam tempat yang ber'air-cond'! dan kalau nak tahu, hidung daku ni memang dicipta khas utk mengesan  bau yang tak sepatutnya ni. sebatu orang merokok I dah boleh detect taw..

Hanya benci dalam hati sajalah. kalau ikut keberanian ade je, cuma risaukan keselamatan diri sendiri saja yang membuatan aku tak jadi nak tegur. Dahlah bermusafir jauh keseorangan.. bahaya2.. lalu aku menutup hidung dengan bucu tudung saja sambil menyatakan kegeraman dalam hati..

Nak dijadikan cerita, adela seorang mamat tu tahan bas. (owh, bas aku ni bas tumpang) Soaku dah berbunga2 dah hati, sebab bila ade penumpang naik, pintu bas akan terbuka. jadinya dapatlah aku hirup udara yang segar diluar sana barang sebentar..

Tapi rupanya ALlah bukan saja bagi bernafas seketika, bahkan Allah siap hantar lagi haruman yang aku rasa bersyukur sgt2 taw..agaknya mamat tu cam tau2 je hidung aku ade masalah, dia duduk pulak depan aku.

ok2, jangan fikir yang bukan2.. saya tahu ade peribahasa dari mata turun ke hati tapi tiadalah pulak dengar dari hidung turun ke hati.. so, insyaAllah, jiwa saya selamat dari godaan yang taksepatutnya.. eheh

Pernah tak rasa ada ketika kita tak kisahkan persekitaran kita. Asal aku baik cukuplah. Bila kita rasa kita cukup 'wangi', kita tak hairan pun dengan wangian orang lain sebab kita dah cukup 'wangi'.. tapi kita sebenarnya kena ingat, walaupun kadang2 kita wangi, tapi bila dahdicemarkan dengan bau busuk yang lebih berkuasa, kita akan busuk juga akhirnya..
Dan amat penting masa kita busuk itu, kita perlukan seseorang yang boleh 'wangi'kan kita kembali.

eheh, boleh faham ke analogi wangi dan busuk ni?

Ada orang dapat tarbiyah, ada orang yang tidak. Pernah terbaca satu petikan dalam maalah JOM! baru2 ni yang kata:
Seorang yang jahat boleh hidup dalam lingkungan orang2 yang baik, tetapi orang yang baik belum tentu dapat survive dalam lingkungan orang jahat.

PErcaya tak? Percayalah kerana ia berlaku. Walaupun kita rasa kita dah wangi dengan tarbiyah yang kita dapat, tapi percayalah kebusukan jahiliyah diluar sana lagi hebat drp wangian kita. justeru kita kena selalu wujudkan persekitaran yang wangi.. bukan kita sahaja yang wangi, kalau boleh mak, ayah, abang, adik, kakak, jiran sebelah rumah, semua kita nak dyorang wangi.

Wangi tu bukan suruh pakai perfume ye.. Tapi wangi yang datang drp iman yang segar bugar dek mendapat tarbiyah dan mengenal hakikat diri sendiri. Itulah wangian yang sebenarnya.

Bukan nak cakap orang yang dapat tarbiyah tu wangi dan yang tak dapat adalah sebaliknya.. taakk.. nehi3.. Tarbiyah itu bila kita terdidik dalam satu sistem yang berlandaskan Aq dan sunnah. So apa2 yang anda rasakan yg anda buat berlandaskan 2 manhaj utama tu, maka anda ada unsur tarbiyah tu dalam hidup anda. cuma kalau nak lagibetul tarbiyah ialah bila anda terjebak dalam usrah dan daurah.. hehe, tu lagi kaw2 punyer..

wangi tu analogi sahaja.. sebab jahiliyah luar sana memang terang2 busuk taw,, so lawannya kepada busuk tu, wangilah kan.. jadi, just nak ajak semua orang lah utk jadi wangi..

sekali lagi, bukan pakai perfume taw.. tapi wangi kerana iman dalam hati..

wallahualam,

JoM jadi wangi! :

Monday, August 13, 2012

Nukilan hamba

Bismillah..

Dia
Selalu dalam ingatan
Dekat bersama hembusan nafas
Nama agung yang sering membasahi lidah
Hati turut berbicara seia teringat
Jiwa kerdil lantas berharap
Masihkah ada esok untuk bertaubat.

Dia
Kuseru pagi dan petang
Tanpa rasa lelah atau kecewa
PadaNya semua makhluk berharap
Kerana hamba sifatnya tak sempurna
Lalu rahmatNya diminta, redhaNya dipohon
Menginginkan syurga yang tak terlihat.

Dia
Kusembah siang dan malam
Menyampaikan seribu rasa dalam diam
Kerana Dia sja tahu akan isi hati
Penat lelah jerih payah dunia
dengan itu kekuatan diminta
Untuk menangkis serangan syaitan durjana.

Dia
Aku sembah kerana cinta
Aku taat kerana sayang
Aku kassihkan Tuhanku
Dia Memberi tatkala aku meminta
Dia menegur tika aku terleka
Dia hadiahkan aku kehidupan
Untuk aku gunaan pada jalanNya
Alhamdulillah ya Allah..
kekalkan aku dalam hidayahMu

Friday, July 20, 2012

Diari Malaysia

Salam alaik..

Post pertama dariku di bumi Malaysia ni..
Post sehari sebelum Ramadhan bakal dimasuki..

What a blessing ya Allah..

' Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan?'

Alhamdulillah, permulaan yg cukup baik. Hari pertama jejak kaki da jatuh motor.. ;p ( oh, not that part I want to stress, but it's the 1st day jejak Malaysia but I'm already pegang motor.).. Selalunya seminggu kot baru pegang..alhamdulillah tak cedera pun..malu saja..;)

Dan hari pertama telah pun diuji.. Allah kuatkan hatiku..
moga terus produktif, kella.. try ur best!


Ahlan ya Ramadhan.. nape rasa  rindu siap2 ni? ;)
moga Ramadhan kali ni memberi tazkiyah dalam diri..lembut dan ikhlaskan hatiku yaAllah.

Thursday, July 12, 2012

Cinta Salman Al-Farisi

Salman Al Farisi memang sudah waktunya menikah. Seorang wanita Anshar yang
dikenalnya sebagai wanita mukminah lagi shalihah juga telah mengambil
tempat di hatinya. Tentu saja bukan sebagai kekasih. Tetapi sebagai sebuah
pilihan dan pilahan yang dirasa tepat. Pilihan menurut akal sehat. Dan
pilahan menurut perasaan yang halus, juga ruh yang suci.

Tapi bagaimanapun, ia merasa asing di sini. Madinah bukanlah tempat
kelahirannya. Madinah bukanlah tempatnya tumbuh dewasa. Madinah memiliki
adat, rasa bahasa, dan rupa-rupa yang belum begitu dikenalnya. Ia
berfikir, melamar seorang gadis pribumi tentu menjadi sebuah urusan yang
pelik bagi seorang pendatang. Harus ada seorang yang akrab dengan tradisi
Madinah berbicara untuknya dalam khithbah. Maka disampaikannyalah gelegak
hati itu kepada shahabat Anshar yang dipersaudarakan dengannya, Abu Darda’.

”Subhanallaah. . wal hamdulillaah. .”, girang Abu Darda’ mendengarnya.
Mereka tersenyum bahagia dan berpelukan. Maka setelah persiapan dirasa
cukup, beriringanlah kedua shahabat itu menuju sebuah rumah di penjuru
tengah kota Madinah. Rumah dari seorang wanita yang shalihah lagi bertaqwa.

”Saya adalah Abu Darda’, dan ini adalah saudara saya Salman seorang
Persia. Allah telah memuliakannya dengan Islam dan dia juga telah
memuliakan Islam dengan amal dan jihadnya. Dia memiliki kedudukan yang
utama di sisi Rasulullah Shallallaahu ’Alaihi wa Sallam, sampai-sampai
beliau menyebutnya sebagai ahli bait-nya. Saya datang untuk mewakili
saudara saya ini melamar putri Anda untuk dipersuntingnya.”, fasih Abud
Darda’ bicara dalam logat Bani Najjar yang paling murni.
”Adalah kehormatan bagi kami”, ucap tuan rumah, ”Menerima Anda berdua,
shahabat Rasulullah yang mulia. Dan adalah kehormatan bagi keluarga ini
bermenantukan seorang shahabat Rasulullah yang utama. Akan tetapi hak
jawab ini sepenuhnya saya serahkan pada puteri kami.” Tuan rumah memberi
isyarat ke arah hijab yang di belakangnya sang puteri menanti dengan
segala debar hati.

”Maafkan kami atas keterusterangan ini”, kata suara lembut itu. Ternyata
sang ibu yang bicara mewakili puterinya. ”Tetapi karena Anda berdua yang
datang, maka dengan mengharap ridha Allah saya menjawab bahwa puteri kami
menolak pinangan Salman. Namun jika Abu Darda’ kemudian juga memiliki
urusan yang sama, maka puteri kami telah menyiapkan jawaban mengiyakan.”

Jelas sudah. Keterusterangan yang mengejutkan, ironis, sekaligus indah.
Sang puteri lebih tertarik kepada pengantar daripada pelamarnya! Itu
mengejutkan dan ironis. Tapi saya juga mengatakan indah karena satu
alasan; reaksi Salman. Bayangkan sebuah perasaan, di mana cinta dan
persaudaraan bergejolak berebut tempat dalam hati. Bayangkan sebentuk malu
yang membuncah dan bertemu dengan gelombang kesadaran; bahwa dia memang
belum punya hak apapun atas orang yang dicintainya. Mari kita dengar ia
bicara.

”Allahu Akbar!”, seru Salman, ”Semua mahar dan nafkah yang kupersiapkan
ini akan aku serahkan pada Abu Darda’, dan aku akan menjadi saksi
pernikahan kalian!”
???

Cinta tak harus memiliki. Dan sejatinya kita memang tak pernah memiliki
apapun dalam kehidupan ini. Salman mengajarkan kita untuk meraih kesadaran
tinggi itu di tengah perasaan yang berkecamuk rumit; malu, kecewa, sedih,
merasa salah memilih pengantar –untuk tidak mengatakan ’merasa
dikhianati’-, merasa berada di tempat yang keliru, di negeri yang salah,
dan seterusnya. Ini tak mudah. Dan kita yang sering merasa memiliki orang
yang kita cintai, mari belajar pada Salman. Tentang sebuah kesadaran yang
kadang harus kita munculkan dalam situasi yang tak mudah.

Tuesday, July 10, 2012

V Nemocnici 2

Bismillah,


Lagi semingguu nak habisskan 5th year!! okey, sekarang dah rasa tak best sebab orang rumah dah start balik(last week). jadinya rasa nak balik rumah tu lagi menebal.. aish, pengaruh rakan sebaya sungguh!

Sudah 5 hari berpraktikal di department cardiosurgery. Rutin harian bermula seawal 7 pagi di sana. Maksudnya aku kena bangun seawal 6 pagi untuk kejar bus dan bersiap2.. Waa, menangis tiap-tiap hari begini. Dulu pergi kelas pukul 8 pagi, pukul 7 tu baru dapat turn mandi tau.

Takpe, Allah nak tarbiyah ni. Nanti bulan Ramadhan senang bangun subuh.. (yela tu, sana jam berubah 6 jam kebelakang~) Takpe2, positif!

Aku tak pernah berjaya sampai tepat kat department tu pukul 7pagi..hehe (jangan ikut perangai ni). Bukan salah aku la, sebab aku dah kuar seawal 6.40 untuk kejar bus. Tapi aku tak sure la bus tu yang awal sangat ke atau memang waktu tu bas takde. Dah dua hari camtu padahal dalam jadual ada pukul 6.42pagi (ehe, 2 minit utk kejar). Yang ada bas seterusnya pukul 6.56 pagi. Jadinya macamana aku nak sampai tepat pukul 7 kalau 4 minit sebelum tu baru jejak kaki dalam bas? ^^,

Dyorang akan ada ward round start pukul 7 pagi. 7.35 pagi akan ade meeting semua Cardiosurgeon dalam satu bilik tu. Waa, rasa inferior sungguh la duduk dikalangan doktor2 ni.. dah la aku nie kecik, lagi rasa kecik dibuatnye.. =P tapi aku maintain gaya cool macam takda apa2.. (apola..)

Pukul 8 pagi dah masuk OT (operation theatre). Nama je theatre, tapi takde music pun. =p (hey!!). So, start dari sini lah aku akan bersuamuka dengan darah sampai ketengahari. (kalau operation sekejap, selamat la.) Waduh, dah la sarapan pun tidak, perut kosong, pastu dihidangkan dengan warna pekat darah serta baunya.. Bukan tak mahu sarapan, okey..cuma pagi sangat la..perut pun baru bangun tidur.. hihi

motif gambar: tiada..;P

Aku risau je collapse kat tengah-tengah OT tu. kalau berdua ke takpe la, tapi sorang-sorang.. siapa nak pastikan aurat aku terjaga nanti?  = (   Oleh kerana itu, aku selalu buat senaman kaki. Takpun, pandang tempat lain selama yang boleh. Ataupun kalau tak malu aku tumpang kerusi anesthesiologist yang duduk monitor pesakit..hihihi.. Takpe, dyorang baik. =)

Aku memang pening la tengok darah. Lagi-lagi darah yang segar tu, memang aku tak boleh la.. Tapi sebab kat OT ni asyik pengalaman tgk open heart surgery je; sama ada coronary by pass, atau valve replacement, memang adegan-adegan darah memancut tu ada je la. Seram sejuk tahu?

Tapi bila difikir-fikirkan.. Allah nak tarbiyah (didik) ni.. Allah nak hilangkan aku punyer bloodsickness kot eh? Sebab tu asyik encounter darah je. Alhamdulillah..kalau nie boleh sembuhkan, aku cuba la bersabar.  Cuma janganlah aku pitam lagi. Malu. ;((
(amboi, yang beritahu semua orang kat blog nie yang awak tu bloodsickness x malu pulak?  ehe..;P)

 Semua benda Allah nak tarbiyah kan kella? Mesti tension je orang yang bace post aku kan? Asyik-asyik ulang ayat yang sama. =)

Tapi nak buat macamanalah.. Hakikatnya memang inilah yang dihadapi. Ujian-ujian untuk didik hati. Allah nak tarbiyah, Allah nak ajar, Allah nak bimbing kita setiap hari untuk jadi manusia yang lebih baik.Jiwa, hati, minda kena selalu berhubung dengan Allah, tak kira susah atau senang. Kalau mereka ni tak connected dengan Allah, takut connected dengan benda lain pulak.. Naudzubillah!

p;s: Aku tak mahu Ramadhan kali ni macam tahun lepas. Nak upgrade lagilah. Baru mantop!
Salam marhaban ya Ramadhan~

Positif

Salam alaik,

Sekarang tengah mempositifkan segala anggapan.
Positifkan segala keyakinan.


Senyum. Allah jugalah yang mempositifkan diri ni. Kalau tidak, dah jadi apa dah aku ni.
Kenyit mata.. Allah tahu aku boleh lalu ni~ alhamdulillah..

Positif, positif kella.. dah nak masuk Ramadhan nie~ bolehlah teruskan tazkiyah diri tu.

insyaAllah~
Allah, be with me, please.





Thursday, July 5, 2012


so now you know how I went through it.
Because of Him.



Wednesday, July 4, 2012

Wedding impian.. tapi?

Salam alaik,

Baru-baru ni kat Malaysia heboh dengan satu fenomena.. (eh, yeke?) tapi fenomena itu terasalah sampai ke Czech ni ha..

Apa dia??

Ni dia, sila jeles sekarang~



Buat yang tidak merasa jeles sedikit pun, maka tidak perlu melanjutkan pembacaan. ;) Ini bicara orang yang jeles sahaja.. hehe..

Subhanallah~ satu-satunya majlis perkahwinan artis yang kurasakan sedapla mata memandang.. sebelum ni hanya glamour sahaja kan dalam dunia artis, kurang sedikit ciri-ciri islami tu. Tapi nie boleh dianggap sempurna juga la, walau mungkin ada je la kekurangan dimana-mana.. (mungkin)

Si cantik dengan si tampan bersanding di atas pelamin indah, yang sebelum itu diiringi dengan selawat dari adik2 comey yang segak berjubah putih dan berselempang, - dimulakan majlis dengan bacaan doa dari ustaz terkenal dan diaminkan oleh semua para hadirin yang hadir, owh, apakah yang lebih indah daripada itu semua?

Dayang-dayang pengiring bertudung sopan bersama si pengantin yang manis lagi menawan walau hanya dengan solekan nipis, di dalam dewan yang serba indah, ibarat puteri turun dari kayangan~ waaa, jelesh sangat nie.. ^^,

Bila tahu tentang pertemuan mereka, lagi terasa awesome! Sungguhlah, kan.. kalau Allah nak jadikan, kun fayakun je.. bertuah sungguh mereka berdua ni.. moga Allah berkati selalu~



awesome! kan Allah dah janji, perempuan baik untuk lelaki yang baik~

Mungkinlah ada orang bertanya kenapa la aku post pasal cerita dunia artis kat sini? amatlah tak sesuai kan? ;) sebenarnya nak refleks something..

Ramai orang jeles dengan Irma, tapi before tu, ada sesiapa jeles tak dengan ujian yang dia hadapi? (gulp!)
Kalau tahu la sikit2 tentang Irma ni, kita tahu la kan, dia dulu tak bertudung ape semua. Pernah fikir dan rasa tak apa yang dirasakan olehnya tatkala hidayah menyapa?

Sebagai artis, yang dikenali ramai, rasanya memang nak berubah tu sangat2 payah, especially dari xbertudung ke bertudung. Faham je la kan jiwa wanita (;P) yang sukakan perhiasan, suka berhias, nak nampak cantik tu semua, tapi bila kena tinggal dan kena strictkan, memang sakitlah sebenarnya..

tambah-tambah lagi artis, bila berubah, adalah semua cerita-cerita yang tak best dengar. susah, sapa cakap senang.. kita yang bukan artis pun nak berubah pun susah kan? ;(

dan aku rasa, kerana semua keperitan dan ujian yang dia pernah lalui sebelum ni, telah Allah  balas dengan sesuatu yang sangat indah.. ibarat hadiah untuk dia atas segala yang berlaku sebelum ni.. subhanallah, masyaAllah~

Hebatkan Allah.. percayalah, Allah takkan memungkiri janjiNya.. 

Selepas hujan petir, ribut taufan, sebenarnya Allah nak berikan pelangi. Dan bukan senang la nak terus dapat pelangi tu kan~ (dan bukan senaglah nak dapat wedding impian cmni~ T.T)

Bersabarlah atas ujian yang melanda, insyaAllah, Allah pasti akan berikan sesuatu yang lebih baik, dan lebih abadi~


“Mereka itu diberi pahala dua kali disebabkan kesabaran mereka.” (surah al-Qasas 28:54)


“Sesungguhnya hanya orang yang bersabar dicukupkan pahala mereka tanpa batas.” (surah al-Zumar 39:10)


~ p/s: sangat jeles dengan cincin bermata biru yang terukir nama mereka dalam tulisan jawi~ T.T 
nak jugak.. 


Thursday, June 28, 2012

Rela



Seiring waktu berlalu tangis tawa di nafasku
Hitam putih dihidupku jalani takdirku
Tiada satu tersembunyi, tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi Engkaulah saksinya..

Kau Yang Maha Mendengar
Kau Yang Maha Melihat
Kau Yang Maha Pemaaf
PadaMu hati bertaubat
Kau Yang Maha Pengasih
Kau Yang Maha Penyayang

Kau Yang Maha Pelindung
PadaMy semua bergantung
Yang dicinta kan pergi
Yang didamba kan hilang
hidupkan terus berjalan
Meski penuh dengan tangisan
Andai bisaku mengulang waktu hilang dan terbuang
Andai bisaku kembali hapus semua pedih
Andai mungkin aku bisa, kembali ulang segalanya
Tapi hidup takkan bisa meski dengan air mata

Tuesday, June 26, 2012

Allah suruh Lihat



Lihatlah!
Langit yang luas membiru
Berawan putih berarak laju
Tiada tiang yang memangku
Tapi teguh berdiri tanpa ragu

Lihatlah!
Bumi luas terhampar hijau
Permaidani alam berduri beranjau
Pepohon melambai burung berkicau
Tidak terlepas dari mata Sang Peninjau


Lihatlah!
Alam yang terbentang dihadapanmu
Semua terjaga tertata rapi penuh mutu
Langsung tidak tertinggal barang persatu
Masakan Dia mencipta lalu meninggalkanmu?

Lihatlah!
Seluruh alam bertasbih memujiNya
Mengagungkan kebesaran diriNya
Dan sungguh, Dia Maha Mendengar
Mana bisa suara hatimu terlepas dari PendengaranNya?

Lihatlah!
Mereka yang diuji itu
Mereka diuji atas satu asbab yang jitu
Asbab yang hanya Allah sahaja yang tahu
Bukan untuk meremehkan jiwa-jiwa yang mahu
Tapi untuk mempersiapkan jiwa itu
Bagi menghadapi sesuatu yang baru.

Wahai jiwa,
Untuk apa bersedih tatkala diuji
Allah sedang meningkatkan sesuatu untuk diri
Terima dengan rela pasrahkan hati
Selagi belum tunduk kau tak berserah lagi
Bukan dulu ayat2 itu kau ucapkan hari-hari?


I do forget. I do mistakes. I'm not perfect.
Do remember me.




Monday, June 25, 2012

Hey, you!


hey, you!
think positive la~

simple je ni..
apa yang bagai nak rak sangat tu..

dunia tak terbalik lagi la..

:)))

yakin. serah. tunduk.
redha.




*sayang Allah*
*air mata, jangan mengalir lagi kalau bukan keranaNya okey*



Sunday, June 24, 2012

Bismillah,

I can choose not to walk.
I can choose not to choose.

Can I? Can't I?

I want to walk.
I want to have a step ahead.
But I'm scared.
Scared enough that I can't do it.
It's too dark ahead.
I could not see anything to hold on to.

I could not.

Just can't. Sigh.

What's destined for me, Allah?
Why it's so clueless?
I want to put my trust in You.
I want to walk with Your guidance.
But now I don't know what to do.
Please, help me Allah.
I need You.

I really don't know what to do.
T.T

Really don't know what to do..



Friday, June 22, 2012

Bye2 4th Year!

Salam alaik,

Did I tell you that I had finished my exam?
No?

Ohho, so I would like to mention here :).. Alhamdulillah, I've already passed my exams on last friday. Alhamdulillah~But I am not enroll for fifth year yet as I still have to fulfill 2 summer practices (about 1 month period) and just after that I would call myself a-fifth-year-student.. ;))

Ni kenapa lidah speaking tetiba nie? hihi


Seperti Lina, daku pun nak jugak meletakkan perasaan dan pengalaman bersama peperiksaan 4th year nie. Tak sangka ya Allah, dah lepas dah exams yang berturut-turut tu.. Dah lepas dah exams yang bertubi-tubi tu..

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah~

Here we go!

Dentistry- 1st exam, written test.Buat pertama kali belajar subjek dentistry dengan sedetail yang mungkin. Banyakkkknyer penyakit bahagian kepala sahaja! OMA(oh My Allah)! Dan kerana itu jugaklah aku jadi hypochondriac sebentar lalu pergi mendapatkan rawatan gigi percuma daripada international student, Sunny. Padahal takde apa-apapun.. malu saja.. tapi Sunny then become my friend tau. ;) She's from Taiwan and she's very nice.. ^^,

Dan sejak itu juga aku mula menitik beratkan penjagaan gigi..hehe

Radiology and Nuclear Medicine - 2nd exam, oral. Atas kelalaian dan kurangnya mengambil berat akan subjek ni, aku rasa down sekali bila apa yang disoal oleh doktor aku xdapat jawab dengan baik. Bertubi-tubi Dr tu tanya, ~waa, sedih3.. mungkin aku baca detail sangat, tapi kurang ambil berat tentang basic thingy (details la sgt~;P).. sepatutnya basic tu la kena master dulu..sekali dapat doktor yang tanya soalan2 basic, haa, kaw2 kena tang tu.. Tapi aku rasa, aku suka mencari abnormalities kat X-rays dan CT.. cuma kalau ultrasound, aku memang surrender dulu.. totally xnampak hapa!

Kerana episode itu, aku dengan rela hati membeli buku radiology daripada seniors..;P

Pharmacology -  3rd exam, oral. Inilah exam yang aku rasa aku tak pernah rasa cmtu.(apa punya ayatla) Yang pada hari nak exam tu rasa macam 'Hapekabenda ni???!' , yang rasa tak mahu pergi exam pagi tu, yang rasa macam tak tahu apa-apa, yang rasa cam ~~apekah??.. Dahsyat. Exam ini juga yang membuatkan aku xboleh pakai stoking dikala winter ini (dalam rumah la) kerana sympatetic system bekerja begitu hebat sekali..lalu aku asyik berpeluh saja di kaki..=.=' kerana symptoms tu aku tahu, aku stress. walaupun aku nampak cool..ehe ;)

Alhamdulillah, aku lepas.. cuma peristiwa melarikan diri daripada lecturer Gersl kepada Sterba memang tak boleh lupa la..;P

Neurology - 4th exam, oral. Aku tak nafikan aku sangat suka CNS, dan aku memang bercadang kalau ade rezeki, aku nak jadi neurologist (in case gyneacology dah cukup orang la or my bloodsickness tak pulih2;) TAPI! bila aku bukak je neurology nie, masyaAllah, banyaknye~~~ syndrome! subhanallah.. err, tapi itu still tak patahkan semangat aku nak jadi neurologist..hihi

walaupun aku ambil exams ni lewat sedikit daripada tarikh sebenar (dan rasanya ni 2nd time aku drop tarikh selepas physiology dulu), walaupun aku rasa sedih, tapi alhamdulillah, Allah bagi aku tarikh dan kekuatan untuk buat exam nie..

Sport Medicine -  5th exam, oral. Subjek nie sangat memotivasikan diri untuk selalu bersenam..(^^,).. dan aku sangat sukakan kelebihan 'stretching'. dimana otot-otot kita mudah memendek (baca=shortened) kerana aktiviti2 yang kita buat seperti berjalan, berlari dll.  sebab itu bila stretching dia umpama memanjangkan kembali otot2 tu~ menarik kan? ;))

kerana itu, aku dah buat trip ke sungai bercabang setiap hari ahad untuk berjoging. malangnya hanya bertahan selama 2 minggu sahaja..hehe.. i'll do it again, insyaAllah..;P

Anesthesiology -  6th exam, written. subhanallah, aku baca je semua presentation yang ada. dan before menjawab soalan tu, aku sempat revise yang aku tulis saja, but then semua tu ada dalam soalan.. alhamdulillah.. anesthesio ni sangat menarik, dan kerana subjek ini juga aku berpeluang melihat open-heart surgery!! (ade dlm post lepas) best2.. tapi bosan menunggu~sebab kerjanya hanya awal dan akhir operation je selalu..between that hanya monitor saja..

subjek ini memantapkan balik pharmacology yang dolu2 tu~ takde la lama sgt kan..

Dermatology - 7th exam- the last, written.. Dah la yang last, written pulak..so, memang rasa malas yang sangat hebat tu sampai menjerit2 marah kat diri sendiri.. tapi alhamdulillah, memang baca sehabis baik la..cumanya past year yang ada je yang sangat2 membantu, bace sendiri tak jumpe pulak perkataan2 aneh tu.. buku mana agaknya doktor guna ntah..;/  musykil jugak.. tapi dermatology nie memang banyak la.. then asyik teringat kat ude je.. ude ade penyakit kulit yang agak misteri, sbb doktor tak tahu apa puncanya.

Ude jadi my booster untuk belajar dermato dengan baik, sebab nanti nak try diagnose apekebendanya penyakit ude nie..hurm~

That's all! alhamdulillah, all praise to Allah! memang pahit payau la kan musim2 exam tu, cuma usaha, pergantungan pada Allah sahaja yang buatkan kaki masih mampu melangkah.

Allah~

bila dah lalu, then pusing balik belakang untuk tengok balik semua benda nie, aku hanya tersenyum~
bergelen air mata, bergaris luka, senyum dan tawa semua tersimpan menjadi memori berharga..


Allah, padaNya segala puji..

p/s; seramnya kaki nak ke fifth year.. :((

Saturday, June 16, 2012

Jumaah Barakah


"When Allah love someone, He test him/her."

Muka yang sebentar tadi tertunduk merenung lantai terangkat sedikit mendengar ayat yang baru keluar dari corong radio yang terletak di tepi tingkap.

Mata merenung lama radio tersebut sebelum mulut terkoyak sengihan yang secara tiba-tiba.

'Subhanallah..' Hati berbisik. Senyum.

"And the person who got the most test from Allah is the Messenger, The Prophet Muhammad SAW.
No other person had ever got such test and tribulations more than him.. And he is the most dearest to Allah"

Corong radio kembali bersuara. Kata-kata yang sangat bersahaja namun berjaya mengetuk hati yang mendengarnya.

Allah nak cakap ini rupanya. Geleng kepala tanpa sedar.

'Allah.. '.

Rupanya ada mesej Allah nak beritahu. Patutlah senang je kaki melangkah.

"He lost his father before his birth, and then his mother passed away when he sixth. At the age of 10, he lost his grandfather. When he got married, and become a Prophet, after a while his wife- Siti Khadijah and his uncle- Abu Talib died.."

Terlalu banyak kehilangan. Subhanallah, kuatnya Rasulullah..

"Out of all sorrows, Allah pleased him with Isra' wal Mikraj..Allah took him for a mikraj, to met Him.
Have you ever seen the sun during the midday, and then when you look surrounding, you suddenly can't see clearly?
Have you seen such light of 1000 watt, then you try to see to other place, you became unable to see?
Have you ever been experience these?

Kata-kata dari corong radio itu menerjah lagi dengan persoalan. Otak berfikir.

'Hmm, pernah. Sebab cahaya tu terang sangat sampai effect pada mata. Jadi tak clear sekejap kalau tengok tempat lain..'

We are unable to see because the light has been struck our eyes, and make us blind for a while to see our surroundings.
And that's what the Prophet SAW experienced. Allah comfort him with the meeting (mikraj) till he felt that every miserable he experienced is nothing. Nothing. All the thing he saw is just the light (Allah). Nothing else.

Owh.. Semakin menarik kupasannya. Telinga ditajamkan lagi untuk mendengar. Tak mahu terlepas satu ayat pun.

That's why we have to find the light. The light that can make us blind of all the tests and tribulations that we experienced in this dunya. And the light is to become close to Allah. The light is Allah. We have to be close to Him. Till we feel that all this dunya is nothing. Nothing to be sad off, nothing to be proud of."

Subhanallah..

Rasa hati basah. Mata juga.





Mendekatlah jiwa-jiwa yang keresahan.
Jangan resahkan akan dunia ini,
Dunia hanya sekadar persinggahan,
Persinggahan untuk menyediakan bekal,
Bekalan yang hendak dibawa ke sana.

Sana yang abadi.


Alhamdulillah, ya Allah..Untuk penenang jiwa hari ini.
Ampuni daku..




Friday, June 15, 2012

I need You

Bismillah,



syahdu pulak dengar lagu ni di waktu dinihari~
tapi lagu nie memang syahdu pun..
tup2 tahu air mata dah menakung..

sungguh la...syahdu..

k, jom, solat subuh!

p/s;Allah, be with me all the way..

Tuesday, June 12, 2012

Cantik

Bismillah,

Cantik.


Kalau yang gegurl, mesti suka benda2 cantik ni.
Suka kan yang cantik2
Suka menjadi cantik.

Kalau bukan gegurl pun,
Boboy(:D) pun mungkin jugak suka yang cantik2,
Suka benda yang cantik.
Suka yang cantik.

Cantik tu semua orang suka kan? Sebab cantik. :)
Sebab benda cantik ni indah.
Dan Allah sangat sukakan keindahan.

“Sesungguhnya Allah itu Indah dan menyukai keindahan. Kesombongan adalah menolak kebenaran dan meremehkan orang lain.” (HR. Muslim)

Cantik.



Definisi cantik tu sangat subjective. Ada orang suka yang cantik physically, ada yang suka cantik dalaman.
Kalau physically pulak, ada orang kata yang mata sepet tu cantik, ada juga yang kata mata besar tu cantik. (haha)

Sangat subjective kan?

Adalah fitrah untuk manusia itu menyukai yang cantik. Untuk kelihatan cantik, untuk menjadi cantik.
Kemahuan semua manusia kan?

Kalau boleh nak tampal lubang2 dan parut2 kat muka.
Kalau boleh nak jadi putih melepak macam Madhuri Dixit.
Kalau boleh nak bulu mata lentik macam Aishwarya Rai.
(eh, kenapa semua contoh heroin hindustan ni? :P)

Kalau boleh nak hidung mancung macam ...... (isi tempat kosong)
Kalau boleh nak jadi camtu,
Kalau boleh nak jadi camni..

Hurm, apa kata kita dengar dulu apa doktor ni berbicara tentang cantik..
(p/s; Dr Harlina ni popular tau.. pernah datang czech April lalu.. ;))



So, camne?

Daripada ayat 30-31 dalam surah Annur, Said Qutub telah kategorikan 2 pengertian cantik.
Iaitu kecantikan haiwaniyyah dan kecantikan insaniyyah.
Kecantikan haiwaniyyah adalah mempamerkan diri sebagai satu bentuk tarikan (lebih kepada ciri-ciri haiwan @.@ agak pedas ayatnya).Manakala kecantikan insaniyyah pula adalah daripada kesopanan, kesantunan, tatasusila dll.(ciri-ciri akhlak)

Kita kena sedar dan bezakan antara dua pengertian ini. Sebenarnya, secara tak langsung, Allah telah menetapkan kecantikan yang sebenar manusia itu adalah dari segi kecantikan insaniyyahnya - iaitu berdasarkan ciri-ciri akhlak. Kerana manusia bukanlah haiwan, dan Allah telah mengangkat manusia itu lebih daripada haiwan dengan memberinya akal untuk berfikir.

Dan Allah juga telah berfirman;

Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling taqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (QS. Al Hujurat: 13)


Manusia sanggup berhabis duit untuk pelihara yang satu ini (kulit). Sanggup bergolok gadai untuk yang satu ini. Sanggup bergaduh untuk yang satu ini. Berlumba-lumba untuk menjadi cantik.

Tak salah. Untuk jadi cantik adalah langsung tak salah. Yang salah adalah caranya. Dan berlebih-lebihannya.
Cantik itu fitrah. Allah jadikan ia fitrah. Namun, pada masa yang sama Allah juga telah turunkan 'petunjuk' atau guidance untuk menjaga fitrah ini dengan sebaiknya iaitu al-Quran. Sebab tu turun ayat 30-31 surah an-nur ni.

Sebagai petunjuk.

Allah tak menentang fitrah kita. Tapi Allah atur fitrah ini bersesuaian dengan fitrah manusia itu. Kan Allah Maha Tahu.. ;))

Kecantikan yang ada hanya sementara. Sangat-sangat sementara. Hanya senipis kulit sahaja. Allah boleh tarik bila-bila masa.Diulang, bila-bila masa. Jadi jangan pernah berbangga dengan apa yang kita ada. Jangan pernah cemburu juga dengan apa yang orang lain ada. Allah beri ujian yang berlainan pada setiap makhluknya.

Gunalah kecantikan yang ada pada jalan yang sebenarnya. Tapi ingat, Allah tidak melihat kecantikan 'itu'- tangan pada muka, tapi kecantikan 'ini -tangan pada hati.

;D

Setiap orang ada kecantikan yang tersendiri. Tapi yang Allah suka adalah kecantikan 'hati'.. Beruntunglah bagi orang yang ada kecantikan hati tuu......^^,


p/s; melihat bermacam gambar di facebook, lalu terbitlah tajuk ini untuk dinukilkan.(plus with pengalaman belajar dermatology~ banyak penyakit kulit woo...;P) subhanallah~


 Manusia itu indah, tahu! Sebab diciptakan oleh Tuhan Yang Maha Indah! :))

Allah!