Sunday, March 30, 2014

Manusia Biasa

Salam alaik,

Alhamdulillah, aku dah normal da.

Haha.

What do you mean with normal kella?

:D
I'm a normal person right now.

A simple person that wants to be better in the eyes of Allah.

Menjadi normal itu indah tahu?
You can be yourself!

=)
alhamdulillah


Rezeki Dakwah

Salam alaik


Dalam melalui jalan dakwah ni atau jalan DnT yang panjang ni, setiap orang berbeza dari sudut turning pointnya, berbeza dari sudut kesedarannya, amal dakwinya, ujian-ujian yang dilaluinya, panjang pendek tempoh masa dan lain-lain.

Itu dipanggil rezeki dakwah.

Rezeki yang Allah beri dalam menyiapkan dirinya menjadi seorang Daie (penyeru dakwah). Maka berbahagialah dengan rezeki masing2.

Ada orang rezeki dakwahnya di luar negara. Ada orang di dalam negara je. Tapi dua-dua dapat rasa bestnye dakwah dan tarbiyyah tu. Dapat kesedaran, dapat berbulatan gumbira, dapat bertepuk tampar dengan murabbi dan kawan seusrah.

Ada pula rezeki dakwahnya, murabbi yang dia punya dekat. Ada pula yang jauh sampai jarang berjumpa. Yang menemukan mereka hanyalah teknologi- whassap, skype, google hangout etc. Tapi dua-dua merasakan kemanisan bermurabbi. Kemanisan berusrah, bertukar cerita, berukhwah, dan lain-lain.

Masing-masing dengan rezekinya. Masing-masing dengan tarbiyah yang berbeza. Namun yang satu, nikmat yang mereka rasai adalah sama. betul tak?

Ok, mungkinlah ada sedikit yang beza dari segi nikmat tu. (Bezalah kan bila mama naqibah ade didepan mata berbanding discreen lappy saja.. uhuk3) Tapi nikmat yang diutarakan disini adalah kemanisan berjalan dijalan ini..Haa.., manis tak? manis tak?

Tak dinafikan ada banyak duri dan ranjau disepanjang jalan. Yang menukar madu jadi hempedu (ehe). Yang beri rasa masin, pahit, kelat, payau disamping rasa manis tapi..

...ituu jugak rezeki dakwahhh...

Maka berbahagialaahh!! As long as we still berpijak di jalan ini, maka berbahagialah! (erk, nape over sangat ni?)


Rezeki masing2 adalah berbeza. Dan kita tak mampu ubah, sebab soal rezeki ni, semua dibawah kuasaNya.

Ada orang lambat sampai, ada pula yang dah menunggu lama kat depan. Ada orang banyak amal dakwinya, ada pula yang tak dapat- dapat lagi medan untuk beramal (walau dah berusaha dah la-bukan sebab taknak).

Itu rezeki.

Maka, berbahagialah! Dan bersabarlah!

Sebab dengan rezeki itu, Allah tahu ia bakal menjadikan kamu lebih baik dari sebelumnya!

:')
*rasa terharu dengan rezeki milik sendiri.
Thank you Allah.
Jadikan aku lebih baik dari sebelumnya.

Sunday, March 2, 2014

Birthday






Hari ini
Aku berdiri lagi
Syukur menghuni hati

Mata masih melihat
Telinga masih mendengar
Lidah masih berbunyi

Kasih sayangNya menyapa
Dalam deru angin senja
Dalam dakapan ukhwah bersaudara
Dalam senyuman tulus bersapa
Dalam hati yang ada bahagia.

Hari ini,
Aku tersenyum malu
Pada kasih-sayangNya
Tiada putus-putus menerpa
Dalam ketawa dan duka
Dalam sendu dan senda
Atau dalam diam bersahaja.

Sungguh, aku malu padaNya
Lalu syukur terus merajai jiwa.

-12 Januari~

Bahagia



Kadang -kadang kita lupa.
Bersendiri ada bahagianya.
Berdua pun ada bahagianya.
Tapi, tak ada satupun bahagia itu datangnya dari manusia.

Tiada satupun.
Mereka hanya perantara.
Perantara, penyampai bahagia.

Dari sumber bahagia.
Yang satu saja puncanya.
Allah yang Esa.

Bahagia itu, Allah lah sumbernya.
Jadi, mahu bahagia, mintalah padaNya.

Rabbana aatina fiddunya hasanah
Wa filakhirati hasanah
Waqinaa a'dzaabannarr..

Kalau kita cari..



Kalau kita cari kepuasan
Dunia takkan beri
Kerana dunia tak cukup
Serba serbi

Kalau kita cari kebahagiaan
Manusia tak dapat beri
Kerana kasih manusia
Tak hakiki

Kalau kita cari keindahan
Semua tak abadi
Bunga jua kan mati
kan tinggalkan kita suatu hari

Carilah kesempurnaan
Pada Yang Maha sempurna
Carilah Dia
Dalam setiap detik masa

26 Januari 2014

Ku Biar

Kubiar

Kubiar tangan menari mengecat warna
Kubiar akal berkhayal menyusun kata
Kubiar jiwa merindu pada yang tiada
Kubiar..

kubiarkan angin datang menyapa
Kubiarkan hujan menimpa kepala
Kubiarkan matahari membakar muka
Kubiarkan..

kubiar masa menentukan hala
Kubiar sunyi memenuhi ruang udara
Kubiar cinta datang mengetuk jiwa
Kubiar..

Kubiarkan semua berlaku atas kehendakNya
Kubiar Dia menentukan segala
Kubiar Dia Yang Maha Tahu hambaNya
Kubiarkan..

2 March 2014 
7.40 am
Hradec Kralove

Aku Lihat


Salam,
khas utkmu saudara2ku di mesir, syiria, Rohingya..etc~

Aku melihat perjuangan mereka,
Aku melihat air mata mereka.

Aku saksi jatuh bangun mereka
Aku, sang pemerhati yang kelu

Kaki tak tergerak
Tangan tak terhulur

Dosa menghantui diri
Akan terampunkah kebisuan ini?

Aku dengar jeritan mereka
Aku dengar esak tangis mereka

Namun kaki terus kaku
Mulut diam membisu

Lemah menguasai badan
Padahal mereka yang tak cukup makan.

Aku malu.

Apakah aku dan dunia akan terus membisu?

Jawab aku, tidak!
Ayuh, bangun dan bantu!!



~kella 25/02/14

Saturday, March 1, 2014

Koleksi Puisi

Salam alaik,

hmm, telah kufikirkan untuk meletakkan puisi2 yang aku ada untuk dicompile dan di publishkan di blog ini..
hehe

walaupun xde lah sehebat puisi2 orang lain, tapi xpelah.. buat tatapan aku pun cukup. lagipun tak ramai yang follow blog ni pun kan~kui3..

so, aku aku start isi blog ni dengan puisi2 random aku.

owhh..

Alhamdulilla a'la kulli haall..

internal medicine done!

ade 2 lagi yang gemok2 sedang menanti.. so tak boleh sit back and relax lagi.. no, no..

sila teruskan pecutan anda kella~

tapi sambil2 tu, silalah bergerak.. hati dan amal.

insyaAllah..

Nanti kuceritakan lagi eh tentang exam internal tu.. harussslaah direcordkan n jadi arkib.. hihihi


k, sampai sini dulu!
salammm~