Thursday, May 29, 2014

Everything's okay, InsyaAllah



"Everything's Okay"


Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay

Woke my weary head
Crawled out of my bed
And I said, "Oh, how do I go on?"
Nothing's going right, shadow's took the light
And I said, "Oh, how do I go on?"

Sometimes I need a little sunshine
And sometimes I need you

Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay
(Everything's ok)

I gave my hope to you
When you were nearly through
And you said, "Oh, I can't go on"
Well, now I need it back
'Cause I have got a lack of all that's good
And I can't go on

Yeah, sometimes I just need a little sunshine
And sometimes I need you

Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay

(Everything's okay, everything's okay)
Sometimes I need a little sunshine
And sometimes I need you

Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay


~

u can do this, with Allah besides you
u can go through this, with Allah's help.

Trust, Him, kella.
u can do this.

Wednesday, May 28, 2014

Allah loves you..


Kalau makan boleh menghilangkan keresahan jiwa, akan kulahap segalanya.
Kalau semangat oleh dibeli dimana-mana, kan ku gadai segala harta benda.
Kalau tidur boleh melenyapkan realiti, aku rela bermimpi.
Tapi itu semua cuma 'kalau'..

Namun ujian ini bukan itu yang Allah mahu kau terima kella.
Bukan itu yang Allah mahu hadiahkan.
Bukan itu yang Allah nak berikan
Bukan itu yang kau patut terima.

Bukan tangisan ini yang Allah mahu beri.
Bukan mata yang bengkak ini.
Bukan..

Dia mahu kau belajar sabar.
Sebab kau masih belum boleh sabar.

Dia mahu kau belajar redha.
Sebab redhamu masih belum sempurna.

Ya, memang bukan calang-calang orang yang ditarik.
Abang yang kau sangat sayang.
Abah yang sangat kau cinta.
Ya, Dia tahu kau sayangkan mereka.
Dia juga tahu kau banyak cita-cita.
Banyak yang kau mahu berkongsi cerita.

Tapi ujian ini untuk apa?
saja mahu suka-suka?

Tidaakk..

Kella, noo..
He has something bigger for you..
Sesuatu yang kau takkan pernah tahu..
Something yang hanya Dia saja yang tahu
You just dont know it. yet.

Trust Him, kella
He just need you to trust Him.
Put everything on Him
Have faith.

where's your imaan?
Iman kau tak teruji hanya dengan cakap
You have to feel it deep inside.
You have to prove it!

And this test is to prove your imann.
Either you believe qada' and qadar
either you believe in akhirah.

Know see.. He wants to grant you more pahala.
More rewards.
You know that this is your weakness
That's why He choose this way.
To know you can handle it or not
To increase your imann
To make you a better person. The best among the best.
You knew that, right, kella.

So, just believe in yourself!
He doesn't test you to make you more worst.
He doesn't give this to make sure you failed in exam.

indeed, He gives good in everythings.
Every single things!

So, believessss!!
Please, be strong Kella.
Allah loves you.
Don't you want accept the love?


...



ya Allah, ampuni dosaku..
atas segala keluh kesah, dan detik rasaku..

Thursday, May 22, 2014

Focus, Please



Penyakit kurang focus dah datang.

Ya Allah, napa dahsyat sangat kali ni. Langsung tak dapat nak fokus! Tak tahu apa yang mengganggu fikiran.
Kella, the last one ni..

Please, focus!

pleasssseee...

>.<

Yassirna ya Allah

Wednesday, May 14, 2014

Bila kefahaman adalah aset termahal

Salam alaik,


Dunia yang penuh pancaroba ni memerlukan kekuatan jiwa menanganinya. Kekuatan rohani. Kekuatan mengawal nafsu. Kerana unsur-unsur duniawi ni hanya boleh dipatahkan dengan mujahadah yang berterusan saja. Kehebatan mengawal nafsu sendiri.

Kadang-kadang kita fikir apa istimewanya menjadi golongan yang faham ni? Golongan yang alhamdulillah, kerana kasih sayangNya, Dia kurniakan kita kefahaman dalam agamaNya. Kefahaman yang syumul : yang menyeluruh. Apa istimewanya? Lagi banyak kerja adalah.

Seperti para nabi yang diceritakan dalam Al-Quran, mereka tidak mendapat keistimewaan pun bila menjadi Rasul Allah ni. Dicemuh, dicaci, ditolak, malah dipulau lagi ada bila mereka menjalankan tugas mereka. Istimewa tang mana?

Hoho.. kerana mereka istimewa bukan dimata manusia. Tapi istimewanya mereka adalah dimata Allah.

Mereka istimewa di mata Sang Pencipta. Lalu disebabkan itu, mereka bahagia. Kerana cukuplah Allah yang menjadi saksi segala.

Taqwa. Yang Allah lihat. Bukan rupa paras dan penampilan yang menjadi ukuran. Bahkan bila sahabat-sahabat yang berada disekeliling Rasulullah saw adalah dari golongan orang miskin, golongan hamba, ia langsung tak mencacatkan. Malah mereka sering berlumba-lumba untuk menjadi orang yang Allah cinta dan redha.

Hadis yang super legend ni:

“Sekiranya Allah mahukan kebaikan kepada seseorang, Dia akan berikan kefahaman agama.” (hadis riwayat Bukhari)

Kefahaman. Tanda kebaikan yang Allah turunkan pada seseorang. 

Melalui dunia yang pancaroba ni, kefahaman boleh menjadi satu aset yang termahal yang kita ada. Aset yang membezakan kita dengan orang lain. Aset yang orang-orang beriman mahukan.

Kerana didasari dengan kefahaman ni, akan lahirlah mereka yang berpegang teguh dengan ajaran agama. Lalu mereka inilah yang akan membangunkan agama dimana saja mereka ada.

Mereka ini yang setiap detik hidupnya menjadi sumber pahala untuk ke syurga.

Kerana itu ia mahal. Kerana aset ini boleh membeli syurga,insyaAllah.

~Jadi, mahalkan dirimu dengan grab sebanyak2nya kefahaman. Moga satu hari ia akan menjadi aset dirimu yang tiada siapa bisa ganggu gugat. 

wallahualam~

Soalan Terakhir


"So, apa soalan terakhir tu?"

Senyap.

Terdiam membaca soalan dihujung ayat.

"I do.."

Rasa sebu menerpa wajah.
Allah, bless me..

Saturday, May 10, 2014

Aku dan surgery



Air mata tumpah jua. Akhirnya. Terlalu lama menahan rasa. Melepaskan kekusutan yang melanda sejak minggu lepas.

Lama. Bilik 'Modlitebna' itu menjadi saksi tengahari itu. Kesunyiannya membuatkan esakanku kedengaran jelas.

It a sign that being so strong for too long is not good, kella. Huhu.. ok, takdelah lama sangat, just a week, tapi rasanya inilah minggu yang masalah datang bertimpa-timpa. Kepala geleng.

Aku takkan mampu laluinya tanpa kekuatan dariMu. Thank you Allah, for being there for me. Saat tiada yang boleh membantu, hanya Engkau yang masih setia bersama.

Perasaan yang tak boleh didescribekan. Undescribable. Penat, letih semua bersatu dengan air mata. Airmata pula bagai tidak mahu berhenti.

Lepaskanlah.. it's okey kella. You are fine now. Its okey..

Lemah terasa. Breakfast pun td ala kadar saja. Sampai masa tengah bentang tadi pun suara macam tak mahu keluar. Slow sangat. This is not you.. so not kella ok..

But, Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Surgery was done.. Huhu.. Penatnya ya Allah.. Makin deras pulak air mata ni. Tisu pulak tak ada. Kalau ade yang masuk bilik ni memang kantoi camtu je. Perlahan-lahan aku menghentikan esakan. Dah, cukup la tu.. Sambung kat rumah pulak. 

Tak tahu air mata ni untuk apa. Terharu? Penat? Letih? Mixed feeling~

Dari terduduk atas lantai modlitebna tu, aku bangun dan duduk di kerusi. Mengelap air mata yang terus mengalir. Leganya.. Dah boleh lepas perasaan ni..

Dua minggu yang lepas..

"Alamak, book tarikh kat Poland la jawabnya. " Aku melihat tarikh untuk book exam surgery yang akan dibuka malam Jumaat. Aiseh, susahnye.. laju tak internet kat poland ni? Huhu..

Malam, tersebut..

"Cuaknya, Lina!" Aku memandang Lina yang rileks je baring depan katilku sambil membelek handphone. Lagi 30 minit sebelum tarikh dibuka untuk dibook.

Lina tersengih.

"Hang tak nak try book ke?" aku menanya lagi.
"Aku dah suruh Patrik da, booked kan. Boleh ke kita book juga?"
" Boleh je.. Ni aku try nak book la ni." aku merefresh2 webpage sis tu. Ya Allah, bantulah aku dapat tarikh terbaik. Aku banyak hal 2 minggu ni, so tak boleh dapat tarikh awal sangat.

Cuma, tarikh yang dibuka hanya 4, sebab Khamis cuti. Alahai, time ni la cuti pula, tak boleh ke bukak juga.. So, kalau tak dapat Jumaat, at least Rabu la..

Ya Allah bantulah!

57,58, 59..

Tangan aku menggeletar, terus menunggu webpage tu loading. Alamak, internet tak stabil..

Dah keluar!
Tekan Jumaat.

Sebaris ayat berwarna merah itu menunjukkan term tu dah full, aku terus keluar untuk tekan yang kedua.
Owh, nooooo!

Ok, selasa.

I got Selasa.. oh, Allah.
Oh, no. Nehi...

Start malam tu, kubuka buku surgery..


Seminggu yang lalu...

"Oh, no. Saakella, kau tak boleh demam.. NO!!" Tangan mula mencapai tisu yang berada di tepi meja. Badan dah rasa pelik dah. No, kella, no. Kau nak exam, please jangan sakit.

Isnin petang baru sampai rumah dari perjalanan yang jauh. Selasa, badan dah lemah-lemah. Virus mana pulak datang time kritikal ni. Next selasa nak exam surgery. State exam, kella.

I have to do something ni. Petang Rabu, mencari orang yang boleh membantu. Oh, kecewa. None. Semua tak mahu drop tarikh. Yelah, tarikh ko tu selasa, siapa la yang nak. Kau pun tak nak kan? Huwaa.. Sedih. Dikala terdesak ni bila tiada yang dapat menolong, kau tahu sendiri kau perlu minta siapa sebenarnya.

Dia. Sungguh-sungguh minta.

Then, try juga untuk usaha yang lain. Email Prof. Kaska memberikan alasan yang sama. Alhamdulillah, ada respons, cuma akan diberitahu next isnin. Isnin??? Daku exam selasa kot.. Harapan macam semakin menipis. I have to do it, no matter what.. Rasa nak menangis, tapi gagahkan juga membaca. Please, jangan tanya berapa kali je keluar bilik, berapa patah perkataan saja yang keluar mulut. I can't deal with it right now.

 Need to focus. Critical situation. Rasa bersalaaah sangat sebab banyak hak yang tak dapat tertunaikan sepanjang minggu ni.. Even usrah wida' adik pun terpaksa tangguh. I really can't manage it. Right now. So selfish I am. Sampai rasa tak kenal diri sendiri. Saakella not like this. But that time, I just don't know what else to do.

Sangat penat. Kalau ditanya apa feeling pagi tu siap2 nak pergi exam, I couldn't tell you. Niatnya satu, nak lepas MCQ saja. Please, MCQ, pity on me..

Alhamdulillah, dpt cukup2 makan. Lepas dah lepas tuu..

" Oh Allahh, dah lepas MCQ dah ni.. what to doo next?!" Muka dah cuak sbb oral exam menanti lepas ni. Tapi before tu pergi buat physical examination dulu.

Berjodoh dengan Lina lagi. Serious aku buat physical examination tu. Lina siap gelak-gelak dengan pesakit dia.. Aku? idokle.. banyak dalam fikiran aku ni nak diuraikan..

After that, sempat lagi nak bace buku sat, Alhamdulillah. Time masa dah sampai, redha tu dah lama ada dalam hati. Tekan soalan, dan duduk untuk prepare, owh.. Alhamdulillah..

Acute abdomen. Berjodoh lagi dengan soalan ni.. Alhamdulillah. Dulu da pernah dapat da soalan ni. Soalan kedua, complication of brain injury. Alhamdulillah. Idea dah ade, just nak bentang n jawab soalan je.

Presentation quite good I could say. Haha, walaupun ade la yang tak berapa nak dapat soalan Prof2, ni tapi dyorang membantu la. Hehe, aku sengih je la bila ade neurosurgeon kat situ, menunggu pembentanganku..

Fuhh, 5 orang examiner duduk kat depan, cukup mencuakkan diri. Tapi bila kita dapat pace dengan dyorang, everythings went well.

Alhamdulillah..

Saat mendapat result, aku sendiri tak percaya dengan grade yang aku dapat. I prepared for the worst, but Alhamdulillah.. syukur sangat2.. Terbalas penat ni..

Moga Allah redha sajalah..


***********

Now you know why I'm crying. Letih. Penat.

But alhamdulillah, aku boleh cakap yang seminggu lepas, my heart basah dengan peringatan2 dan tarbiyyah Allah. Sampai aku rasa jiwa aku soft kembali. Rasa lebih menjiwai sesuatu. Lebih banyak refleks diri.


Exam oral. Kita takut examiner tanya detail apa semua. Sama ada sebab kita tak prepared, tak ingat, atau tak bace.
Tapi, kenapa kita tak berapa nak takut, bila nanti time hisab, lagi detail Allah tanya, lagi particular dengan setiap detik hidup kita? Kenapa kita tak risau langsung untuk menyiapkan diri before bertemu Dia nanti?


a question to ponder.



~ Raudhah,
3.12 petang