Saturday, December 3, 2016

My definition of happiness

Assalam..

Heyyaa!
Setahun lebih tak tulissss... masyaAllahhh... busy sangat jadi Puan eh?
:)


tak, sebenarnya lupa password, -.-' so xpernah nak cuba untuk masuk balik.. tup2 arini free sangat, tu yang ter'enter' satu entry tu..

free sebab cik abang gi outstation program..  and won't be seen untill monday I think because keje malam ahad tu.. Dy pulak balik mungkin sampai malam ahad.. So i probably xdapat nak jumpe dya tiga hari..


Tiga hari???

fuh.. paling lama xjumpe setelah setahun hidup bersama.. >.<
Dulu kalau tak berjumpe seminggu dua rileks je lagi.. Sebab duduk asing2..
Tapi sekarang kalau hilang depan mata, susah betul nak hidup.

ohh..

What is my happiness of my life??

I becoming too dependent on him.. That's why occassionally bila berpisah sebab program atau aku oncall, memang thats the time I ponder back my definition of happiness. Sebab sometimes, being too attach to someone will makes us weak.

Really..
Like what happened today since he left me..
tidur tak lena,
mandi tak basah..

ok, cukup2..
Enough.. haha.. nak termuntah dengar nanti.

sometimes I have to reset my definition of happiness.
Happiness is not only because he's around, but when he went for something that Allah pleased.
Happiness is when I had to go for work- my so-called place of battle and he had to go for another battle of jihad,
Everyone had their on battle in life.
And I have mine too.

Setiap dari kita berkorban. Berkorban untuk sesuatu yang kita sayang.
Tapi sedar atau tidak, benda yang kita korbankan itu bukan milik kita sebenarnya.
Jadi, why sacrifices make us sad?

He's not mine. I'm neither.
Tapi kehidupan itu kadang-kadang menipu kita. Kita sangka kita milik dia selamanya, tapi mana tahu badai yang akan menjelma?
He' not mine. But I pray to Allah, he will be mine forever. Here and thereafter.

Since he's not mine, I allowed him to reach anything that he pleasures.
I dont wanna be his burden.
I just dont wanna be his protector.
He just a free man.
He deserve everything he want.

Too many things make me ponder.
When I too rely my happiness is with him. Everything about him is my happiness.
But thats make me sick.
Sakit sebab rindukan dia.
And that makes me sadder.

That's why I have to define back my source of happiness..

so
my happiness is when he had to go for the sake of Allah
my happiness is when he had to go for something good for him
my happiness is when he is happy doing things he wants
when he wants to be a great man, i will always stand besides him.

:)
that's my happiness



Tuesday, September 22, 2015

Yes, I am Puan :)


Salam alaik,

Macam mimpi pegang title tu 25 hari lepas. Macam tak sangka dah ada suami. Macam tak sangka. Memang tak sangka.

We are strangers before. Kenal hanya melalui borang. Kenal dengan tujuh kali perjumpaan yang singkat selama setahun empat bulan -  berteman. Paling kurang ajak anak buah teman. Keluar pun atas tujuan nak setelkan hal-hal perkahwinan. Nothing much.

Berhubung melalui whatsapp dan gmail bersama dengan dua peneman. Not even a smiling face emoticon pernah keluar dalam whatsapp tu. Dan whatsapp tu pun hanya berfungsi bila diperlukan. Bukan setiap hari. Bukan setiap masa dan ketika.

Bercinta? Katanya dia dah jatuh cinta dalam pertemuan ketiga. Aku? Hehe.. Mana boleh buka rahsia! Tapi kalau tak cinta, masakan aku boleh terima dia? Cheewah.

Perkenalan yang sekejap ni memang mengundang banyak persepsi. Positif dan juga negatif. Tak dinafikan, hati ni pun berbolak balik. Ragu-ragu? Usah kira berapa kali hinggap kat ruang rasa. Tapi satu saja yang aku yakin, kalau benar dia untukku, memang dia akan jadi milik aku. Kalau usaha yang aku lakukan hanya 10%, maka yang selebihnya aku serah pada Allah bulat-bulat. Tawakal. Sebab Dia yang mengaturkan hubungan. Bukan atas sebab usaha kami. Dia yang menyatukan hati-hati. Dia. Hanya Dia. Allah.

Teringat kata-kata yang aku pernah terima..

"Ko yakin ke dia sukakan ko? Macam tak minat je tengok.."

"Korang ni bercinta ke? Bila berjumpa cakap pun tidak.. pelik betul"

"Hari ni hari jadi ko, dia wish tak? Ade bagi hadiah?"  -(of course la tidakk >.<)

"Ko kenal ke dia ni? Pilih betul-betul la.. Nanti menyesal."


dan lain-lain..


Aku hanya pekakkan telinga dan senyum.. Jalan ini yang aku pilih kan? So kena hadap la. Kalau ade idea, aku menjawab la jugak kadang-kadang. Haha. U know me. Tapi memang setiap komen akan aku ambil kira juga. Tak pandang sebelah mata saja.

Setiap pilihan pasti ade risikonya. Pasti ade kelemahan dimana-mana. Nobody perfect, right? Aku pun ade kekurangan dan kelemahan. So, mindsetting kena betul dan jelas. Kalau dia ade kekurangan, aku pun ade kekurangan so we will complete each other to be perfect. Right?


Senyum.


Sooo, sekarang dah lepas ujian sebelum berkahwin. Sekarang kena lalui ujian dalam perkahwinan pula. Untuk keberjayaan hubungan ini, kena ade usaha dari kedua-dua pihak. Kena ade kesefahaman dan kepercayaan. Mutual understanding.

Dan kini kami masih lagi meneruskan taaruf kami yang masih banyak lagi..  Setiap hari pasti ade pertanyaan dari dia. Dan itu membuatkan aku lebih peka tentang keperluan dan kehendaknya.

Well, aku dah dapat comments dari dia.. Less expression. Hihi. Dia tak dapat nak tahu aku sedih ke, gembira ke. Sebab selalu komen aku, "ok, je.."

Hihihi.. Kalau yang kenal aku, memang tahu typical Saakella bagaimana. Less emotion. Less expressive. Cam tu je dia. Cool je.. (berlagak cool sebenarnya.. :D)

Huhu.. what to do? So lepas ni dah kena beritahu apa perasaan so that he won't assume.  :P



Dalam jangkamasa yang singkat, kami dah jadi terlalu rapat. Sampai nak berpisah pun susah. Alhamdulillah Allah masih beri peluang pada kami untuk selalu berjumpa. Sorang di Johor, sorang di Klang. memang jauhla kan..


Tapi, alhamdulillah a'la kulli haal. Perpisahan itu memberi ruang kepada kami untuk adjust kehidupan baru kami. Nak stabilkan kehidupan dengan tuntutan-tuntutan yang ada.. Kerjaya, tanggungjawab dengan keluarga, sebagai suami isteri, dan lain2.


Aku sangat bersyukur dengan ade suami seperti dia. Harapnya dia pun begitu. Masih banyak lagi yang kena belajar untuk jayakan hubungan ini sampai syurga. Ya, sampai syurga. Sebab matlamatnya disitu, insyaAllah.


Sekarang tengah basah dengan hujan cinta. Opss..

Bercinta selepas nikah itu indah, tahu? Semuanya adalah pahala!
So, say a BIG NO to couple!

coupling2 ni hanya dosa je yang mengalir.. rugi~ Hanya bezanya akad saja..
So, cepat2kan akad nikah. Yang perempuan mudahkan, yang lelaki usahakan.
Lepas tu dah boleh bercinta sampai syurga~


~Solemnization Athir & Kella~


Di hati ini, Hanya Tuhan yang tahu~ :P

Athir <3 kella="" p="">

29/8/2015 --->till syurga insyaAllah




Ya Allah, berkatilah hubungan kami..


*****


"So, kenapa Surah Al-Qalam?" Soal dia selepas beberapa hari kahwin. Aku baru teringat pernah memintanya hafal satu surah untukku. Dan surah pilihanku ialah Al-Qalam.

"Oh.." Aku tersenyum.
"Untuk ingatkan saya bahawa bukan satu kegilaan la bila kita ni tak bercinta sebelum kahwin. Tak seperti yang orang biasakan, couple, dating, calling2 semua tu... Dan... untuk ingatkan  kerja sebenar kita, matlamat sebenar perkahwinan kita.."

Aku pandang dia. Senyum.









Wednesday, April 15, 2015

Primum Non nocere


Salam alaik,

Hi!!


Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk menjalani hidup bekerja. Now, I am a houseman. >.< Dah sebulan dua minggu. Fuhh.. cepatnya masa berlalu.. Tapi gaji masih tak dapat. Hehe. (Rasanya aku asyik mengeluh bila kerja tapi gaji tak dapat. Teruk lah Saakella ni. Ikhlas skit ok bila bekerja tu. :P )


Bila bekerja ni banyaklah benda yang aku belajar. Banyak yang diperhatikan. Sebab aku ni jenis pemerhati. Bila jumpa ramai jenis manusia dalam hospital ni kita kena banyak bersabar. Bukan semua manusia sama perangainya.


Primum non nocere = first, no harm. Perkataan ni umpama falsafah la dalam perubatan. Yang mana, prinsipnya kita tak berikan kemudaratan pada pesakit. Tapi, masalahnya yang aku lihat adalah sebaliknya. Ambil darah setiap hari, pesakit tak dapat tidur dengan baik, dilayan dengan agak kasar juga oleh nurse (of course not all the nurse la), dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Macamana pesakit nak sembuh?


Ok, sebagai houseman aku pun memang masih baru dan masih kurang skill mengambil darah, memasukkan branula, mengurangkan kesakitan dan lain-lain. Aku sendiri mengaku yang aku pun ade juga me'rosak'kan tangan pesakit sebab tak dapat cucuk dengan baik. Pardon me ;( . But aku cuba perbaiki everyday. Sebab aku kalau boleh tak mahu menyakitkan lagi pesakit yang sudah sakit.

Tapi kadang-kadang aku tak berapa setuju juga dengan sistem disini. Yang mana semua pesakit buah pinggang perlu diambil darah SETIAP HARI. Tu belum termasuk darah yang diorder atau yang direject oleh lab. Sehari boleh jadi dua tiga kali ambil darah dyorang. Dan, sememangnya pesakit nephro ni memang terkenal dengan susahnya nak ambil darah dyorang. Dah clear nampak blood vesssel, tapi cucuk2 tak dapat.. mahu menangis kita yang mengambil darah. Pesakit nephro sampai dah redha dah tangan dyorang jadi bahan experimen kami. Pardon me.

Kadang-kadang aku cuba positifkan diri. Memang perlu ambil darah dyorang sebab nak monitor perkembangan buah pinggang semua. Sebab itu je caranya. Kita nampak luar elok semua tapi kita tak tahu apa yang berlaku dalam badan. Nak 'communicate' dengan sistem dalam badan, memang kena guna darah, urine, atau sometimes stool. Sputum atau kahak pun jadi bahan komunikasi tau. Jangan tak tahu. Kesimpulannya memang semua yang dikumuh, atau yang mengalir dalam badan adalah bahan yang menjadi modal untuk kami para doktor mengenali jenis penyakit pesakit.

Bukan tak pernah aku jumpa pesakit yang refused untuk dimasukkan branula. Bukan tak pernah aku jumpe pesakit yang AOR - keluar ward atas risiko sendiri. Belum kira pesakit yang merungut-rungut sebab tangan dan bengkak2 semua. Ramai..
Bukan sorang dua.


Semuanya sebab dah fobia dengan hospital. Tangan dari tak bengkak jadi bengkak. Dari sakit biasa di diagnosed sampai jadi sakit lain pulak. Ngeri.

Sebab tu jugaklah family aku semua tak mahu pergi hospital bila sakit. Huhu.. Aku je yang pergi hospital setiap hari. >.< (tp of course la bukan sebab sakit).


Hurm, sebenarnya aku bukan tak setuju seratus peratus dengan sistem yang ada. Ya, actually, kami para doktor nak membantu untuk sembuhkan pesakit. Bukan tak pernah ade pesakit yang masuk dalam keadaan yang teruk tapi pulang dengan keadaan yang sangat baik, alhamdulillah. Memang niat murni kami adalah nak membantu sembuhkan penyakit. Cuma kadang-kadang yelah, kita manusia. Tak perfect. Pasti je ada kelemahan. Dan nak katanya, takdir orang lain, rezeki orang lain bukan ditangan kami la. Kalau rezekinya bertambah sakit, tanpa ade penyebab pun dia akan sakit juga.

Sometimes kita tak boleh nak control semua. Aku penah jumpe seorang makcik yang refused dimasukkan branula dan juga ambil darah. Pesakit nephro. Sebabnya simple je. Sebab tangan dia bengkak bila dimasukkan air tanpa pengawasan sesiapa dan pesakit tu tidur. Dia dudk dikatil belakang pula tu. Sedar-sedar tahu tangan dah bengkak dan sakit. Nurse pula xde nak tengokkan. Huhu.. aku yang tengah penat dan baru je ade masa nak masukkan branula mak cik ni termangu sekejap. Rasa bersalah sebab tak menjenguk pun pesakit-pesakit kat belakang ward ni. Huhu. Tangan tak cukup weyy.. Memang busy turun naik ward hantar darah etc.. Mana ade masa nak say hi bye kat semua. Makan pun tak sempat tau. Huhu.. Sedih.

Tapi sedih juga dengan keadaan camtu. Nurse ramai, doktor pun ramai juga waktu pejabat. Tapi masih juga tak dapat nak entertain keperluan setiap pesakit. Tak tahu juga sebab apa. Tak mahu salah kan sesiapa. Dia macam kena masing-masing tahu peranan masing-masing. Pesakit tak boleh banyak demand, doktor dan nurse pula kena peka dengan keadaan pesakit. Kena saling give and take.


Primum non nocere. Prinsip ni aku cuba untuk serapkan dalam minda dan perbuatan. Dan aku harap semua doktor dan kakitangan hospital kena serap juga prinsip ni. Kita yang doktor ke, specialist ke bukan tak akan jatuh sakit. Kita pun akan jadi pesakit juga satu hari nanti. Seperti mana kita buat pada orang lain, satu hari kita pasti dapat rasa juga dari orang lain. Be kind and gentle towards others. Tak rugi pun. Sebab nanti, tanpa kita duga, akan ade hari yang orang lain akan bantu kita tanpa kita minta.


What comes around will goes around. Right?

:)






Wednesday, February 11, 2015

Motivation

Salam alaik,

Sekarang ni tengah mencari mana2 quotes yang best utk dijadikan as motivations sepanjang HO ni.. Hee.
Jadi kerja juga benda tu. Thanks to technologies skrg yang byk membantu terutama screenshot etc. Tak payah nak tulis atau salin balik. Trus snap pic saja~

Owh, sekarang tengah memotivasikan diri untuk membaca. Tak tahu lah kenapa kalau sekarang ni bukak buku laju je mata tu nak tutup. Penyakit sungguh. Pelik pun ade. Padahal dah tidur cukup dah. :(

Ni memang penyakit dulu2. Sekarang dy datang balik. Adoi. Ya Allah, cerdaskanlah akalku ini. Jauhkanlah aku dari sifat malas dan lemah~

Ameen.

Mind-setting nak HO ni sebenarnya tak habis lagi. Banyak nak dimind-setkan. Hopefully sempat setel sebelum kerja. Fuhh, semangat, datanglahh~~


ok, pepun, ni salah satu quotes yang best:



harapnya aku mampu lalui HO dengan baik.. ameen

Cabaran?


Salam alaik,

' apa cabaran bertunang?'
'Awak akan jumpa orang yang lebih baik dari tunang awak.'

Erk. Camtu eh?

So, cabaran berkahwin?

Akan jumpe orang yang lebih ideal dari pasangan yang ada?


Ini sungguh tak logik. Kalau itulah jalan kita, so itu akan tetap menjadi jalan kita.

Pernah dengar ayat ni?

What has reached you was never meant to miss you, and what has missed you was never meant to reach you.

It was from Rasulullah s.a.w.


So cabarannya bukan tentang jodoh pertemuan. Tapi cabarannya adalah pada hati, pada nafsu kita sendiri. Dan bagaimana kita mengawal hati kita dari terjerumus ke perangkap nafsu dan syaitan.

It's not about 'who' but 'how'. How we create the marriage yang Allah redha, that's matter.



:)

Na shle!