Monday, January 12, 2015

yang ke- 26


Salam alaik,


Termenung sekejap melihat angka itu. Besar benar. Benar- benar besar. Lama dah hidup rupanya.

Termenung lagi. 26.. uishh. Hari ni berapa kali kena gelak dengan kakak2 aku. Katanya macam tak percaya itu umur aku. Bukan dia je yang tak percaya, aku pun tak percaya!

Aku sekarang ni dilema jugaklah. Ni bukan soal muda tak muda, tua tak tua. Ni soal kematangan. Langsung tak matured kakak aku kata. Matured? Tak matured katanya aku? Haish. Dilema ni!

Hurmm. Takpe kot. Kan baru habis belajar. Kan baru lepas title student. Tak kerja lagi. Mungkin suasana la yang buat nampak tak matured. Ye tak. Ok, tu namanya ayat penyedap hati. :D

Bagaimana nak bina kematangan? Setahu aku, kematangan tu diterjemahkan dalam bentuk cara-fikir, kelakuan, dan gaya. Bukanlah sebab saiz, atau umur. Macam budak yang aku jumpe time sukarelawan banjir ritu, baru darjah empat tapi gaya cakap, macam orang besar. Ni mesti sebab banyak bergaul dengan orang yang lebih berumur dari dia.

Haa, kematangan dibina melalui pergaulan! Ok, nampaknya dah kena mula bergaul dengan orang yang lebih berusia. :D Tapi tu mungkin masalah aku juga. Aku lebih suka duduk sendiri dari berbual perkara yang tak berfaedah. Jarang aku join bersembang dengan jiran-jiran sebelah rumah mak aku ni. Bukan sombong, tapi aku tak berapa nak masuk menyembang la.. Aku ni lebih 'on' dengan anak dyorang yang berusia 7-8 tahun. Haha. Thay's whyyyy kellaaa!

Kalau tak boleh nak bergaul, kena try ubah gaya fikir. Kena fikir benda-benda besar, buka isu remeh-temeh. Mungkin boleh dapat melalui pembacaan ilmiah. Haa, yang ni aku boleh.. :D

Hurm, apa lagi nak ubah. Gaya pakaian? Ish,, malasla. Tapi aku selalu kalah dengan anak buah aku yang memang up-to-date dengan gaya-gaya sekarang. Tu gaya aku dulu. Tak adenye aku nak pakai camtu lagi.. Aku lebih suka simple2 tanpa perlu berbelit2. Dahlah panas, then aku pakai spek. So susah nak pakai shawl ke ape ke.. huhu. Dah2, fesyen, aku selesa dengan gaya aku sekarang. Cuma mungkin kena pakai baju blouse banyak skit. Urm, urm..

Tapi apepun, aku selesa dengan diri aku sekarang. Cuma kenala juga bentukkan peribadi yang dipercayai sedikit, ye tak. Ok, misi tahun ni nampaknya ialah cuba untuk mecari kematangan dalam diri. Matang, matang skit, kella.

Ke arah mematangkan diriku. InsyaAllah.

Na shle!

kek yang 'runtuh' sebab mencair.hihi, layan je la :)





Tuesday, January 6, 2015

Positif vs negatif

Salam alaik,

I'm a positive person. Bukan nak memuji diri tapi begitulah hakikatnya. Hehe. But being a positive person doesn't mean that I had never think of negative. It just only positive mind comes after that. Positive after negative. Or shall I say re-positived?

Melalui hidup ini,kita takkan terlepas dari masalah-masalah. Lepas satu, satu. Tak berhenti sampai kita mati. Tapi mati itupun bukan menamatkan semua masalah juga. Ada alam lain yang akan menggantikan kehidupan sekarang. So, melewati umurku yang sudah suku abad (and bakal lebih setahun :p ) dengan melalui ujian-ujian-nya, dapat kukatakan semua ini membina kepositifan dalam diri. Positive untuk menghadapi hidup yang mendatang.

Seperti anak-anak kecil yang baru belajar berjalan. Walau seringkali jatuh dan menangis, tetapi tetap diteruskan juga usaha sampai akhirnya dia boleh berlari.. wahh, *clap*clap*clap*. Dan masa itu dia boleh tersenyum dengan usahanya.

Tersenyum dengan usaha itu mungkin boleh dibayangkan seusai kita meninggalkan dunia yang fana ni. Itulah senyuman kepuasan. Puas atas usaha-usaha di dunia. Dan boleh berehat di syurgaNya. Alangkah bahagianya menjadi orang yang tersenyum ketika itu.. oh..

Positive, positive! InsyaAllah. Moga Allah memilih kita semua masuk ke dalam syurgaNya.. Ameen..

Menjadi positive kadang-kadang bukan satu kelebihan, dan menjadi negative pula bukanlah satu kelemahan. ye tak? Kadang-kadang positive sangat memakan diri juga. Hasilnya kita akan kecewa bila kita tak dapat yang kita inginkan. Tapi it's the other side of positive minded la..

And being negative pun bagus juga sebab ia akan buat kita lebih berhati-hati dan tak terburu dalam judgement. Cumanya jangan berlebihan.. Sebab ingatkan dalam sepotong hadis:

Firman Allah di dalam hadith qudsi:

Sabda Rasulullah SAW bahawa Allah SWT telah berfirman:

“Aku adalah seperti sangkaan hambaKu terhadap Aku. Dan Aku bersamanya tatkala Dia mengingatiKu. Sekiranya dia mengingatiKu dalam dirinya, maka Aku akan mengingatinya dalam diriKu.

Sekiranya dia mengingatiKu di khalayak ramai, maka Aku akan mengingatinya di depan khalayak ramai yang lebih mulia(para malaikat dan nabi-nabi). Jika hambaKu mendekatiKu sejengkal, Aku akan mendekatinya sehasta. Jika hambaKu mendekatiKu sehasta, Aku akan mendekatinya sedepa.

Jika hambaKu mendekatiKu dalam keadaan berjalan, Aku akan mendekatiNya dalam keadaan berlari(cepat).” Hadith Qudsi Riwayat Bukhari dan Muslim. Hadith nombor 59 dalam Kitab Al-Wafi karangan Imam An-Nawawi.

Sangkaan..

Jaga sangkaan kita. Be it positive or negative, jangan biarkan ia memakan diri. Don't rush into judgement, yang Allah tak sayang kita, kenapa Allah buat camni pada kita, etc, etc.. 

Everyone has their own path of life. The way that Allah lined up for each of us is differ. So don't compare, stay happy with your life, stay cute and live life to the fullest!! ok?! :) ok, ni mmg positive! haha.


I don't know what I'm talking about actually, just sudden ideas due to some issues i heard.
ok, tu je. Stay positive people!

Friday, January 2, 2015

Mak Keyla penat!

Salam Alaik~


Letih. Penat. Aduh..

Banyak tanggungjawab yang tergalas dibahu baru-baru ni. Adoii.. Pening mak keyla memikirkan satu-satu masalah. Rasa nak lari je tapi tak boleh. Tanggungjawab is tanggungjawab.

Tanggungjawab dengan mak. Tanggungjawab jaga kakak. Tanggungjawab jaga anak buah. Tangggungjawab menyelesaikan masalah tutt.. Semua tanggungjawab. Letihnya tak tahu la nak digambarkan. Rasa lebih rela jadi doktor ni daripada duk rumah jadi bibik yang jaga keperluan semua orang. Tapi bukan ke nanti jadi doktor jaga keperluan orang lain yang lebih ramai??

Huwaaa, penatnyaaa~

Tangan ni kalau digambarkan dah boleh jadi sotong da. Kejap pegang penyapu, kejap pegang botol susu, kejap satgi suap makanan, kejap pegang senduk pulak.. aishh.. incredible hulk pun kalah ni.

>.<

Nasib mak keyla ni awet muda. Banyak masalah pun still nampak muda.. haha. Ok, keyla stop it.

Hurm, bila la nak dapat kerja ni. Kerja sambilan masih tak menjelma. Kalau nak kerja ade je yang menghalang. Lagipun, kena la consider mamaku yang da tak larat nak jaga kakakku yang bru bersalin ni. Takkan la aku rela melihat semua keperluan kakakku mak yang sediakan.

Duit poket dah makin menipis. Tapi nampaknya memang tak dapat la aku nak kerja apa-apa.. Jadi pengasuh anak buah jela.. Tu pun kalau dapat gaji.. heuw3.


Kadang-kadang melarikan diri gi usrah, gi program, gi buat kerja sukarelawan.. Oh, Malaysia dilanda banjir yang agak teruk. Di Kelantan, Pahang, Terengganu dan Perak antara kawasan yang terjejas. Kalau Perak, baru-baru ni banjir di Kayan, about 5-6 km dari rumah aku sebab dyorang buka ban. Hopefully, janganla banjir di batu 10 ni.. Rumah dahla rendah, setingkat pulak.. Minta jauh..

My family dah boleh terima aktiviti2 aku ni. Kira boleh keluar la, cuma kena ade kenderaan. :) Aku merempit je la sekarang ni~ so tak boleh malam la. Not allowed. No, no, no.

Alhamdulillah. Busy jugak dalam masa lapang yang ada. Bila nak prepare jadi doktor ni? huhu.

A'la kulli haal, alhamdulillah~

k, tu je nak bebel arini.

Na shle!!