Friday, June 13, 2014

MUDr Yang tertangguh

Salam alaik,

Siapa yang dapat meramal masa depannya? Siapa yang tahu apa akan berlaku hari esok? Siapa yang boleh beritahu apa akan terjadi walau satu saat kedepan pun?
Jawapannya tiada. Sebab soal jodoh, rezeki, ajal dan maut tu rahsia Allah.

Knowing this, I put trust in Allah. I have done my best, I knew all my friends made du'a for me. I even been told that my mother keep praying for me several times. Doa yang terhijab dari seorang ibu, dari keluarga. Namun Allah knows the best for me. It's not sebab du'a tu tak dimakbulkan. Tapi belum lagi.

I'm so lucky to finished one by one my exam right on time. I have seen some of my friends struggle for exams when they couldn't catch up with the dates given. But then, now, even they will graduate earlier than me. Who knows, my dear. Kita punyer rezeki, bukan kita yang beri. Kita hanya usaha dan berdoa dan bertawakkal.

Soal rezeki, jodoh, ajal maut tu bukan kita yang pilih. Ia dirahsiakan. Disimpan elok di Lauh Mahfuz. Apa yang berlaku pada hari ni, tak ada satu pun yang tidak tertulis di Lauh Mahfuz. Perjalanan hidup kita ni berjalan selari dengan apa yang telah sempurna dirancang oleh Allah sebelum kita wujud dimuka bumi lagi.


Percayalah, apa yang Allah rancang sangat2 baik daripada apa yang kita rancang. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita, sebab kita sendiri tak tahu apa yang terbaik untuk kita. Right?

So, what to do when the rain is coming?
oh, mungkin storm?

Keep calm dan stay at home. =)

Sabar. And don't compare. Please, don't. Or else you will get hurt. Even hidung kita pun berbeza2, nikan ujian. Dah rezeki dapat hidung kembang, kita tak boleh nak soal Allah why hidung dia mancung? Ok, Joking.

Kella, please be strong. Even you don't know how. But it's okey if you don't even show it. It tells you yang you're human too. Even people keep telling you, you are strong. Please, ignore them. They don't know what's the feeling. But it's ok. It's okey..

Allah tengah turunkan ujian untukmu. Special for you. Spotlight is now focused on you. Don't that make you happy?

So when the storm is coming, keep sabr in your heart. Allah is watching.
You will learn something, InsyaAllah.


Allah, knowing that you always with me, that's enough.
Just enough.

You'll make me through these, kan Allah~?





Thursday, June 12, 2014

Serah


Salam,

Ia bukan nikmat atau musibahnya; melainkan syukur dan sabarnya.
Ia bukan kaya atau miskinnya; melainkan shadaqah dan doanya.
Ia bukan sakit atau sehatnya; melainkan dzikir dan tafakkurnya.

Ia bukan sedikit atau banyaknya; melainkan ridha dan qana’ahnya.
Ia bukan tinggi atau rendahnya; melainkan tazkiyah dan tawadhu’nya.
Ia bukan kuat atau lemahnya; melainkan adab dan akhlaqnya.

Ia bukan sempit atau lapangnya; melainkan zuhud dan wara’nya.
Ia bukan sukar atau mudahnya; melainkan ‘amal dan jihadnya.
Ia bukan berat atau ringannya; melainkan ikhlas dan tawakkalnya.

Link

Just the right timing.
Aku save link ni untuk bacaan selepas exam.

Allah, ada saja Kau untuk memujuk hati ini.

Ya Allah, cukup ada Kau disisi, akan kulalui musibah ini.
Musibah demi musibah yang menimpa, hanya satu kuharapkan

Agar Kau redha dengan aku
Cukup itu.