Tuesday, December 9, 2014

BENEFITS OF NIKAH (MARRIAGE)




The Nikah (Marriage) is from the ways of Allah with regard to his creation, between the children of Adam, male and female.

With it there are great benefits, from them:


Chastity of the two spouses, one to the other;
To fulfill what is required from the husband towards his wife;
The husband taking care of his wife; and protecting her.
From it is also the fulfilling of the desires of both sexes and from it is having children.

There are many benefits from Nikah…

The most important thing is that it keeps you chaste from adultery, from fornication and the loss of lineage, and from the corruption of moral uprightness. There is the protection of one’s health.

As for adultery and fornication then their end place is in epidemics and in lethal illnesses, as is well-known.

''And come not near to unlawful sexual intercourse. Verily, it is a Fahishah [i.e. anything that transgresses its limits (a great sin)], and an evil way (that leads one to Hell unless Allah forgives him).
[Surah Al-‘Isrā’:32]

With it there is the loss of lineage, the spread of illnesses, the loss of modesty and chastity. With it there are great harms; fornication, we seek refuge with Allah, what an evil way. The harms of fornication are not limited.

With Nikah, there is a protection from fornication and from its harms, and all praises are due to Allah. Nikah produces offspring. As for fornication then it is a loss. The offspring from fornication have no father and no lineage, and we seek refuge with Allah. Lost… This is from the disadvantages of fornication.

He (Allah) didn’t say don’t fornicate, he said don’t come close to it, ‘don’t come near to it’, i.e. stay away from the means that lead to fornication. Such as: looking, the seclusion with a man, the traveling of the woman by herself, her showing off her beauty. These are means that lead to falling into fornication. Allah has not allowed them, he has prohibited them.

If there is leniency in these means then fornication will take place. If there is leniency in these means then fornication will take place, because the desires are present. Desires are present between men and women. If they sat together and mixed then fornication is close. Shaytaan is present, if a man secluded himself with a woman, then shaytaan is the third one amongst them.

They say you have bad thoughts and that you are pessimists. We are not pessimists, this is the reality. This is the reality and if these means that Allah has prohibited are violated, then fornication will occur, no doubt.

Even the righteous man, the religious one, there is a danger upon him from the woman. Especially if she was beautiful and he secluded himself with her or traveled with her or she joined him at work. Or if she sat with him in the classroom, or in an exam, or in meetings. Or if she sat with him on the television, or on the radio, as his colleague, i.e. a presenter next to him, and she is beautified and he is a youth. Far is Allah from all imperfections. Do you bring petrol next to fire? Petrol is by itself and the fire is by itself. You bring her next to him! This is like that; no it is worse than petrol and fire.
Desires… we seek refuge with Allah, desires are strong.

So for this reason Allah (the Exalted, Most High), has placed barriers that prevent falling in to fornication. If they are preserved, fornication is lessened or cut-off. If they are lost, then fornication will occur without a doubt. No matter what, even if they are religious or modest, the children of Adam are not saved from fornication except by the means that prevent it.

[Taken from the last class on the explanation of the book, Mukhtasar Zaadul Ma’aad, by Shaikh Salih al-Fawzan]

Monday, November 24, 2014

Kenapa Usrah?


Dah lama blog ni takde penulisan yang serius. So, rasa dengan masa yang terlebih banyak ni, mungkin boleh rajin-rajinkan otak ni untuk berfikir dengan lebih kritis lagi. Memikirkan masalah ummat, masalah jiran tetangga, masalah keluarga dan juga masalah diri sendiri dan jalan penyelesaianya.

Kenapa usrah?

Topik yang aku nak kupas arini. Ehem, ehem. Lama tak beri taujih ni. Bila dah kena memberi, rasa susun atur ayat da jadi tunggang terbalik rasanya. Huhu..

So, kenapa usrah? Kenapa nak usrah? Kenapa perlu usrah?

Usrah bermaksud 'keluarga'. Bilamana seorang itu diusrahkan, maka bermaksud dia telah di'keluarga'kan. Bukan bermaksud dia belum berkeluarga atau tiada keluarga, tapi bermaksud, dia disaudarakan dengan ahli-ahli dalam usrah ataupun 'keluarga' tadi. Jadilah mereka 'usrah-mate' yang sweet2 gitu..

Soo, dalam usrah ni ada lah penjaganya. Seperti keluarga yang ada ibuayah yang menjaga dan memimpin, maka usrah juga ada 'mama'nya iaitu dipanggil naqib (lelaki)/ naqibah(perempuan) yang diambil dari bahasa arab bermaksud ketua.

Usrah ni satu bentuk cara atau alat yang digunakan untuk me'replace'kan kembali sistem kekeluargaan yang sepatutnya ada dalam kehidupan sebenar tetapi tidak diaplikasikan kerana telah hilang dek pengaruh-pengaruh barat yang cuba untuk menghapuskan sistem keluarga Islam sebenar. Fuhh.. ok, ambil nafas.

Justeru, sistem usrah telah diperkenalkan untuk mengembalikan budaya yang sepatutnya ada dalam keluarga Islam. Ok, walaupun ia tak menggantikan terus ibu bapa dan adik-beradik kita, tapi 'fungsi' sebuah keluarga itu diterjemahkan dalam sistem usrah ni.

Haa.. So, dalam keluarga yang dipanggil usrah ni, kita berukhwahfillah (bersaudara kerana Allah), kongsi suka duka, belajar tentang Islam, sirah, Al-Quran, belajar  mengenal Allah, belajar menerima pendapat dan pandangan, belajar juga memberi pandangan, etc,etc,etc..

Dalam usrah boleh buat macam-macam. Yang paling best semestinya part makan-makan. Kui3.. Kalau kat obersea, aktivitinya lain2 ikut musim. Kalau musim sejuk, usrah kat bilik je la. Kalau musim bunga, usrah kat taman sambil bagi itik2 makan. Kalau musim luruh, usrah sambil main bowling. opss.. Kalau summer, usrah kat restaurant.. hee.. tu memang typical especially utk mama usrah macam I. Cuma part bowling tu I tak suka sangat, tp ikut orang la. hihu.

Usrah mengajak kita untuk kembali kepada ajaran Allah dan Rasul. Kembalikan semula semangat yang patut ada dalam diri orang islam. Bukan hanya memikirkan tentang diri sendiri semata-mata. Tapi belajar untuk memikirkan masalah ummat lebih lagi dari diri sendiri. Membuka mata kita untuk menjadi individu muslim yang sebenar. Memupuk kita menjadi insan mulia.

Membina diri dan membantu membina diri orang lain. Kat sini peranan usrah-mates yang bersama-sama dengan kita. Kita perlukan support mereka untuk berubah, perlukan kritikan dan pandangan mereka kalau kita tersalah. Dan hubungan kerana Allah (ukhwahfillah) tu yang memberi kekuatan utk kita terima pandangan dan kritikan. Dalam usrah ada unsur 'dibina' dan 'membina'.

Dalam usrah kita tak perlekehkan orang yang nak berubah, tapi kita bersama-sama dengannya untuk berubah. Kita pimpin tangan seiringan.

Dalam usrah kita tak mencerca orang lain, tapi kita cuba memahami dan mencari penyelesaian terhadap apa yang melanda pada orang sekeliling.

Dalam usrah kita membina pemikiran kritis lagi inovatif. Kita tak melahirkan orang yang berfikiran jumud dan hanya mengikut.

Dalam usrah kita 'memaksa' setiap orang untuk memberi buah pandangan dan fikiran kerana nak melatih kebolehan berfikir dan memberikan hujah atau pendapat.

Dalam usrah kalau kita simpulkan semua sekali, kita sebenarnya ingin melahirkan seorang logam yang bernama 'Individu Muslim'. Yang berakidah sejahtera, berakhlak mulia, yang berdikari, yang menjaga masa, yang sihat jasmani...ok, sila list-outkan 10 muwasafat.

Sistem ini yang dikembalikan untuk kita kembali menjadi pemuda Islam yang sebenar. Acuan Rasulullah SAW yang melahirkan pemuda-pemuda seperti Saad abi Al- Waqas, Zaid bin Harithah, Bilal bin Rabbah. Acuan yang membumi. Acuan dari didikan Rasulullah dari rumah Al-Arqam bin Abi al-Arqam.

Kenapa perlu usrah?

Ya, jawapannya sudah tertera diatas. Kita nak bina individu muslim (IM) yang boleh menangkis fitnah-fitnah dunia, maksiat yang bermaharajalela, yang kalau dicampak dimana-mana, boleh berdiri sendiri mengajak manusia kepada Allah.


Tiada cara lain?

Ada. Selain usrah, ada daurah, jaulah, mukhayyam, katibah, etc2.. Cuma frequensinya berlainan. Ni namanya wasilah (jalan) yang membawa kepada pembinaan IM tu. Dan usrah frequensinya seminggu sekali.
Yang lain-lain, kekerapannya sebulan, setahun sekali. Boleh la kalau nak dianalogikan, usrah itu nasi, daurah-mukhayyam-jaulah-etc tu adalah lauk pauk yang menyedapkan lagi nasik kita. ok? Kalau tak dapat maksudnya lagi, usrah tu adalah the main ingredient la dalam pembinaan IM.  ~ haa, camtu.. cepat pick up skit eh.

Kalau tak nak?

Its up to you~
But bear in mind, sesiapa yang dah terbina, most probably will always searching for u to be their mad'u.. hehe


Banyak yang nak diceritakan tentang usrah sebenarnya. Tentang peranan naqibah, peranan usrah-mates, peranan kita as ahli usrah, apa yang dibincangkan dalam usrah, apa itu mutabaah amal, etc.. Tapi tu mungkin boleh dikupaskan dalam tajuk2 yang lain okey~

So, sampai disini saja kupasanku.. Bibir dah kering berceloteh (eh, tanganla yang letih menaip)
ok, kita break dlu dengan kopi o.

Na shle!






Wednesday, October 1, 2014

Minyak kelapa dara

Salam alaik,




Kerana menganggur dan tak berapa banyak benda nak dibuat, aku dengan berbesar hati menjadi agent jual minyak kelapa dara aka virgin coconut oil. hehe

Sebenarnya aku just mencari produk kesihatan yang boleh aku makan as a supplement during HO nanti. And kebetulan je kawan aku, Fitrah pos kat fb tentang minyak kelapa dara ni. Tengok kelebihan dan keistimewaan dia, agak menarik juga. Banyak tentang kesihatan wanita dan juga ade tentang hypertension - darah tinggi, diabetes dan sakit jantung.

Penyakit 3 serangkai ni memang jadi topik dalam family aku. Penat jugak nak menerangkan kat family sendiri. Tambah2 lagi ade yang perokok tegar, kencing manis, masalah kegemukan.. tu semua boleh bawa kepada sakit jantung. Ish3, aku pun boleh sakit jantung dengar abang2 aku merokok berkotak2 sehari. Hadoi..  ni apa cerita suh adik jadi doktor tapi bila adik suh benti xmo ikut ni?

Fening2..

Ok, faham je la nak berhenti merokok tu susah.. Fahammm.. Tapinya, ia dah jatuh haramm.. So xde istilah tak boleh dah sebenarnya.. huhu..kena boleh jugak utk berhenti.. Tapi apakan dayaa.. lelaki itu seorang lelaki juaa..

Tambah kat malaysia ni, banyak makanan2 yang tinggi kalori dan kolesterol. Kuat makan pulaktu.. So, tak mustahil aku sendiri boleh dapat penyakit 3 serangkai ni kalau tak menjaga..

Owh, berbalik kepada cerita minyak kelapa dara ni, aku sebenarnya lebih nak hilangkan parut didahi yang setempek besar ni.. hehe..(ok, xde la besar, ade la 1cm lebih skit). Kot la kalau boleh hilang kan.. dah bertahun da dy ade di dahi. Kalau tanggal tudung nampak la..Kalau tak, xde nampak sangat.. Tapi tup2 aku nak order terus terfikir kalau aku boleh bantu ke.. sebab cam aku suka je produk2 yang boleh beri orang lain manfaat ni. Tambah lagi produk bumiputra, aku suka je la bantu orang sendiri berniaga.

So, then bermulalah kisah aku dengan minyak kelapa dara ni.. saja suka2. hopefully dapat la beri mafaat sedikit sebanyak kepada orang lain.

Setahu aku ade je vco yang dalam bentuk gel. Tapi mahal skit la harga dia.. around RM40-60.. Tapi yang ni murah saja. Sebab dalam bentuk cecair dan sebab terus dari pengeluar. RM15 saja sebotol.


so, kalau ade sesiapa berminat boleh pm ye. :)
pm: 01129647149








Tuesday, September 9, 2014

Menyelesaikan masalah dunia

Salam alaik,

Alhamdulillah selamat sudah bfg (baca: back for good) hari rabu lepas. 3 September lalu akhirnya kakiku menjejak bumi Malaysia buat kesekian kalinya. Dan ini mungkin kali terakhir juga aku berulang-alik antara dua tanah, Republic Cezch dan Malaysia.

Tamat. 6 tahun masanya. Tak tahu juga nak kata singkat ke lama masa yang diberi. Kalau orang bercinta dah beranak pinak dah. Haha.

Alhamdulillah.. don't know what word can describe the feeling.

Alhamdulillah a'la kulli haalin.
Wa astaghfirullah min kulli zanbin.

Dalam kehidupan ni kita umpama seorang musafir. Selama manapun kita ditempatkan di satu tempat, pasti kelak kita akan meninggalkan juga tempat tersebut. Sebab kita sedar tempat tu hanya persinggahan semata. Bukan destinasi kita.

Semua yang diberi pada kita adalah nikmat-nikmat yang Allah kurniakan tanpa mengira kita layak ataupun tidak. Dan semua nikmat tu asalnya dari Dia. Dia berhak untuk menariknya bila-bila masa.

Memikirkan semua adalah kepunyaan Allah, satu perkara aku didik dalam hati. Jangan letak nikmat2 ni dalam hati. Jangan terlalu mencintai nikmat yang diberi. Tapi cintai Sang Pemberi. Semua nikmat2 ni letaknya hanya ditangan, supaya bila ia pergi, lukanya hanya disitu. Bukan di hati.

Jadi hati selamat dari luka2 dunia. :)


Soo, sekarang tengah mengisi masa2 awal ni dengan menyetelkan borang2 nak kerja. Aduhh.. memang agak leceh la isi2 borang ni.. Sangat laa leceh. Tak sukaaa..

Tapi selalu kena betulkan niat..Moga ni boleh jadi sumber pahalaku.. huhu.. sabar2.. rileks2 sajaa..

Hopefully minggu ni boleh setelkan semua.. Taknak duduk lama2 kat sini.. nak balik kampungg~~

Rindu lekir.. Really need fresh air kat rumah.. owh, syurgaku~


Ok, kella.. jom setelkan ni dengan itqan! Bersungguh-sungguh!

Ya Allah mudahkanlah~


Ragu-ragu?


"Ada ragu-ragu lagi ke?"

Aku tersentak. Ragu-ragu? Apa jenis soalan ni.


Aku terdiam. Mencari jawapan dari dalam hati. Ragu-ragu lagikah kella? Oh, nak jawab apa ni?
Astaghfirullah al azim.

Aku mengangkat wajah. Mencari nafas yang hilang dek soalan yang sangat mencabar perasaan ni.

"Tak, tak ragu dah."

Rasa nak benam muka kat tanah.

Wednesday, August 6, 2014

Hijrah Cinta


Hijrah Cinta

Pada hari bulan tahun
Detik menit diriku bernafas
Ada gelombang mengerah
Memaksaku menghentikan semua

Kuhentikan kegilaan hidup
Denganmu jiwa ini terisi
Aku mencintai engkau
Begitu besar tak terbandingi

Namun bila saatnya aku harus pergi juga
Tinggalkan engkau tinggalkan semua

Hijrah cintaku menguatkan alasanku
Untuk menjadi manusia lebih baik
Namun saat sinarnya datang
Menjemputku mana mungkin aku berlari

Aku harus meninggalkan semua cinta ini
Dan bila nanti bertemu Dia kumohonkan
Kembalikanlah kami satukanlah lagi
Di surgamu ya Allah


Segunung kepingan dinar
Tak bisa mengalahkan kilau cintaku
Bahagiaku melihatmu
Mampu tersenyum kalahkan getir

Rossa~


Bila saatnya kita sedari setiap yang kita sayang diambil kembali, kita tahu bahawa cinta itu harus dipindahkan. 

Cinta itu bukan untuk ciptaan-Nya, tapi untuk Dia.

Dia yang kekal. Dia yang selayaknya dicintai.

Mungkin kerana cintaku padaNya masih belum sempurna. Kerana aku masih mencintai ciptaanNya lebih dari Dia. Kerana itu, Dia tarik orang yang aku cinta jauh.. Jauh dariku..

Kerana cinta itu harus dipindahkan.. Kepada Dia.
Untuk Dia.


Friday, August 1, 2014

Jika

Jika aku menyinta
Aku tak menyapa
Kubiar mata bertanya
Dalam jelingan tanpa kata

Jika aku menyayang
Aku tak pandang
Kubiar jiwa berdendang
Dengan suara sumbang

Jika aku jatuh hati
Aku tak berani
Dekat terasa duri
Semua tak kena serba serbi

Kerana itu
Aku masih sendiri
Bahasaku tak dimengerti
Istilah menjaga sudah dilupai

~
1 Ogos 2014
12.13 am
Raudhah

Tuesday, July 22, 2014

Sebulan yang sarat dengan...

Salam alaik,


Sebulan seminggu yang berlalu, terlalu banyak cerita, terlalu banyak rasa. And I just can't put them into words.

Malaysia.
Ramadhan.
Mak.
Gaza.
Exam paeds.
Graduated.
Czech.
Dr. Kella

Alhamdulillah a'la kulli haalin
Wa astaghfirullah min kulli zanbin.

Hidup ni memang tak dapat dijangka kan? Semalam kita begini, harini kita begitu. Semalam kita disini, hari ni kita disana.

Semalam penuh dengan air mata. Harini mungkin hanya sendu dalam jiwa. Esok lusa, mungkin senyuman pula menjelma.

Apapun ya Allah, aku cuba untuk membesarkan hati atas segala yang telah kau sediakan buatku. Aku tak tahu aku telah melaluinya dengan baik atau tidak, maka ampunilah aku jika masih belum sempurna.


Masih banyk lagi ranjau duri yang akan menemani jalan hidupku. Hanya satu kupinta. Kuatkanlah langkahnku ya Allah.

Mudahkan lah jalannya. Cekalkanlah hatiku. Kuatkan kesabaranku.
Moga aku masih mampu untuk hadapinya..

Rabbi yassir wala tu'assir.
Ni baru permulaan, ..

Berkatilah jalannya.. ameen


Friday, June 13, 2014

MUDr Yang tertangguh

Salam alaik,

Siapa yang dapat meramal masa depannya? Siapa yang tahu apa akan berlaku hari esok? Siapa yang boleh beritahu apa akan terjadi walau satu saat kedepan pun?
Jawapannya tiada. Sebab soal jodoh, rezeki, ajal dan maut tu rahsia Allah.

Knowing this, I put trust in Allah. I have done my best, I knew all my friends made du'a for me. I even been told that my mother keep praying for me several times. Doa yang terhijab dari seorang ibu, dari keluarga. Namun Allah knows the best for me. It's not sebab du'a tu tak dimakbulkan. Tapi belum lagi.

I'm so lucky to finished one by one my exam right on time. I have seen some of my friends struggle for exams when they couldn't catch up with the dates given. But then, now, even they will graduate earlier than me. Who knows, my dear. Kita punyer rezeki, bukan kita yang beri. Kita hanya usaha dan berdoa dan bertawakkal.

Soal rezeki, jodoh, ajal maut tu bukan kita yang pilih. Ia dirahsiakan. Disimpan elok di Lauh Mahfuz. Apa yang berlaku pada hari ni, tak ada satu pun yang tidak tertulis di Lauh Mahfuz. Perjalanan hidup kita ni berjalan selari dengan apa yang telah sempurna dirancang oleh Allah sebelum kita wujud dimuka bumi lagi.


Percayalah, apa yang Allah rancang sangat2 baik daripada apa yang kita rancang. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita, sebab kita sendiri tak tahu apa yang terbaik untuk kita. Right?

So, what to do when the rain is coming?
oh, mungkin storm?

Keep calm dan stay at home. =)

Sabar. And don't compare. Please, don't. Or else you will get hurt. Even hidung kita pun berbeza2, nikan ujian. Dah rezeki dapat hidung kembang, kita tak boleh nak soal Allah why hidung dia mancung? Ok, Joking.

Kella, please be strong. Even you don't know how. But it's okey if you don't even show it. It tells you yang you're human too. Even people keep telling you, you are strong. Please, ignore them. They don't know what's the feeling. But it's ok. It's okey..

Allah tengah turunkan ujian untukmu. Special for you. Spotlight is now focused on you. Don't that make you happy?

So when the storm is coming, keep sabr in your heart. Allah is watching.
You will learn something, InsyaAllah.


Allah, knowing that you always with me, that's enough.
Just enough.

You'll make me through these, kan Allah~?





Thursday, June 12, 2014

Serah


Salam,

Ia bukan nikmat atau musibahnya; melainkan syukur dan sabarnya.
Ia bukan kaya atau miskinnya; melainkan shadaqah dan doanya.
Ia bukan sakit atau sehatnya; melainkan dzikir dan tafakkurnya.

Ia bukan sedikit atau banyaknya; melainkan ridha dan qana’ahnya.
Ia bukan tinggi atau rendahnya; melainkan tazkiyah dan tawadhu’nya.
Ia bukan kuat atau lemahnya; melainkan adab dan akhlaqnya.

Ia bukan sempit atau lapangnya; melainkan zuhud dan wara’nya.
Ia bukan sukar atau mudahnya; melainkan ‘amal dan jihadnya.
Ia bukan berat atau ringannya; melainkan ikhlas dan tawakkalnya.

Link

Just the right timing.
Aku save link ni untuk bacaan selepas exam.

Allah, ada saja Kau untuk memujuk hati ini.

Ya Allah, cukup ada Kau disisi, akan kulalui musibah ini.
Musibah demi musibah yang menimpa, hanya satu kuharapkan

Agar Kau redha dengan aku
Cukup itu.


Thursday, May 29, 2014

Everything's okay, InsyaAllah



"Everything's Okay"


Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay

Woke my weary head
Crawled out of my bed
And I said, "Oh, how do I go on?"
Nothing's going right, shadow's took the light
And I said, "Oh, how do I go on?"

Sometimes I need a little sunshine
And sometimes I need you

Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay
(Everything's ok)

I gave my hope to you
When you were nearly through
And you said, "Oh, I can't go on"
Well, now I need it back
'Cause I have got a lack of all that's good
And I can't go on

Yeah, sometimes I just need a little sunshine
And sometimes I need you

Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay

(Everything's okay, everything's okay)
Sometimes I need a little sunshine
And sometimes I need you

Keep giving me hope for a better day
Keep giving me love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this messy life I made for myself
Heaven knows I need a little

Hope for a better day
A little love to find a way
Through this heaviness I feel
I just need someone to say, everything's okay


~

u can do this, with Allah besides you
u can go through this, with Allah's help.

Trust, Him, kella.
u can do this.

Wednesday, May 28, 2014

Allah loves you..


Kalau makan boleh menghilangkan keresahan jiwa, akan kulahap segalanya.
Kalau semangat oleh dibeli dimana-mana, kan ku gadai segala harta benda.
Kalau tidur boleh melenyapkan realiti, aku rela bermimpi.
Tapi itu semua cuma 'kalau'..

Namun ujian ini bukan itu yang Allah mahu kau terima kella.
Bukan itu yang Allah mahu hadiahkan.
Bukan itu yang Allah nak berikan
Bukan itu yang kau patut terima.

Bukan tangisan ini yang Allah mahu beri.
Bukan mata yang bengkak ini.
Bukan..

Dia mahu kau belajar sabar.
Sebab kau masih belum boleh sabar.

Dia mahu kau belajar redha.
Sebab redhamu masih belum sempurna.

Ya, memang bukan calang-calang orang yang ditarik.
Abang yang kau sangat sayang.
Abah yang sangat kau cinta.
Ya, Dia tahu kau sayangkan mereka.
Dia juga tahu kau banyak cita-cita.
Banyak yang kau mahu berkongsi cerita.

Tapi ujian ini untuk apa?
saja mahu suka-suka?

Tidaakk..

Kella, noo..
He has something bigger for you..
Sesuatu yang kau takkan pernah tahu..
Something yang hanya Dia saja yang tahu
You just dont know it. yet.

Trust Him, kella
He just need you to trust Him.
Put everything on Him
Have faith.

where's your imaan?
Iman kau tak teruji hanya dengan cakap
You have to feel it deep inside.
You have to prove it!

And this test is to prove your imann.
Either you believe qada' and qadar
either you believe in akhirah.

Know see.. He wants to grant you more pahala.
More rewards.
You know that this is your weakness
That's why He choose this way.
To know you can handle it or not
To increase your imann
To make you a better person. The best among the best.
You knew that, right, kella.

So, just believe in yourself!
He doesn't test you to make you more worst.
He doesn't give this to make sure you failed in exam.

indeed, He gives good in everythings.
Every single things!

So, believessss!!
Please, be strong Kella.
Allah loves you.
Don't you want accept the love?


...



ya Allah, ampuni dosaku..
atas segala keluh kesah, dan detik rasaku..

Thursday, May 22, 2014

Focus, Please



Penyakit kurang focus dah datang.

Ya Allah, napa dahsyat sangat kali ni. Langsung tak dapat nak fokus! Tak tahu apa yang mengganggu fikiran.
Kella, the last one ni..

Please, focus!

pleasssseee...

>.<

Yassirna ya Allah

Wednesday, May 14, 2014

Bila kefahaman adalah aset termahal

Salam alaik,


Dunia yang penuh pancaroba ni memerlukan kekuatan jiwa menanganinya. Kekuatan rohani. Kekuatan mengawal nafsu. Kerana unsur-unsur duniawi ni hanya boleh dipatahkan dengan mujahadah yang berterusan saja. Kehebatan mengawal nafsu sendiri.

Kadang-kadang kita fikir apa istimewanya menjadi golongan yang faham ni? Golongan yang alhamdulillah, kerana kasih sayangNya, Dia kurniakan kita kefahaman dalam agamaNya. Kefahaman yang syumul : yang menyeluruh. Apa istimewanya? Lagi banyak kerja adalah.

Seperti para nabi yang diceritakan dalam Al-Quran, mereka tidak mendapat keistimewaan pun bila menjadi Rasul Allah ni. Dicemuh, dicaci, ditolak, malah dipulau lagi ada bila mereka menjalankan tugas mereka. Istimewa tang mana?

Hoho.. kerana mereka istimewa bukan dimata manusia. Tapi istimewanya mereka adalah dimata Allah.

Mereka istimewa di mata Sang Pencipta. Lalu disebabkan itu, mereka bahagia. Kerana cukuplah Allah yang menjadi saksi segala.

Taqwa. Yang Allah lihat. Bukan rupa paras dan penampilan yang menjadi ukuran. Bahkan bila sahabat-sahabat yang berada disekeliling Rasulullah saw adalah dari golongan orang miskin, golongan hamba, ia langsung tak mencacatkan. Malah mereka sering berlumba-lumba untuk menjadi orang yang Allah cinta dan redha.

Hadis yang super legend ni:

“Sekiranya Allah mahukan kebaikan kepada seseorang, Dia akan berikan kefahaman agama.” (hadis riwayat Bukhari)

Kefahaman. Tanda kebaikan yang Allah turunkan pada seseorang. 

Melalui dunia yang pancaroba ni, kefahaman boleh menjadi satu aset yang termahal yang kita ada. Aset yang membezakan kita dengan orang lain. Aset yang orang-orang beriman mahukan.

Kerana didasari dengan kefahaman ni, akan lahirlah mereka yang berpegang teguh dengan ajaran agama. Lalu mereka inilah yang akan membangunkan agama dimana saja mereka ada.

Mereka ini yang setiap detik hidupnya menjadi sumber pahala untuk ke syurga.

Kerana itu ia mahal. Kerana aset ini boleh membeli syurga,insyaAllah.

~Jadi, mahalkan dirimu dengan grab sebanyak2nya kefahaman. Moga satu hari ia akan menjadi aset dirimu yang tiada siapa bisa ganggu gugat. 

wallahualam~

Soalan Terakhir


"So, apa soalan terakhir tu?"

Senyap.

Terdiam membaca soalan dihujung ayat.

"I do.."

Rasa sebu menerpa wajah.
Allah, bless me..

Saturday, May 10, 2014

Aku dan surgery



Air mata tumpah jua. Akhirnya. Terlalu lama menahan rasa. Melepaskan kekusutan yang melanda sejak minggu lepas.

Lama. Bilik 'Modlitebna' itu menjadi saksi tengahari itu. Kesunyiannya membuatkan esakanku kedengaran jelas.

It a sign that being so strong for too long is not good, kella. Huhu.. ok, takdelah lama sangat, just a week, tapi rasanya inilah minggu yang masalah datang bertimpa-timpa. Kepala geleng.

Aku takkan mampu laluinya tanpa kekuatan dariMu. Thank you Allah, for being there for me. Saat tiada yang boleh membantu, hanya Engkau yang masih setia bersama.

Perasaan yang tak boleh didescribekan. Undescribable. Penat, letih semua bersatu dengan air mata. Airmata pula bagai tidak mahu berhenti.

Lepaskanlah.. it's okey kella. You are fine now. Its okey..

Lemah terasa. Breakfast pun td ala kadar saja. Sampai masa tengah bentang tadi pun suara macam tak mahu keluar. Slow sangat. This is not you.. so not kella ok..

But, Alhamdulillah. Alhamdulillah.. Surgery was done.. Huhu.. Penatnya ya Allah.. Makin deras pulak air mata ni. Tisu pulak tak ada. Kalau ade yang masuk bilik ni memang kantoi camtu je. Perlahan-lahan aku menghentikan esakan. Dah, cukup la tu.. Sambung kat rumah pulak. 

Tak tahu air mata ni untuk apa. Terharu? Penat? Letih? Mixed feeling~

Dari terduduk atas lantai modlitebna tu, aku bangun dan duduk di kerusi. Mengelap air mata yang terus mengalir. Leganya.. Dah boleh lepas perasaan ni..

Dua minggu yang lepas..

"Alamak, book tarikh kat Poland la jawabnya. " Aku melihat tarikh untuk book exam surgery yang akan dibuka malam Jumaat. Aiseh, susahnye.. laju tak internet kat poland ni? Huhu..

Malam, tersebut..

"Cuaknya, Lina!" Aku memandang Lina yang rileks je baring depan katilku sambil membelek handphone. Lagi 30 minit sebelum tarikh dibuka untuk dibook.

Lina tersengih.

"Hang tak nak try book ke?" aku menanya lagi.
"Aku dah suruh Patrik da, booked kan. Boleh ke kita book juga?"
" Boleh je.. Ni aku try nak book la ni." aku merefresh2 webpage sis tu. Ya Allah, bantulah aku dapat tarikh terbaik. Aku banyak hal 2 minggu ni, so tak boleh dapat tarikh awal sangat.

Cuma, tarikh yang dibuka hanya 4, sebab Khamis cuti. Alahai, time ni la cuti pula, tak boleh ke bukak juga.. So, kalau tak dapat Jumaat, at least Rabu la..

Ya Allah bantulah!

57,58, 59..

Tangan aku menggeletar, terus menunggu webpage tu loading. Alamak, internet tak stabil..

Dah keluar!
Tekan Jumaat.

Sebaris ayat berwarna merah itu menunjukkan term tu dah full, aku terus keluar untuk tekan yang kedua.
Owh, nooooo!

Ok, selasa.

I got Selasa.. oh, Allah.
Oh, no. Nehi...

Start malam tu, kubuka buku surgery..


Seminggu yang lalu...

"Oh, no. Saakella, kau tak boleh demam.. NO!!" Tangan mula mencapai tisu yang berada di tepi meja. Badan dah rasa pelik dah. No, kella, no. Kau nak exam, please jangan sakit.

Isnin petang baru sampai rumah dari perjalanan yang jauh. Selasa, badan dah lemah-lemah. Virus mana pulak datang time kritikal ni. Next selasa nak exam surgery. State exam, kella.

I have to do something ni. Petang Rabu, mencari orang yang boleh membantu. Oh, kecewa. None. Semua tak mahu drop tarikh. Yelah, tarikh ko tu selasa, siapa la yang nak. Kau pun tak nak kan? Huwaa.. Sedih. Dikala terdesak ni bila tiada yang dapat menolong, kau tahu sendiri kau perlu minta siapa sebenarnya.

Dia. Sungguh-sungguh minta.

Then, try juga untuk usaha yang lain. Email Prof. Kaska memberikan alasan yang sama. Alhamdulillah, ada respons, cuma akan diberitahu next isnin. Isnin??? Daku exam selasa kot.. Harapan macam semakin menipis. I have to do it, no matter what.. Rasa nak menangis, tapi gagahkan juga membaca. Please, jangan tanya berapa kali je keluar bilik, berapa patah perkataan saja yang keluar mulut. I can't deal with it right now.

 Need to focus. Critical situation. Rasa bersalaaah sangat sebab banyak hak yang tak dapat tertunaikan sepanjang minggu ni.. Even usrah wida' adik pun terpaksa tangguh. I really can't manage it. Right now. So selfish I am. Sampai rasa tak kenal diri sendiri. Saakella not like this. But that time, I just don't know what else to do.

Sangat penat. Kalau ditanya apa feeling pagi tu siap2 nak pergi exam, I couldn't tell you. Niatnya satu, nak lepas MCQ saja. Please, MCQ, pity on me..

Alhamdulillah, dpt cukup2 makan. Lepas dah lepas tuu..

" Oh Allahh, dah lepas MCQ dah ni.. what to doo next?!" Muka dah cuak sbb oral exam menanti lepas ni. Tapi before tu pergi buat physical examination dulu.

Berjodoh dengan Lina lagi. Serious aku buat physical examination tu. Lina siap gelak-gelak dengan pesakit dia.. Aku? idokle.. banyak dalam fikiran aku ni nak diuraikan..

After that, sempat lagi nak bace buku sat, Alhamdulillah. Time masa dah sampai, redha tu dah lama ada dalam hati. Tekan soalan, dan duduk untuk prepare, owh.. Alhamdulillah..

Acute abdomen. Berjodoh lagi dengan soalan ni.. Alhamdulillah. Dulu da pernah dapat da soalan ni. Soalan kedua, complication of brain injury. Alhamdulillah. Idea dah ade, just nak bentang n jawab soalan je.

Presentation quite good I could say. Haha, walaupun ade la yang tak berapa nak dapat soalan Prof2, ni tapi dyorang membantu la. Hehe, aku sengih je la bila ade neurosurgeon kat situ, menunggu pembentanganku..

Fuhh, 5 orang examiner duduk kat depan, cukup mencuakkan diri. Tapi bila kita dapat pace dengan dyorang, everythings went well.

Alhamdulillah..

Saat mendapat result, aku sendiri tak percaya dengan grade yang aku dapat. I prepared for the worst, but Alhamdulillah.. syukur sangat2.. Terbalas penat ni..

Moga Allah redha sajalah..


***********

Now you know why I'm crying. Letih. Penat.

But alhamdulillah, aku boleh cakap yang seminggu lepas, my heart basah dengan peringatan2 dan tarbiyyah Allah. Sampai aku rasa jiwa aku soft kembali. Rasa lebih menjiwai sesuatu. Lebih banyak refleks diri.


Exam oral. Kita takut examiner tanya detail apa semua. Sama ada sebab kita tak prepared, tak ingat, atau tak bace.
Tapi, kenapa kita tak berapa nak takut, bila nanti time hisab, lagi detail Allah tanya, lagi particular dengan setiap detik hidup kita? Kenapa kita tak risau langsung untuk menyiapkan diri before bertemu Dia nanti?


a question to ponder.



~ Raudhah,
3.12 petang 




Wednesday, April 2, 2014

My Abah





Abah, abah nampak hensem la in this picture..

He is my papa. He always there for me when I was sicked, I got problems, I got to go to school, I need my broken spectacle to be changed, etc, etc..

He would ride me with our old motorcycle to go anywhere,everywhere I wanted. 

To the clinic. I always sicked when I was young. The most common reasons - some big n painful ulcers or sometimes gastric. Now, whenever I got ulcer I will remember bonceng belakang abah pergi clinic amek ubat. Huhu. :'(

To the school. Selalu susahkan abah amek dan hantar pergi balik sekolah. Im sorry abah. But untuk naik basikal yang bukan saizku, agak mencabar la jugak. Naik bus? Lagilah abah x bagi.

To the Sitiawan to bought a new spectacle. Every year I changed the new one. I would say im not competent to handle this fragile thingy. But after he left, I learnt how expensive the spectacles are. :(

I really appreciate my time with you.especially the 'bonceng' part. I love be at your back, abah. The time I can hug you, because I was so shy to do that intentionally.

I miss you. I pray to Allah to place you among the righteous, the mukminin and the sholihin. May Allah forgive your sin and save you from the hellfire.

I love you abah. I really sorry for not being there for u. I thank to Allah for His gift to me -a such wonderful, patient, and lovely father to my family. He is my hero, my saviour, my all.

I love you abah. Really do.

Sunday, March 30, 2014

Manusia Biasa

Salam alaik,

Alhamdulillah, aku dah normal da.

Haha.

What do you mean with normal kella?

:D
I'm a normal person right now.

A simple person that wants to be better in the eyes of Allah.

Menjadi normal itu indah tahu?
You can be yourself!

=)
alhamdulillah


Rezeki Dakwah

Salam alaik


Dalam melalui jalan dakwah ni atau jalan DnT yang panjang ni, setiap orang berbeza dari sudut turning pointnya, berbeza dari sudut kesedarannya, amal dakwinya, ujian-ujian yang dilaluinya, panjang pendek tempoh masa dan lain-lain.

Itu dipanggil rezeki dakwah.

Rezeki yang Allah beri dalam menyiapkan dirinya menjadi seorang Daie (penyeru dakwah). Maka berbahagialah dengan rezeki masing2.

Ada orang rezeki dakwahnya di luar negara. Ada orang di dalam negara je. Tapi dua-dua dapat rasa bestnye dakwah dan tarbiyyah tu. Dapat kesedaran, dapat berbulatan gumbira, dapat bertepuk tampar dengan murabbi dan kawan seusrah.

Ada pula rezeki dakwahnya, murabbi yang dia punya dekat. Ada pula yang jauh sampai jarang berjumpa. Yang menemukan mereka hanyalah teknologi- whassap, skype, google hangout etc. Tapi dua-dua merasakan kemanisan bermurabbi. Kemanisan berusrah, bertukar cerita, berukhwah, dan lain-lain.

Masing-masing dengan rezekinya. Masing-masing dengan tarbiyah yang berbeza. Namun yang satu, nikmat yang mereka rasai adalah sama. betul tak?

Ok, mungkinlah ada sedikit yang beza dari segi nikmat tu. (Bezalah kan bila mama naqibah ade didepan mata berbanding discreen lappy saja.. uhuk3) Tapi nikmat yang diutarakan disini adalah kemanisan berjalan dijalan ini..Haa.., manis tak? manis tak?

Tak dinafikan ada banyak duri dan ranjau disepanjang jalan. Yang menukar madu jadi hempedu (ehe). Yang beri rasa masin, pahit, kelat, payau disamping rasa manis tapi..

...ituu jugak rezeki dakwahhh...

Maka berbahagialaahh!! As long as we still berpijak di jalan ini, maka berbahagialah! (erk, nape over sangat ni?)


Rezeki masing2 adalah berbeza. Dan kita tak mampu ubah, sebab soal rezeki ni, semua dibawah kuasaNya.

Ada orang lambat sampai, ada pula yang dah menunggu lama kat depan. Ada orang banyak amal dakwinya, ada pula yang tak dapat- dapat lagi medan untuk beramal (walau dah berusaha dah la-bukan sebab taknak).

Itu rezeki.

Maka, berbahagialah! Dan bersabarlah!

Sebab dengan rezeki itu, Allah tahu ia bakal menjadikan kamu lebih baik dari sebelumnya!

:')
*rasa terharu dengan rezeki milik sendiri.
Thank you Allah.
Jadikan aku lebih baik dari sebelumnya.

Sunday, March 2, 2014

Birthday






Hari ini
Aku berdiri lagi
Syukur menghuni hati

Mata masih melihat
Telinga masih mendengar
Lidah masih berbunyi

Kasih sayangNya menyapa
Dalam deru angin senja
Dalam dakapan ukhwah bersaudara
Dalam senyuman tulus bersapa
Dalam hati yang ada bahagia.

Hari ini,
Aku tersenyum malu
Pada kasih-sayangNya
Tiada putus-putus menerpa
Dalam ketawa dan duka
Dalam sendu dan senda
Atau dalam diam bersahaja.

Sungguh, aku malu padaNya
Lalu syukur terus merajai jiwa.

-12 Januari~

Bahagia



Kadang -kadang kita lupa.
Bersendiri ada bahagianya.
Berdua pun ada bahagianya.
Tapi, tak ada satupun bahagia itu datangnya dari manusia.

Tiada satupun.
Mereka hanya perantara.
Perantara, penyampai bahagia.

Dari sumber bahagia.
Yang satu saja puncanya.
Allah yang Esa.

Bahagia itu, Allah lah sumbernya.
Jadi, mahu bahagia, mintalah padaNya.

Rabbana aatina fiddunya hasanah
Wa filakhirati hasanah
Waqinaa a'dzaabannarr..

Kalau kita cari..



Kalau kita cari kepuasan
Dunia takkan beri
Kerana dunia tak cukup
Serba serbi

Kalau kita cari kebahagiaan
Manusia tak dapat beri
Kerana kasih manusia
Tak hakiki

Kalau kita cari keindahan
Semua tak abadi
Bunga jua kan mati
kan tinggalkan kita suatu hari

Carilah kesempurnaan
Pada Yang Maha sempurna
Carilah Dia
Dalam setiap detik masa

26 Januari 2014

Ku Biar

Kubiar

Kubiar tangan menari mengecat warna
Kubiar akal berkhayal menyusun kata
Kubiar jiwa merindu pada yang tiada
Kubiar..

kubiarkan angin datang menyapa
Kubiarkan hujan menimpa kepala
Kubiarkan matahari membakar muka
Kubiarkan..

kubiar masa menentukan hala
Kubiar sunyi memenuhi ruang udara
Kubiar cinta datang mengetuk jiwa
Kubiar..

Kubiarkan semua berlaku atas kehendakNya
Kubiar Dia menentukan segala
Kubiar Dia Yang Maha Tahu hambaNya
Kubiarkan..

2 March 2014 
7.40 am
Hradec Kralove

Aku Lihat


Salam,
khas utkmu saudara2ku di mesir, syiria, Rohingya..etc~

Aku melihat perjuangan mereka,
Aku melihat air mata mereka.

Aku saksi jatuh bangun mereka
Aku, sang pemerhati yang kelu

Kaki tak tergerak
Tangan tak terhulur

Dosa menghantui diri
Akan terampunkah kebisuan ini?

Aku dengar jeritan mereka
Aku dengar esak tangis mereka

Namun kaki terus kaku
Mulut diam membisu

Lemah menguasai badan
Padahal mereka yang tak cukup makan.

Aku malu.

Apakah aku dan dunia akan terus membisu?

Jawab aku, tidak!
Ayuh, bangun dan bantu!!



~kella 25/02/14

Saturday, March 1, 2014

Koleksi Puisi

Salam alaik,

hmm, telah kufikirkan untuk meletakkan puisi2 yang aku ada untuk dicompile dan di publishkan di blog ini..
hehe

walaupun xde lah sehebat puisi2 orang lain, tapi xpelah.. buat tatapan aku pun cukup. lagipun tak ramai yang follow blog ni pun kan~kui3..

so, aku aku start isi blog ni dengan puisi2 random aku.

owhh..

Alhamdulilla a'la kulli haall..

internal medicine done!

ade 2 lagi yang gemok2 sedang menanti.. so tak boleh sit back and relax lagi.. no, no..

sila teruskan pecutan anda kella~

tapi sambil2 tu, silalah bergerak.. hati dan amal.

insyaAllah..

Nanti kuceritakan lagi eh tentang exam internal tu.. harussslaah direcordkan n jadi arkib.. hihihi


k, sampai sini dulu!
salammm~

Monday, February 10, 2014

Moga Allah redha



"Minta maaf atas segala kekurangan dan kelemahan yang ada. Minta maaf atas segalanya.."

Aku sudahi kata. Meneguk perlahan air liur. Namun walau sudah melepaskan kata, rasa bumi tak berubah apa-apa. Ehe, what did you expect, kella?

Rasa hati pun blunted. Bahu tak terasa ringan juga. Kot la kan umpama melepaskan bebanan yang berat, bahu mesti rasa lega skit. Namun blunt. Blunted. Mungkin tengah digest. Lagi.

Macam masuk tahun baru ni. 2014. Baru je sedar dah 2014 dah. Padahal da bulan Feb. I think I have nerve-impulse-transmission-delay disorder la. (-.-')

Takpe, itsokey.. take your time.. Digest la.. 

Bila fikir2 balik, rasa lega tu datang. Tapi tak puas. Sebab banyaknya cacat cela. Omelan2 yang menambah perisa. Haha. Namun aku sempat meredhainya, dan berharap Allah juga redha.


Moga Allah redha. That's all. 


Hopefully.

p/s: Rasa lega, tapi rasa berdebar tu tetap ada. Memikirkan...what's next? huhu~

internal-28 Feb insyaAllah! 3 exams more to go! Allahumma yusahillana~ T.T kuatkanlah ya Allah~



Friday, January 31, 2014

Penolakan


Salam alaik,

Penolakan. Dalam hidup kita pasti melalui satu keadaan yang mana kita menerima penolakan dari pada mereka yang berada disekeliling kita. Baik dari mereka yang dekat mahupun yang baru kita kenal.

Keluarga, ibu bapa, kakak, adik, mahupun abang kita sendiri, teman rapat, kawan sekelas, sepejabat, guru, pensyarah housemate ataupun roomate.

Pendapat kita ditolak, kehadiran kita tak disenangi, keberadaan kita tak diperlukan dan bermacam lagi jenis penolakan yang kita boleh rasakan dari keadaan sekeliling.

Penolakan itu membuatkan kita terasa. Hati kita sakit. Senyum tak seindah. Air yang ditelan terasa pahit. Muka kita terasa tebal dan sebal. Malu. Lalu kita menyendiri. Membawa diri lari.

Lari.

Jauh. Kalau boleh tidak mahu bersemuka lagi.


Kita rasa kita tiada siapa-siapa lagi yang boleh menerima diri. Penolakan yang ada terasa begitu sakit. Tiada tempat untuk mengadu. Tiada yang boleh ditagih simpati. Kita mencari-cari siapakah insan yang masih boleh dipercayai. Namun bila tak dijumpai, kita kecewa sendiri.

Lalu kita menyoal diri, kenapa manusia perlu membenci?

Sang Nabi yang ulul azmi bahkan dibenci dan disakiti, inikan kita yang masih bergelut dengan dosa sendiri. Manusia terkadang lupa, dia juga bukan sempurna. Bilamana dia mencari kesempurnaan, dia takkan jumpa.

Allah datangkan penolakan dari sekeliling kita, hanya ada satu saja sebabnya. Untuk kita kembali kepadaNya. Untuk kita ketahui bahawa manusia takkan selalu bersama kita. Dan, untuk kita tahu, Dia ada untuk kita bila-bila masa.


Tatkala semua manusia tidak ada untuk kita, kita tahu Allah setia dengan kita. Allah sedia mendengar rintihan dan keluh kesah hambaNya. Allah ada. Cuma kita tak sedar keberadaanNya.

Rasulullah saw menerima penolakan demi penolakan. Diboikot oleh kafir Quraisy, Nabi masih boleh bertahan dengan adanya Khadijah dan Abu Talib disisi. Namun bila Allah tarik dua susuk yang teguh membantu itu, baginda sedikit goyah. Namun dikuatkan hati pergi ke Thaif, mencari sekiranya masih yang boleh menerima diri dan dakwah yang dibawanya. Tetapi baginda berhadapan dengan penolakan lagi, bersama dengan luka dikepala dan kaki.

Kenapa? Kenapa Sang Rasul diuji sebegitu hebat? Kerana Allah mahu ajar sang Nabi, bahawa Dia saja yang ada disisi.

Allah mahu baginda hanya bertawakal hanya kepadaNya. Bukan yang lain. Solely to Him.


Jadi jangan bersedih dengan penolakan manusia. Andai kita yang silap, maka perbetulkan. Namun jika kita dipihak yang benar, yakinlah, Allahkan selalu ada bersama kita.


wallahualam~

Sunday, January 26, 2014

V Nemocnici 4


"Did you change the patient in this room, Doctor? Where is the previous patient?" aku mengajukan pertanyaan kepada Doktor F, doktor yang sudah seminggu lebih mengajar aku di department baru - ICU.

" No, he died."

" Ha?" Aku membesarkan mata seraya memandang doktor muda itu.
Oh my Allah.

"Yes, he died." Monotonous suara Doctor didepanku menuturkan. Tak tereffect langsung dengan riak wajahku yang terkejut.

"His condition is very complicated after an attack of...bla bla.."

Aku tak dapat menumpukan perhatian terhadap penerangan doktor. Fikiranku berputar kembali mengingatkan pak cik yang kujumpa minggu lalu. Selama seminggu aku mengikuti perkembangan beberapa pesakit Doktor F, termasuklah pakcik ni.

Ya Allah. Pak cik tu baru nampak lebih sihat sedikit jumaat lalu berbanding hari2 sebelumnya. Just conditionnya yang tak berapa suka dengan endotracheal tube dimulutnya. Dia selalu meminta doktor dan juga nurse untk keluarkan tube tersebut. Mungkin ia juga adalah kesan setelah ubat sedative dikurangkan untuk membantu proses pemulihan.

Cryptogenic lung fibrosis. Penyakit yang membuatkan saturation of the oxygen dalam dalam rendah kesan dari extensiveness activity of fibrosis in the lung. Saturation of oxygen should be around 98% keatas, dan kalau untuk penyakit ni, pesakit paling minimum harus ade 92%. Tapi pak cik ni hanya ade 82% sahaja dan banyak bergantung kepada mesin penafasan.

Tak dapat kugambarkan perasaan. Sekejap. Sekelip mata. Masih terbayang dalam mataku pakcik ni merayu seraya merapatkan kedua-dua belah tangannya untuk menagih simpati doktor.

Astaghfirullah.

Mati dan hidup tu, hanya terpisah dengan satu garis saja.

"...and we manage not to resuscitate because nothing we can do in this complicated condition." Suara doktor kembalikan ku ke bumi nyata.

Aku memandang doktor muda itu. Apalah yang dirasa agaknya bila ada pesakit yang meninggal. Atau mereka merasakan perkara itu normal, atau ia adalah sebahagian peristiwa dari tugas mereka, so tiada kesan pun pada mereka.

Tambah-tambah lagi di ward ni, ICU. Atau dalam bahasa Czechnya dipanggil JIP. Kematian boleh datang berkunjung bila-bila..

Ruginya. Rugilah mereka yang melihat kematian dan tidak mengambil pengajaran daripadanya.

Orang yang sihat, kalau Allah nak ambil nyawanya, bila-bila masa je. Insaf. Diri yang tak terlepas dari dosa ni patut kena selalu sedia dengan mati ni.

Mati dan hidup tu, hanya terpisah dengan satu garis saja.

satu garis. Tak tahu dah dekat atau belum.


Yang paling penting, kita, dah bersediakah?


Sunday, January 5, 2014

al-Ilmu bila a'mal...


Al-ilmu bila a'mal,
kasy-syajarah bilathamar~

Pepatah arab yang sering diguna time2 belajar bahasa arab dulu2..

Ilmu tanpa amal,
seperti pohon yang tak berbuah.


Ilmu banyak. Bila ditanya semua tahu. Semua boleh jawab. Tepat dan jitu. Kalah orang lain.

Tapi bila tengok amalnya..
Pelik.

Macam tidak tahu.
Macam tidak pernah diberitahu.
Macam tidak pernah diajar.

Hairan.
Pelik.
Aneh.

Ada juga kan manusia seperti ni?
Kalau tak, masakan boleh muncul pepatah ni.


Jangan tunjuk orang lainlah.
Cukup tengok kat diri sendiri.

Ilmu yang banyak ni tak menjamin diri ke syurga, tahu?
Hanya amal yang boleh bawa sampai ke sana.


Ubah diri sendiri kalau nak ubah orang lain.
Tapi hakikatnya...

Rasa annoying sungguhlaa..
Jumpe orang2 camni.

Takpe, mungkin Allah nak tegur diri
lihat orang lain cam lihat diri.
kalau rasa annoying, yang sebetulnya rasalah benda yang sama kat diri sendri
bila rasa diri pun cam tu jugak.

silalah rasa annoying pada diri sendiri...


fuhh..


*cakap pong pang semua orang boleh buat. suruh buat, tengok..

Saturday, January 4, 2014

Lega



Lega

Alhamdulillah, Allah selamatkan aku dari pilihanku sendiri.
Allah bebaskan aku dari kehendakku sendiri.
Allah tunjukkan hikmah disebalik musibah.

Bukakan jalan untukku berfikir.
Mungkin Allah hanya menguji. Ujian sabar.
Bersabar dengan keputusan-keputusan-Nya.

Lega.
Kalau aku ditempat disitu, mungkin aku tidak mampu.
Jika aku berkeras mahu, mungkin kemudian aku tak lalu.

Alhamdulillah.
Hatiku tenang kini.
Benarlah, kesabaran itu mengundang banyak kebaikan.
Membuka banyak jalan.

Ada hikmah sebaliknya.
Yang kini baruku temu.

Mogaku kan terus bersabar~