Wednesday, December 31, 2008

*bertenaga kembali!! *(^^)v

seminggu suda berlalu dgn mcm2 pengalaman..puas sudah merantau di tempat org sampai xsabar2 aku nak balik ke bumi czech nie..rindunyer kat sini..tp lagi merindukan bumi yang satu lagi..malaysia tercinta..
ok, berbalik kepada cerita tadi, aku merantau ke scotland selama seminggu..macam2 ragam manusia aku tgk kat sana..kalau dibandingkan scot dgn czech, aku lg suke czech..air kat scot tu sejuk giler..ade ke paip utk air panas dan sejuk asing? abis tu kalau nak air separa panas nak wat cne? pelik dgn scot nie.saminggu la aku menahan kesejukan airnye sampai akhirnye satu badan aku lumpuh(sistem imun la)demam beberapa hari..

hurm, nak bg tgk gambar, aku sendiri xupload lg..coz tenet kat palacova nie prob..kena g fakulti plak..pastu xbwk wayar phone lak tu..cne la nak upload..ni pon gambar aku cilok dr kawan..tgk la..



ni gambar castle yang aku duduk seminggu utk program pms(perhimpunan musim sejuk)








castle lama..tp dalam cantik sangat..agak seram gak la..byk potret kat dalam castle tu..



pemandangan di loch lomond..kat scot ade byk tasik dan dipanggil loch.. ade 7 yg femes.. antaranya loch ness dan loch lomond..besar dan indah..





macam -macam aku buat...hehe


makan pon bersuai kenal..





berjumpe dgn yvonne ridley..syarahan dy mmg mantop!
selain tu jumpe gak ex-mufti perlis dr asri..tp gambar dy xde..t aku upload lg..hehe




ok, tu je..sambung next episode..byk lg nie..

Friday, December 19, 2008

*nerozumim*

kena tag rupenyer aku nie...aimi xgtaw pon..hehe..so, sekadar nak berkongsi je la..

1- Do you think you are hot?
me? of coz not..sekadar budak ingusan je..nak kecoh2 pon xleh..hehe

2- Upload your favourite picture of you
cannot upload la..coz its my secret!^^

3- Why do you like that picture?
becoz its memorable..valuable..n byk lagi 'able' lah! ^^

4- When is your last time you ate Pizza?
pizza? kat sini susah nak dpt yg halal..tp ritu ade makan..kwn beli.lama dah

5- The last song you listen to?
hush*hush..kat page kak koin..^^


6- What are you doing right now beside this?
saya tgh berkemas nak bercuti!!!! yeay, nak g scotland!


7- What name would you prefer beside yours?
banyak! suke dipanggil 'syakilla' punyer version..

8- People I tag..
yatie, zetty, n kak koin(dibatalkan.)so diganti oleh lina..^^


9- who's number 1?
my mother!!! engkau la ratu hatiku~

10- number iii is having relationship wiv....?
nobody..

11- say somethin bout no.5??
ramainyer..igt aku playgirl ke ape..heh


l2- how bout no 4??
ghentikanlah..

13- who is no. ii?
papa? hehe.my frens,my siblings,my big-big family..all in 2nd place..

that's all..hutang da langsai, barang da kemas..mari bercuti!!!^^

i'm loving it~

Friday, December 12, 2008

happy moment..(^^)

ya ALLAH, cantiknyer...!!
nampak nyer mesin ais da mule berjalan balik..hehe..sonok3!! ^^
saat ini la yang ditunggu-tunggu..even baru je abis biophysics tadi..cam xnak fikir da pasal tu..redha je la kalau ditakdirkan repeat..memang xbersedia sangat.tapi before masuk tu memang dapat la gak ape yang dibace..tunggu berserah je pada YANG ESA. then mase jawab, of course la banyak kantoi dan banyak hentam kromo..huhu.mengikut logik sendiri dan rumus yang diwujudkan kala terdesak..^^
ntah physics mana zaman AS level n A2 level aku amek..memang main unit je soklan tu..nie hikmahnyer repeat physics time A2..ade gak la membantu..terutama sekali unit..agak banyak la soalan berkaitan unit..terima kasihla sir zaini!! ajar physics and mengutamakan penggunaan unit tu..^^
tapi berserah je la kan sumenyer pada ALLAH..mintak ALLAH, bagi yang terbaik pada kami.tapi tu la,even kena repeat pon nanti aku redho n xkisah la..biar sorang-sorang pon.(cam sedih plak ayat ni) ^^

herm, berbalik kepada kisah salji dan saakella..mase abis je biophysics n kaki melangkah keluar dari fakulti, snow turun dengan lebatnyer..yaALLAH, bahagianye hidup! cam nikmat ALLAH tu lagi terasa.sambil menunggu anis yang xkunjung tiba, aku dan dayah bermandikan snow seketika.hahha..cam jakun giler.padahal mat2 saleh berkumpul depan fakulti tu.tp kami wat2 xsedar kewujudan mereka..hahha.siap posing2 kat depan tu..memang cantek! aku xleh cover da..hahah..lama tunggu anis xmuncul2, ingat nak blah je terus..nasibla dy muncul gak akhirnya.tapi dy kena g tesco beli barang skit.so, aku n dayah memulakan perjalanan didalam snow.sukernyer!!
aku pasti nak rakam detik2 nie..tp memandangkan xde sape nak tangkap gambar, aku rakam dalam memori card yang terus sampai kat otak je la..xkesah pon..coz eyes are the best camera..ingat je la saat nie dalam otak.sonok3!

cam jatuh cinta kali keberapa da aku dan snow nie..aku betol2 wonder sangat cam mane la salji leh turun..camne la dy leh beku n turun jadi serpihan-serpihan kecil yang halus dan banyak..still kepla fikir ade mesir garut ais kat atas tu..hahha..biarkan..sampai aku jumpe fakta yang sebenarnyer..^^

yeay!!
lepas nie leh wat snow men byk2!!
boleh guling2 atas snow!!
boleh baling2 lagi snow cam ritu!!
boleh pakai baju putih n men hide-n-seek tgh2 salji!!
boleh tulis nama kat kereta orang besar2!
boleh menari-berdansa dan sewaktu dgnnyer!
boleh jadi budak kecil balik!
yeay! sonok3!
alangkah bahagia nyer..

pastu malam ade usrah..kali nie grup USRATUNNASUHA ke adalbertinum plak.asyik2 palacova je..kali nie kami plak gerak ke rumah kak lah..so, dalam perjalanan tu memang salji tgh turun lagi la.sampai da tebal skit coz masa balik kelas tadi xde nampak lagi putih..sekarang da nampak.apalagi, bukak kamera la..

usrah berjalan lancar.topik yang dibincangkan pasal 2orang lelaki yang diberi kebun..sorang tu kafir and dy bangga dengan kebun dy-2 kebun anggur yang subur ditambah dengan pokok kurma yang mengelilingi kebun tu,dan sebatang sungai dicelah 2 kebun..memang nikmat..tapi dy xbersyukur..

then, dy cam puji diri sendiri depan kawan dy yang satu lagi.dy kata "hartaku lebih byk drp hartamu dan pengikutku lebih kuat".sambung lagi, 'aku kira kebun ni xkan binasa selama-lamanya.dan aku rasa hari kiamat tu xkan datang, dan kalau aku kembali kepada Tuhanku, pasti aku dapat tempat kembali yang lebih baik drp ini"..berlagak sungguh..
so, kawan dy yang beriman ni balas balik," engkau ingkar terhadap Tuhanmu yg menciptakan kau dr setitis air mani,lalu menjadikan engkau laki2 yg sempurna?

suke bile dy tegur laki kafir tu dgn ayat," nape kau x ucap masyaAllah,la quwwata illa billah"(sungguh atas kehendak Allah semua ini terwujud)xda kekuatan kecuali dgn pertolongan Allah sekalipun engkau anggap harta dan keturunanku sikit". pastu, ditakdirkan Allah binasakan kebun si kafir tu lepas si beriman tu berdoa..
memang menyesal la org kafir tu td. kalau nak detail tgk surah alkahfi ayat 27-46..aku igt ayat ni coz td jd qariah solo jap..hehe.

pastu satu persatu kisah dibuka..dan berakhir malam tu dgn makan2..masa tunggu bas kat adal, memang salji lebat sgt! besar2 snow tu..cam leh men2 tangkap rama-rama..hahha..org usha pelik je.biar2

malam tu ade lagi rancangan..movie nite..enjoy betol la rini..xtaw la aku bile nak bukak buku balik..esok dan akan datang asyik ade rancangan je..xpe la.duk sini kalau xde rancangan bosan la plak..xpe, aku terime je..



tinggal jap buku anat..malam sok bace.

Monday, December 8, 2008

saba je la...~(-.-')

dayah and anis kenakan aku rini..
kejam betol
xdapat nak maafkan
cmne la leh kantoi cmtu je
ishh

sabar2
dyah n anis
siap la....

Saturday, December 6, 2008

menjelang hari raya~




hehhe... tertarik dengan kata-kata simple tapi bermakna nie..cam comey..

hurm...da raye sekali lagi rupenyer aku disini...nilah raya yang sebenarnye bagi umat islam..raya yang sepatutnye disambut lebih meriah daripada aidilfitri..namun, maybe da jadi adat kat malaysia malaysia yang raye aidilfitri disambut lebih utama daripada aidiladha..kalau kat tempat lain, aidiladha la yang paling meriah sekali..disambut oleh para jemaah haji..tambah-tambah lagi di Mekah..pasti lebih meriah..alangkah untungnya org yang dapat menunaikan haji tahun nie..

hari nie hari arafah..sape yang nak berpuase amatlah digalakkan..besar pahalanya InsyaALLAH..
rumah kat malaysia da meriah da nie..nie yang cemburu nie..rasenyer rumah jadi lebih meriah bila aku xde..is it true?..alangkah kejamnye kenyataan...

pengorbanan...
ape la yang telah aku korbankan sepanjang hidup aku?
demi islam, agamaku?
adakah wang ringgit?-kalau ade pon banyak mane la aku melaburkannye..
masa?- study yang xsudah2 dan xkan habis..
kemana akhirnye usia aku?

sepanjang umur aku 19 tahun nie, xde bnyak sangat pengorbanan yang aku buat..yang terbesar sekali ialah bila meninggalkan keluarga tersayang, rakan2 di malaysia demi menuntut ilmu di sini..tulah pengorbanan yang setakat ini aku rasa berat sekali..tapi aku pasrah dan redho..
kerana bagi aku pengorbanan itu bukan sesuatu yang senang-of course..dan aku jugak pernah dgr kalau kite xrase sakit or penat or payah, itu xdinamakan pengorbanan..pengorbanan means sesuatu yang payah, yang sukar tuk dilakukan..hrm, sukar jugak tuk dijelaskan..hehe

tu je kot..nak share..
so, selamat hari raye semua!!
mari bertakbir~^^

Monday, December 1, 2008

degil...

sejak jumaat aritu aku malas nak bukak buku anat..
da sampai ari sabtu, ade jugak bace.tp mmg xmasuk.
pastu igt nak sambung ari ahad..biarla, sehari cuti jap..tp bila masuk hari ahad pon,xleh nak start lagi..bukak je mmg xmasuk..fikiran ntah ke mane..tyme tu la teringat mak ayah..tepon rumah kat malaysia jap..then, teringat slide prsentation biophysics x type lg..buat mende tu plak..da sampai tengahari, aku still xpegang anat lg..plak tu, tengahari, dyorg nak masak nasi ayam..sedap tu mmg la tp nak buatnye tu sampai asar baru siap..hahha..tp mmg menjadik la nasi ayam tu..xsia-sia..

pas makan, aku tidur jap..konon2 leh dapat mud blaja tu lepas tidur..lepas bangun, solat ape sume, start la blaja..masa berlalu..kire2 kul sejam stengah melayan anat tu yang-entah-masuk-ntah-tidak, aku ke dapur jap goreng telur..sume nak makan coz lapar balik..huhu..skali aku pon makan la..perut kenyang, ngantok datang la..kul sebelas aku menidurkan diri..bukan tertidur..ntah la..kali ni mmg xberminat nak blaja anat..nie pasal artery dr seluruh badan tu..serasa aku nilah cerita yang paling xmenarik aku pernah bace..boring giler..sebelom nie ade gak menariknyer..ish, nak salahkan buku, padahal aku tu memang malas nak bace..

aku nie agaknyer kena serangan penyakit nie..penyakit nak balik rumah..tu penyakit dahsyat yang pernah aku ade..bile datang penyakit nie, aku kena tepon mak, dengar suara mak..tp kire semalam aku sembang ape ngan mak..siap abah skali aku bercakap..tp xleh sembuh2 gak penyakit nie..degil betol ye..cne nak buat nie...
pastu ditakdirkan aku bangun la awal pagi..maybe ALLAH suruh gak aku bace buku anat tu..xnyer aku memang nak pasrah je gagal t..da xlarat da nak belek..masuknyer x..tapi xpe la..aku kuatkan semangat dan bace la sambil tersengguk2..tyme tu mmg ade je bisikan syaitan suh aku tidur balik..tp aku bace gak..che, kuatla plak..padahal cuak nak test pagi isnin ni.
tp still xmasuk2..last2 aku bace je note lecture yg xberapa banyak tu..dpt la view skit cabang2 artery tu..at least! ade satu dua terlekat kat minda..xde la buang mase..

pastu tunggu subuh..amek la waktu tu tuk muhasabah...da solat ape sume, aku sambung la bace lg..sebenarnyer aku xbace abis lagi..biase la.nak sambung lepas subuh..tp tup2 tertidur blk sampai kul 6.30..hm, mmg cari nahas je la saakella nie..tp berazam lagi tu nak bace dlm bas!..keyla,keyla....
tup2 dlm bas, xde tempat duduk, sesak..nak bukak note pon xleh..memang mencari kegagalan..!
mase yang ade tu hanya revise dlm otak-yang ilmu tu xberapa nak ade...huhu..satu hari bernama isnin la hari nie..ditambah menjadi satu hari utk "ajar" saakella yang malas!..

dan, test pon bermula..hasil yang sedikit tu la aku gune nak jawab soalan yang luas lagi bercabang2 cam artery dlm badan nie..skali dr 5 soalan, satu je soalan yang aku jawab betol..dan soalan tu sebenarnyer kalau tanye dak darjah 6 pon tahu.."tricuspid valve separate which cavity in heart?" dan itu jelah soalan yang aku dapat jawab..yang lain, org tanye external carotid artery- nama2 branches dy, aku bagi branches for external iliac artery..sungguh! aku konfius betol pagi nie..padahal elok je aku hafal nama2 branches tu..akibat penyakit tulah..mood nak blaja pon xde.. sume org aku pandang cam nak cari pasal je..huhu..ALLAH nak uji nie..malas sgt..igt org malas leh pandai ker? ingat orng malas leh menang kuiz ker? ingat orang malas ALLAH nak bg kejayaan ker? sedar2 la diri tu..

ye2..baekkk..aku sedar diri..tulah, malas lagi sape suruh..org len elok je blaja..yg ko tu ssh sgt nape..org len sedap je bace buku anat tu cam bace novel hlovate..yang ko bukak pon malas tu nape..hee..berubahla saakella..

so, aku isytiharkan today is the moral day for saakella yang nakal-malas-kuat tidur..(-.-')