Thursday, December 20, 2012

Now, I can smile..

Salam alaik,


Siapakah orang yang manis senyumannya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang apabila ditimpa musibah lalu dia berkata:

Inna lillahi wainna ilaihi raajiuunn..

Lalu berkata "Ya Rabbi, aku redha dengan ketentuanMu ini.."



You know..
Allah is the best Healer.

Yesterday, I had hurt myself so much that I couldn't bear anymore hurts.
And I thought I couldn't move either.

But look,
Today I smile so beautifully that I don't remember my last tears.
And I walk ahead, put my trust to My Healer.


Ya Allah,
I know You are so close to me.
I know You heard me.
And I ashamed of myself because I am the one that move away.

But Your love and Your mercy
Have save me from being too far.
Your Love saved me. Your Mercy caught me.
And I turn to You, ask for Your forgiveness.
I repented and hope for Your bless.


Allah,
Allow me to say these
Today, I could smile just because of You
Today, I could walk  just because of You.
And I couldn't ask more.

Just, Thank You.
I love You.






Monday, December 10, 2012

Actually, I can.

Bismillahirrahmanirraheem~


Saat tengah menulis tentang hala tuju hidup yang dilihat kian bertambah dan berat, mata terpandang pada skrin desktop komputer yang baru muncul setelah beberapa minit yang lalu aku menekan punat 'on'.

Nak tahu apa yang muncul?

Ni dia...



Hati yang tengah kucar-kacir tadi rasa tenteram secara tiba-tiba. Allah..

Senyum. I love Allah even more la camni. :)

Direct. Subhanallah~


Padahal gambar screen tu dah dua minggu menghiasi lappy. Konon-kononnya nak semangat la untuk exam first ni. Tapi rupanya nak bagi semangat untuk hari ini.


insya Allah, Allah ada. Kita usaha saja~ yang selebihnya biar Allah uruskan.

insyaAllah3!!

yosh! teruskan semangat! kella kan kuat!

yeah! (hehe, cam apa je.. khudwah, kella.. khudwah)

:) peace, yow!



" Maka bersabarlah engkau atas apa yang mereka katakan, dan bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu, sebelum matahari terbit, dan sebelum terbenam, dan bertasbihlah pula pada waktu tengah malam dan dihujung siang hari, agar kamu berasa tenang.. "
Surah Taha: 130

Allah, guide me all the way~



Monday, December 3, 2012

Lost of sensitivity

Salam alaik,


Baru-baru ni aku merasakan yang aku ada satu syndrome paling bahaya. Iaitu 'kehilangan rasa' atau sensitivity dengan keadaan persekitaran. Bahaya!

Pertama, aku rasa aku kurang sensitive dengan perasaan orang disekeliling aku. Aku akui aku memang seorang yang out-spoken (sedikit) berbanding teman-teman rapat dan orang lain. Dengan itu aku terlalu mudah mengguris perasaan dan hati mereka walaupun sebenarnya bukan niat aku untuk bersikap macam tu.

Kalau ada apa-apa perkara yang aku tak gemar, aku akan terus mengatakannya. Bagi aku kalau disimpan akan jadi barah. Atau aku akan rasa tak selesa jika tak dapat 'membetulkan' apa yang salah. Ya, aku banyak belajar untuk menegur dengan lebih berhikmah. Cuma kadang-kadang sebab dah jadi 'habit', direct je sound orang. Dan lepas tu mula la rasa bersalah, orang terasa, hati tak selesa, ukhwah longgar, bla..bla...bla..

Hadoi!


Keduanya, ini yang paling crucial. Aku kurang mengesan bahaya disekeliling. Ade ke tadi pesakit psychiatry nak ****** tangan aku, aku 'ter'bagi pulak? Saakella!! Mimpi ngeri rasanya malam ni. Dah tahu pesakit tu tak sihat mentally, yang dok layan awatnya? Tadi pun awalnya aku tak express apa-apa pun. (Oh, sebenarnya situasi sebentar tadi sangat complicated. Pesakit tu duk menghulur tangan yang aku dah memang kata kat dalam hati jangan bagi tangan! Tapi bila dia mula mendekati aku, dan agak rapat jugakla, aku tak da pilihan selain beri tangan dan mengharapkan dia pergi lepas tu. Rupanya?! Astaghfirullah~ )

Dia tak sihat, Kella.. Jangan marah dia.. Sabar2.
Ya Allah lindungilah aku daripada hilang 'sense' gaya ni. Ini tak bagus, ya Allah. Ini bahaya!


Aduhai.. Apa boleh buat? Sebenarnya aku rasa benda ni berkaitan dengan personaliti aku sendiri. Kurang berperasaan sedikit. Sebab tu aku pun jadi 'kurang rasa' dengan orang lain. Ye ke? Aku rasa je la kan.. :P

Kenapa aku katakan yang kedua itu bahaya? Sebab ia mengenai sixth sense kita. Tambah-tambah lagi bila perempuan. Orang boleh ambil kesempatan kalau lemah part ni. Tau-tau tak boleh nak patah balik dah. Aku pernah terbaca pandangan Ustaz Hasrizal tentang perkara ni. Bila kita loss conciousness dengan persekitaran kita dan hanya berhusnuzhon dengan orang lain walau saat diri dah hampir terperangkap, itu bahaya.

Sangat-sangat bahaya. Jadi lurus bendul tu kadang-kadang malapetaka untuk diri. So, jangan jadi lurus bendul ok, kella?

Bagaimana nak tingkatkan conciousness, awareness, sensitivitiness dan seangkatan dengan itu?
Sorry, I dont have yet the answers.


Moga Allah bimbing selalu~