Wednesday, December 31, 2008

*bertenaga kembali!! *(^^)v

seminggu suda berlalu dgn mcm2 pengalaman..puas sudah merantau di tempat org sampai xsabar2 aku nak balik ke bumi czech nie..rindunyer kat sini..tp lagi merindukan bumi yang satu lagi..malaysia tercinta..
ok, berbalik kepada cerita tadi, aku merantau ke scotland selama seminggu..macam2 ragam manusia aku tgk kat sana..kalau dibandingkan scot dgn czech, aku lg suke czech..air kat scot tu sejuk giler..ade ke paip utk air panas dan sejuk asing? abis tu kalau nak air separa panas nak wat cne? pelik dgn scot nie.saminggu la aku menahan kesejukan airnye sampai akhirnye satu badan aku lumpuh(sistem imun la)demam beberapa hari..

hurm, nak bg tgk gambar, aku sendiri xupload lg..coz tenet kat palacova nie prob..kena g fakulti plak..pastu xbwk wayar phone lak tu..cne la nak upload..ni pon gambar aku cilok dr kawan..tgk la..



ni gambar castle yang aku duduk seminggu utk program pms(perhimpunan musim sejuk)








castle lama..tp dalam cantik sangat..agak seram gak la..byk potret kat dalam castle tu..



pemandangan di loch lomond..kat scot ade byk tasik dan dipanggil loch.. ade 7 yg femes.. antaranya loch ness dan loch lomond..besar dan indah..





macam -macam aku buat...hehe


makan pon bersuai kenal..





berjumpe dgn yvonne ridley..syarahan dy mmg mantop!
selain tu jumpe gak ex-mufti perlis dr asri..tp gambar dy xde..t aku upload lg..hehe




ok, tu je..sambung next episode..byk lg nie..

Friday, December 19, 2008

*nerozumim*

kena tag rupenyer aku nie...aimi xgtaw pon..hehe..so, sekadar nak berkongsi je la..

1- Do you think you are hot?
me? of coz not..sekadar budak ingusan je..nak kecoh2 pon xleh..hehe

2- Upload your favourite picture of you
cannot upload la..coz its my secret!^^

3- Why do you like that picture?
becoz its memorable..valuable..n byk lagi 'able' lah! ^^

4- When is your last time you ate Pizza?
pizza? kat sini susah nak dpt yg halal..tp ritu ade makan..kwn beli.lama dah

5- The last song you listen to?
hush*hush..kat page kak koin..^^


6- What are you doing right now beside this?
saya tgh berkemas nak bercuti!!!! yeay, nak g scotland!


7- What name would you prefer beside yours?
banyak! suke dipanggil 'syakilla' punyer version..

8- People I tag..
yatie, zetty, n kak koin(dibatalkan.)so diganti oleh lina..^^


9- who's number 1?
my mother!!! engkau la ratu hatiku~

10- number iii is having relationship wiv....?
nobody..

11- say somethin bout no.5??
ramainyer..igt aku playgirl ke ape..heh


l2- how bout no 4??
ghentikanlah..

13- who is no. ii?
papa? hehe.my frens,my siblings,my big-big family..all in 2nd place..

that's all..hutang da langsai, barang da kemas..mari bercuti!!!^^

i'm loving it~

Friday, December 12, 2008

happy moment..(^^)

ya ALLAH, cantiknyer...!!
nampak nyer mesin ais da mule berjalan balik..hehe..sonok3!! ^^
saat ini la yang ditunggu-tunggu..even baru je abis biophysics tadi..cam xnak fikir da pasal tu..redha je la kalau ditakdirkan repeat..memang xbersedia sangat.tapi before masuk tu memang dapat la gak ape yang dibace..tunggu berserah je pada YANG ESA. then mase jawab, of course la banyak kantoi dan banyak hentam kromo..huhu.mengikut logik sendiri dan rumus yang diwujudkan kala terdesak..^^
ntah physics mana zaman AS level n A2 level aku amek..memang main unit je soklan tu..nie hikmahnyer repeat physics time A2..ade gak la membantu..terutama sekali unit..agak banyak la soalan berkaitan unit..terima kasihla sir zaini!! ajar physics and mengutamakan penggunaan unit tu..^^
tapi berserah je la kan sumenyer pada ALLAH..mintak ALLAH, bagi yang terbaik pada kami.tapi tu la,even kena repeat pon nanti aku redho n xkisah la..biar sorang-sorang pon.(cam sedih plak ayat ni) ^^

herm, berbalik kepada kisah salji dan saakella..mase abis je biophysics n kaki melangkah keluar dari fakulti, snow turun dengan lebatnyer..yaALLAH, bahagianye hidup! cam nikmat ALLAH tu lagi terasa.sambil menunggu anis yang xkunjung tiba, aku dan dayah bermandikan snow seketika.hahha..cam jakun giler.padahal mat2 saleh berkumpul depan fakulti tu.tp kami wat2 xsedar kewujudan mereka..hahha.siap posing2 kat depan tu..memang cantek! aku xleh cover da..hahah..lama tunggu anis xmuncul2, ingat nak blah je terus..nasibla dy muncul gak akhirnya.tapi dy kena g tesco beli barang skit.so, aku n dayah memulakan perjalanan didalam snow.sukernyer!!
aku pasti nak rakam detik2 nie..tp memandangkan xde sape nak tangkap gambar, aku rakam dalam memori card yang terus sampai kat otak je la..xkesah pon..coz eyes are the best camera..ingat je la saat nie dalam otak.sonok3!

cam jatuh cinta kali keberapa da aku dan snow nie..aku betol2 wonder sangat cam mane la salji leh turun..camne la dy leh beku n turun jadi serpihan-serpihan kecil yang halus dan banyak..still kepla fikir ade mesir garut ais kat atas tu..hahha..biarkan..sampai aku jumpe fakta yang sebenarnyer..^^

yeay!!
lepas nie leh wat snow men byk2!!
boleh guling2 atas snow!!
boleh baling2 lagi snow cam ritu!!
boleh pakai baju putih n men hide-n-seek tgh2 salji!!
boleh tulis nama kat kereta orang besar2!
boleh menari-berdansa dan sewaktu dgnnyer!
boleh jadi budak kecil balik!
yeay! sonok3!
alangkah bahagia nyer..

pastu malam ade usrah..kali nie grup USRATUNNASUHA ke adalbertinum plak.asyik2 palacova je..kali nie kami plak gerak ke rumah kak lah..so, dalam perjalanan tu memang salji tgh turun lagi la.sampai da tebal skit coz masa balik kelas tadi xde nampak lagi putih..sekarang da nampak.apalagi, bukak kamera la..

usrah berjalan lancar.topik yang dibincangkan pasal 2orang lelaki yang diberi kebun..sorang tu kafir and dy bangga dengan kebun dy-2 kebun anggur yang subur ditambah dengan pokok kurma yang mengelilingi kebun tu,dan sebatang sungai dicelah 2 kebun..memang nikmat..tapi dy xbersyukur..

then, dy cam puji diri sendiri depan kawan dy yang satu lagi.dy kata "hartaku lebih byk drp hartamu dan pengikutku lebih kuat".sambung lagi, 'aku kira kebun ni xkan binasa selama-lamanya.dan aku rasa hari kiamat tu xkan datang, dan kalau aku kembali kepada Tuhanku, pasti aku dapat tempat kembali yang lebih baik drp ini"..berlagak sungguh..
so, kawan dy yang beriman ni balas balik," engkau ingkar terhadap Tuhanmu yg menciptakan kau dr setitis air mani,lalu menjadikan engkau laki2 yg sempurna?

suke bile dy tegur laki kafir tu dgn ayat," nape kau x ucap masyaAllah,la quwwata illa billah"(sungguh atas kehendak Allah semua ini terwujud)xda kekuatan kecuali dgn pertolongan Allah sekalipun engkau anggap harta dan keturunanku sikit". pastu, ditakdirkan Allah binasakan kebun si kafir tu lepas si beriman tu berdoa..
memang menyesal la org kafir tu td. kalau nak detail tgk surah alkahfi ayat 27-46..aku igt ayat ni coz td jd qariah solo jap..hehe.

pastu satu persatu kisah dibuka..dan berakhir malam tu dgn makan2..masa tunggu bas kat adal, memang salji lebat sgt! besar2 snow tu..cam leh men2 tangkap rama-rama..hahha..org usha pelik je.biar2

malam tu ade lagi rancangan..movie nite..enjoy betol la rini..xtaw la aku bile nak bukak buku balik..esok dan akan datang asyik ade rancangan je..xpe la.duk sini kalau xde rancangan bosan la plak..xpe, aku terime je..



tinggal jap buku anat..malam sok bace.

Monday, December 8, 2008

saba je la...~(-.-')

dayah and anis kenakan aku rini..
kejam betol
xdapat nak maafkan
cmne la leh kantoi cmtu je
ishh

sabar2
dyah n anis
siap la....

Saturday, December 6, 2008

menjelang hari raya~




hehhe... tertarik dengan kata-kata simple tapi bermakna nie..cam comey..

hurm...da raye sekali lagi rupenyer aku disini...nilah raya yang sebenarnye bagi umat islam..raya yang sepatutnye disambut lebih meriah daripada aidilfitri..namun, maybe da jadi adat kat malaysia malaysia yang raye aidilfitri disambut lebih utama daripada aidiladha..kalau kat tempat lain, aidiladha la yang paling meriah sekali..disambut oleh para jemaah haji..tambah-tambah lagi di Mekah..pasti lebih meriah..alangkah untungnya org yang dapat menunaikan haji tahun nie..

hari nie hari arafah..sape yang nak berpuase amatlah digalakkan..besar pahalanya InsyaALLAH..
rumah kat malaysia da meriah da nie..nie yang cemburu nie..rasenyer rumah jadi lebih meriah bila aku xde..is it true?..alangkah kejamnye kenyataan...

pengorbanan...
ape la yang telah aku korbankan sepanjang hidup aku?
demi islam, agamaku?
adakah wang ringgit?-kalau ade pon banyak mane la aku melaburkannye..
masa?- study yang xsudah2 dan xkan habis..
kemana akhirnye usia aku?

sepanjang umur aku 19 tahun nie, xde bnyak sangat pengorbanan yang aku buat..yang terbesar sekali ialah bila meninggalkan keluarga tersayang, rakan2 di malaysia demi menuntut ilmu di sini..tulah pengorbanan yang setakat ini aku rasa berat sekali..tapi aku pasrah dan redho..
kerana bagi aku pengorbanan itu bukan sesuatu yang senang-of course..dan aku jugak pernah dgr kalau kite xrase sakit or penat or payah, itu xdinamakan pengorbanan..pengorbanan means sesuatu yang payah, yang sukar tuk dilakukan..hrm, sukar jugak tuk dijelaskan..hehe

tu je kot..nak share..
so, selamat hari raye semua!!
mari bertakbir~^^

Monday, December 1, 2008

degil...

sejak jumaat aritu aku malas nak bukak buku anat..
da sampai ari sabtu, ade jugak bace.tp mmg xmasuk.
pastu igt nak sambung ari ahad..biarla, sehari cuti jap..tp bila masuk hari ahad pon,xleh nak start lagi..bukak je mmg xmasuk..fikiran ntah ke mane..tyme tu la teringat mak ayah..tepon rumah kat malaysia jap..then, teringat slide prsentation biophysics x type lg..buat mende tu plak..da sampai tengahari, aku still xpegang anat lg..plak tu, tengahari, dyorg nak masak nasi ayam..sedap tu mmg la tp nak buatnye tu sampai asar baru siap..hahha..tp mmg menjadik la nasi ayam tu..xsia-sia..

pas makan, aku tidur jap..konon2 leh dapat mud blaja tu lepas tidur..lepas bangun, solat ape sume, start la blaja..masa berlalu..kire2 kul sejam stengah melayan anat tu yang-entah-masuk-ntah-tidak, aku ke dapur jap goreng telur..sume nak makan coz lapar balik..huhu..skali aku pon makan la..perut kenyang, ngantok datang la..kul sebelas aku menidurkan diri..bukan tertidur..ntah la..kali ni mmg xberminat nak blaja anat..nie pasal artery dr seluruh badan tu..serasa aku nilah cerita yang paling xmenarik aku pernah bace..boring giler..sebelom nie ade gak menariknyer..ish, nak salahkan buku, padahal aku tu memang malas nak bace..

aku nie agaknyer kena serangan penyakit nie..penyakit nak balik rumah..tu penyakit dahsyat yang pernah aku ade..bile datang penyakit nie, aku kena tepon mak, dengar suara mak..tp kire semalam aku sembang ape ngan mak..siap abah skali aku bercakap..tp xleh sembuh2 gak penyakit nie..degil betol ye..cne nak buat nie...
pastu ditakdirkan aku bangun la awal pagi..maybe ALLAH suruh gak aku bace buku anat tu..xnyer aku memang nak pasrah je gagal t..da xlarat da nak belek..masuknyer x..tapi xpe la..aku kuatkan semangat dan bace la sambil tersengguk2..tyme tu mmg ade je bisikan syaitan suh aku tidur balik..tp aku bace gak..che, kuatla plak..padahal cuak nak test pagi isnin ni.
tp still xmasuk2..last2 aku bace je note lecture yg xberapa banyak tu..dpt la view skit cabang2 artery tu..at least! ade satu dua terlekat kat minda..xde la buang mase..

pastu tunggu subuh..amek la waktu tu tuk muhasabah...da solat ape sume, aku sambung la bace lg..sebenarnyer aku xbace abis lagi..biase la.nak sambung lepas subuh..tp tup2 tertidur blk sampai kul 6.30..hm, mmg cari nahas je la saakella nie..tp berazam lagi tu nak bace dlm bas!..keyla,keyla....
tup2 dlm bas, xde tempat duduk, sesak..nak bukak note pon xleh..memang mencari kegagalan..!
mase yang ade tu hanya revise dlm otak-yang ilmu tu xberapa nak ade...huhu..satu hari bernama isnin la hari nie..ditambah menjadi satu hari utk "ajar" saakella yang malas!..

dan, test pon bermula..hasil yang sedikit tu la aku gune nak jawab soalan yang luas lagi bercabang2 cam artery dlm badan nie..skali dr 5 soalan, satu je soalan yang aku jawab betol..dan soalan tu sebenarnyer kalau tanye dak darjah 6 pon tahu.."tricuspid valve separate which cavity in heart?" dan itu jelah soalan yang aku dapat jawab..yang lain, org tanye external carotid artery- nama2 branches dy, aku bagi branches for external iliac artery..sungguh! aku konfius betol pagi nie..padahal elok je aku hafal nama2 branches tu..akibat penyakit tulah..mood nak blaja pon xde.. sume org aku pandang cam nak cari pasal je..huhu..ALLAH nak uji nie..malas sgt..igt org malas leh pandai ker? ingat orng malas leh menang kuiz ker? ingat orang malas ALLAH nak bg kejayaan ker? sedar2 la diri tu..

ye2..baekkk..aku sedar diri..tulah, malas lagi sape suruh..org len elok je blaja..yg ko tu ssh sgt nape..org len sedap je bace buku anat tu cam bace novel hlovate..yang ko bukak pon malas tu nape..hee..berubahla saakella..

so, aku isytiharkan today is the moral day for saakella yang nakal-malas-kuat tidur..(-.-')

Thursday, November 27, 2008

selesai....

biarpun sudah selesai.....
2 exam yg penting...

biarpun sudah berakhir....
2 kredit test....

biarpon sudah lega....
dan mula bernafas kembali...

tp sesekali jgn berhenti dari usaha itu..

sejenak..

al-insyirah: 1-8

Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (Muhammad?)
dan Kami pun telah menurunkan bebanmu darimu,
yang memberatkan punggungmu,
dan Kami tinggikan sebutan (namamu) bagimu,
maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan..
sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan,
maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain)
dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap....


oleh itu, jangan berhenti..
sesekali jangan berhenti..
teruskan usaha, mantapkan diri..
insyaALLAH, ilmu akan diberkati..

renung2kan dan selamat beramal!!!^^

Sunday, November 23, 2008

ish-ish-dan ish

ish...
mencabar iman betol la salji nih..
ish..
esok spot test nie..
ish...
lebat betol salji kat luar tu..
ish...
skull xabeh bace lagi nie..
ish...
bile nak wat snowman nie..
ish...
menguji iman betol la..
ish3

Saturday, November 22, 2008

detik....snow!!!!!!

yey!
alhamdulillah..
mimpi jd betol

rezki ALLAH dtg dr arah yg xdisangka-sangka
bru je ayat tu dibincangkan malam semalam dalam usrah..

salah satu ayat seribu dinar-surah at-thalaq:2-3


"barangsiapa yang bertaqwa kepada ALLAH, nescaya DIA akan membukakan jalan baginya,dan DIA memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada ALLAH, nescaya ALLAH mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya ALLAH, melaksanakan urusan-Nya. Sungguh ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu.."

mmg topik snow nie menjadi topik hangat kat sini..kalau tahun lepas. 12nov da start snow tebal..so, bile sampai semalam, 22 nov. snow tu turun dalam bentuk hujan, cam xexpect pon rini trus putih camtu..
aku tgh mamai2 tu trus g kat balkoni nak tgk bile rumet da gamat menjerit-"snow!!!snow!!!!"
kalau ada skit jantung tu mmg bleh jalan le tyme tu..hahha

aku bgn terkejut dlm kul 6pg camtu trus bgn solat pe sume.aku org first yg turun men salji kat blakang hostel!
hahha..dyorg xnak ikut lagi..nak mkn dlu la, minum la..aku mane leh tunggu..tu yg trus je wat muke tebal kuar pagi2..naseb dak laki xbgn lagi..kalo x, mmg nempah tiket kutuk n pangkat jakon la tu..suker hati la..kat kampung aku xde mainan nie..kalo ade aku xkesah la...

pastu pusing la seluruh kawasan yg terdekat..aku takut jln jauh2..krg kena culik mmg cari pasal kedua lak..da la sorg..so, aku men la dkt2 sni je..hehe..abeh keta org jd mangsa tulisan aku..




pastu aku terpaksa nek atas balik sbb sarung tgn yg aku pakai xleh thn sejuk sgt..dy serap air salji y aku pegang, so terpakse la nek blik tukar..kaki pon da sejuk gile tyme tu..tyme nek, aku nampak ade dak laki n gulrz men salji kat gelanggang depan nie..mana aci! aku nak men situ gak..! mase nek atas dyrg pon nak turun tyme tu..has, fatin, n dalila..anis pon nak gak..dayah je coz dy selesema..xleh men.sian.

kali ni mmg kami men baling2 slji punyer..hahha..amek dr atas keta org, baling la..giler sonok..org sini dok usha pelik..huhu..biarla..zaman budak2 aku belom tamat..^^

mmg kena la sume org..abes baju basah..lama gak la men..puas! lawak betol kalau igt balik..hhaha..

aku masih xpercaya aku kat bumi berslji nih..cam mimpi je semalam.. ya ALLAH, betapa agung kekuasaan-MU..asal kejadian ais dari langit amat mengkagumkan aku sejak dr kecik lagi..aku asyik fikir ade mesin pengisar ais kat atas langit..besar sgt..hahha..dahsyat tol otak aku zaman kecik.ade plak mesin kat atas tu..hmm
n tyme2 salji nih, aku asyik fikir kan satu benda..ais kacang..kalau la ade sirap, pasti aku wat experimen ngan salji disini..hahha








Friday, November 21, 2008

ntah papo...

herm...tehah xde kerja latu..kenakan aku..nie nak xnak aku wat la..lepas gak tension anat td..hehe thanx la ye..



Name : keyla(hehe)

Sisters : ramai la!

Brothers : ramai jugak!

Shoe size : dulu 2 je..zmn kanak2^^….skrg?6”

Height : dgn rendah dirinye, aku nie mmg rendah la…151(kui3)
Where do you live : Lekior, Sitiawan,Perak..but now in CZ

Have you ever been on a plane : Never…that’s y I’m so teruja mase fly ritu..^^

Swam in the ocean : pernah2 la..tp takat cetek paras lutut je^^

Fallen asleep at school : hahha..sure pernah..cume jrg terkantoi(b’lgak na)

Broken someone's heart : ade kot…tp tanpa niat k..

Fell off your chair : pernah la..tyme org xde…naseb!

Sat by the phone all night waiting for someone to call : Tak pernah coz xde..heh

Saved e-mails : ntah..kat yahoo tu save je

What is your room like : my room? Dahsyat..

What's right beside you : my beg?

What is the last thing you ate : cucur bawang

Chicken pox : oh, tidak pernah! Alangkah risaunyer dtg time skrg nie…

Sore throat : pernah, tp xpernah suara jd garau..jd sengau ade la..kiki

Stitches : xde coz xpernah dibedah

Do you Believe in love at first sight : yup..bkn mustahil

Like picnics : luv sgt3!!! Tp sini xde laut

Who was/were…The last person you danced with : never, but he’ll b my future husband..heh

Last made you smile : today? Dalam lab anat td..mcm2 ragam manusia

You last yelled at : kat hilmi.coz dy buat2 cm xtaw muscle sartorius tu katne…siyes! tp aku da mintak maaf da..heee

Today did you talk to someone you like : tidak..sbb dy pon xnak ckp ngan saya..hahha

Get sick : homesick..cuaca sejuk, panas, musim demam dll.

Talk to ex : ade ke?

Miss someone : ade gak. Tp xtaw utk sape

Who do you really hate : those yg poyo n gedik versi lelaki

Do you like your handwriting : xpernah terfikir pon.tp suker je..^^

Are your toe nails painted : nope. Kt sini xde inai

Whose bed other than yours would rather you sleep in: my mum

What color shirt are you wearing now : orange? Bju hradec i-games

Are you a friendly person : ye kot..kat kwn2 ppn la..yg xdikenali tu sy ‘dingin’ skit

Do you have any pets : dlu dan sekarang tiada..

Do you sleep with the tv on : pernah.

What are you doing right now : listen to musics while keep thinkg the answers 4 these Q?

Can you handle the truth : boleh je..

Are you closer to your mother or father : my mother..say alhamdulillah^^

Do you eat healthy :^^ ade kalanyer…..

Do you still have pictures of you & your ex : belum lg…

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : ALLAH, my mum…

Are you loud or quiet most of the time : agak ter’loud’ dikalangan teman2…tp akn t’quite’ dgn sendirinyer bile ngan org yg xrapat..

Are you confident : sumtimes..but my frens said almost the time..is it so?


5 things I was doing 10 years ago:

  • Darjah 3, dgn muke comot pakai spek senget
  • Penolong ketua kelas yg slalu gado ngan ketua kelas(hahha)
  • Study kuat tp pts xlepas..^^
  • Main aci kejar dlm kelas(nakal)
  • Manja ngan abah



5 things i would do if i were billionaire:

  • Aku sedekah insyaALLAH..takut istidraj
  • Jom satu kuarga g Mekah(ramainyerr)
  • Beli rumah kot
  • Beli tanah skali
  • Buat rumah kebajikan

5 of your bad habits :

  • Gigit kuku
  • Kuat tidur betol..jaguh bina badan
  • Kalau moody tu sume org nak marah
  • Malas utk semua benda
  • Kuat makan kalau stress..nyum3

    5 places I’ve lived/living :
  • Lekir,
  • Sitiawan
  • Perak
  • Malaysia
  • Cz



5 people I tag
sape ek..yat la..sorg cukup

Thursday, November 20, 2008

3 hari lagi!!

aku ade spot test..
dan esoknyer, aku ade slide test..
2-2 penting tuk kredit final..
tp apsal aku cm xready lg nih?
sapa nak jwb nie..

Saturday, November 15, 2008

tenangkan hati~




lagu nie aku minat sgt tyme form5 kat igop dlu..
huhu..slalu dgr kat usrah..so, terus je hafal n salin..
siyes..memang aku akan sedih bila dgr lagu nie..begitu menusuklah
xcaye dengar..n hayati la..kalo xhayati xde la air mata..hehe..tp ikut jga org kan..

semoga kita sma2 ambil penghayatan pada lagu nie..bagusnya dy dlm bentuk lagu, senang la nak igt..boleh bace tyme doa kan..lg la khusyuk..^^


'selamatkan dengan rahmat-MU..
nama-MU biar dalam hatiku,
menanti hari dipertemuan
yang abadi~'

ya ALLAH...

Tuesday, November 11, 2008

selamat hari lahir~~


arini hari jadi kakak aku..
akk atun...rindunyer kat dy..
dy la kakak yg rapat ngan aku
tempat aku cr gadoo,cr pasal, kongsi cerita, kongsi segala-nye..
rindunyer!

suke bila men puzzle ngan dy-dy la yg finishkan the games..
suke bila dy masak sedap2-aku jd tukang makan..
suke bila dy beli novel-aku jd tukang bace..
suke bile dy bwk motor, aku jd tukang bonceng..
suke bila petang2 kami ronda ke tanjung kepah..
suke bila dy paksa aku g dapur tolong masak
suke lepak ngan dy ptg2 kat depan rumah
suke kritik dy pasal berat badan
suke gadoo ngan dy pasal cite cinta
sukernyer!!!




sekarang da xleh wat cmtu
nak wish besday pon anta sms je
xpuasnyer
even slalu bertekak ngan dy,
tu tanda keakraban kami
really miss those days

hurm~moga panjang umur murah rezeki....

Friday, November 7, 2008

sepintas lalu..

sonok3..td ade usrah
lama xde pengongsian
even baru je intro
xkesah la
asalkan ade..

aku rindu
aku da *lost* kat sini
da jd zombi...huh

mase ade 24 jam..
kalau ikut bak kata ulama'
24 jam dibahagikan kepada 3 tujuan
8jam utk beribadah
8 jam utk berehat
8jam utk bekerja
tp nampaknye pembahagian itu xsekata bagi aku
tahap complicated la to explain
nak kejar sana sini
mutabaah pon hilang kemana..
teruk betol
tu la..dah jd zombi

sehari ntah berapa minit la yg aku spend tuk ALLAH
malu betol bila org bg eskrem cornetto kite balas eskrem pop je
lagi dasat kalau bagi cekelat hacks je
terok betol
tu la, kejar dunia yg xde makne nie
akhirat yg kekal abadi xnak kejar
hai..

tp bila kite niatkan belajar kerana ALLAH- da jd ibadat
even mandi pon kalau niat lillahitaa'la-insyaALLAH jd ibadat
so leh la cover masa ibadat tu kan...
cume jgn amik time ibadat tu tuk menda lain sudahla..
herm, niat pon susah nak wat.....

so, kalau diikutkan bukan ssh hidup ni
dan ALLAH xmemberatkan hambaNYA
cuma kita lah yang diberi akal fikiran
yang cukup hebat kombinasi nerve nye
bak kate org perancis- fantastic!
xguna pada jalan sebenarnye..
hai...leka


tp boleh je 24jam tu jd masa penuh beribadah
senang je
niatkan lillahitaa'la
tidur, makan,minum..bace buku ker
sesekali kalau time boring ker, dlm bas ke
leh zikir skit2..kan..
xsusah..benda senang tp selalu xbuat
cam aku...tp insyaALLAH cube diperbaiki


islam is flexible
islam is the way of live
lagipun bile wat mende2 nie..hati jd tenang..
insyaALLAH
mari kite praktikkan bersama2...^^

Sunday, October 26, 2008

hari-hari berlalu...

herm....
da sebulan...
nnt setahun...
dan bertahun-tahun..

kuatkan hati..
sabar la menempuh hidup
medik bukan susah..
tp mencabar..

kuatkan semangat..
yakinlah padaNYA..
insyaALLAH..

Friday, October 17, 2008

berfikir~

aku failed lagi r microtest...
ni kali kedua da nie..
nak buat ape nie...


aku study..
mmg taw dah muscle tu dok mane..
hm...

dah nak jadi kan..
ALLAH kata "kun fayakun" je
kite usaha tp kalau ALLAH dah tetapkan itu utk aku, mesti itu yang terbaik kan?
oleh itu, aku berlapang dada menerima rezut nie..
maybe ALLAH nak aku usaha lagi kuat...lagi tekun..lagi hard..lagi dan lagi...

kuatkan lah aku ya ALLAH..ampunkanlah dosaku...ampunilah..maybe aku byk dosa nie..ALLAH nak igtkan aku..nak bg aku sedar dan peka..nak bagi xjauh tersimpang..nak bg kembali ke pathway aku balik..maha suci ALLAH..sygnye ALLAH pada aku..aku je yang xsedar..aku je yg alpa..seronok dgn dunia yg sementara..subhanallah..terasa sgt diri yg kerdil nie diperhatikan selalu..dijaga biar jangan jatuh..diawasi biar jangan alpa..dibelai biar jangan ada yang kurang..dilimpahkan dgn rahmat dan rezeki yang tak putus2..tp aku..aku selalu lupe.lupe pada pencipta..sibuk dgn tugasan dunia yg xabis2..kalau ditakdirkan aku mati esok.plg advance saat nie nyawa aku ditarik, adakah aku sempat mngucap shahadah?adakah aku masih sempat memuji namaNYA..adakah aku masih sempat minta maaf pada semua..adakah aku diberi peluang tuk pilih hidup atau mati?cukup ke ibadat aku nie?cukup ke pahala aku nie?or terlalu banyak dosa yang memberati bahu? aku sering..sering teringat kematian.tp terlalu sedikit berfikir ttg nya.nak fikir pon cam nak xnk...aku mmg jauh kot..jauh dr hidayahNYA..nauzubillah....aku harap aku xterlalu jauh..jgn jauhkan aku yaALLAH..jgn tutup hati aku yaALLAH..kat sini aku xde sapa2..hanya padaMU aku berserah..aku bercerita.tempat aku mengadu..

yaALLAH, ku perlukan hidayah dan petunjukMU...

Sunday, October 5, 2008

aku da mula merindu..
tp aku xnak fikir ape yg aku rindu..
takut akan melarat
nnt aku jg susah

cne nie..
yaALLAH, pdMu aku berserah..
aku seronok duduk disni tp aku...
aku syg mereka..
aku takut aku akan beralah dan putus asa
aku takut aku akn menyesal
aku xnak..

aku xnak menyesal
menyesal bererti aku xredho
aku xikhlas
aku kesini ikhlas yaALLAH..
AKU KESINI MENUNTUT ILMU
AKU KESINI MENYEMPURNAKAN FARDHU KIFAYAH
AKU KESINI MEMBAWA IMPIAN

aku syg mereka
aku perlu mereka disisi
aku rindu...

yaALLAH..
KUATKAN AKU..
aku takut aku akan jd lemah
aku takut aku akan stress
aku takut..

yaamanalkhaaifinn...
aaminna mimma nakhaf..
ya amanalkhaifinn..
sallimna mimma nakhaf
ya amanalkhoifin..
najjina mimma nakhaf..

yaALLAH..
pdMU aku berlindung..
jauhkan kegusaran hati ini
jauhkan kerinduan yg melampau dlm hati ini
aku sendiri disini
jauh beribu batu
tp aku tahu Kau selalu dekat dgn ku
lindungilah aku..
kuatkan aku..
tabahkan hatiku..
yaALLAH..


AKU SAYANG KUARGAKU..
AKU SGT SYG MEREKA..
LILLAHITAALA

Friday, October 3, 2008

syawal menjelma

tanpa teman disisi
tanpa keluarga menemani
tanpa ketupat raya+rendang tok

sunyi