Sunday, May 27, 2012

Ayat-ayat cinta Nabi Ibrahim

Bismillah,




"Lain halnya Tuhan seluruh alam,


iaitu yang menciptakanku, maka Dia yang memberi petunjuk kepadaku,


Dan Yang memberi makan dan minum kepadaku,


dan bila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan aku,


dan Yang akan mematikan aku, kemudian akan menghidupkan aku kembali,


dan Yang sangat aku inginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari kiamat."






Rabbi hablii hukmau wa alhiqni bissholihin..
(Ya Tuhanku, berikanlah kapadaku ilmu dan masukkanlah aku kedalam golongan orang-orang yang soleh)


Al-Ibrahim;77-83

Boleh jadi..

Bismillah,


Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu,

dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu..




Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui......


-it's a BIG no!-
but i'm keep fighting,
for the right.
;P

Saturday, May 19, 2012

Dalam dada ada apa?

Salam alaik~


Dalam dada ada apa?

Allah kata ada hati (qalbun).


"Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada" -Al-Hajj;22


Dalam dada ada apa?

Doktor kata ada jantung.



Hati = jantung? (liver = hati, heart = jantung ~ istilah melayu yang banyak menyebabkan ke'confius'an :))

So I would like to conclude Qalbun is the right word to describe what we called 'hati' here. :)

Kenapa cerita pasal hati/ jantung/qalbun bagai nie?

Sebab daku ingin bercerita mengenai dua-dua benda ni. Alhamdulillah, baru-baru ni Allah beri peluang tengok open heart surgery! Subhanallah.. I'm amazed and still amazed dengan ciptaan Allah yang satu ni. Sangat menakjubkan, okey! Dan ini adalah kali pertama dalam hidup melihat jantung bergerak secara live!

Lub dup, lub dup, lub dup.

Mata rasanya dah bukak seluas-luasnya untuk merakamkan pergerakan jantung yang hanya ada beberapa puluh cm je daripada muka. Allahu Akhbar! Kalaulah tak kerana ade surgeon yang tengah stretching kat sebelah dan ada makcik assisstant yang sedang jeling-jeling kat daku, pasti sudah ku cuit jantung tu dengan hujung jari! eeiii, kagumnya aku dengan jantung nie! :P

Okey, sangat terserlah kejakunan yang ada. Rasanya lagi over daripada pergi melancong ke Perancis dan melihat Eifle tower depan mata. Subhanallah~ Jakun sungguh laa.. Memang tak dapat nak elak.. Biaq pi surgeon tu usha pelik aku and anis yang berganti-ganti melihat jantung pesakit tu dengan bermacam-macam bunyi yang keluar.. haha.. ( kenapa berganti-ganti? aha! malaysian kan rendah, terutamanya daku la, so ade satu saja kerusi yang ada untuk melihat, so, ehem,ehem.. faham sajala~)

Surgeon tu perlu pindahkan semua darah yang ada ke extracoporeal system (luar badan)untuk memulakan operation terhadap tricuspid valve yang terletak dalam right ventricle. Masalah pesakit tu ialah tricuspid valve insufficiency - maksudnya valve bahagian ni tak cukup sempurna dalam memindahkan darah dari atrium ke ventricle. Dah selesai pindahkan semua darah ke luar, jantung tu masih berdenyut tapi tanpa ada darah dalamnya.

Tahu bagaimana nak hentikan denyutan tu? Surgeon tu letak ais cair!! Subhanallah.. Kalau tak kerana aku pakai penutup mulut (baca= mask) pasti sudah ter'obvious' mulut aku yang sedang nganga tahap ikan paus time tu! Ya Allah~ Automatik jantung tu mengecut di dalam rendaman ais tadi.. Waaaaa, dalam hati dah jerit2 dah.. nak update status kat fb!!!! haha

Stop it saakella~ jangan childish sangat boleh tak.. (haha.. I can't stop it. )

childish sgt ke? :)

Dan tibalah saat-saat yang ditunggu~ Jantung itu akan dibelah (baca = cut to open). Dan... subhanallah... Time ni aku bayangkan hati yang sedang dirobek. Ouch!

Kalau itu hati yang Allah cakap, ia memang tak bermata. 
Kalau itu hati yang Allah cakap, pasti jelas kekotoran bertempek di permukaan jantung tu. (atas dosa-dosa manusia)

Kalau itu hati yang Allah cakap, pasti baaaannyakk sangat parut yang ada sebab 'terluka hati dan perasaan' dengan dunia ni.

Allah~

Benar, bukan itu qalbunnya. Itu jantung. 

Kalau ada sakit hati, bukan kat situ yang dirasa. 
Kalau ada geli hati, bukan kat situ juga..
Kalau ada rasa pedih hati, hurm, still bukan kat situ jugak..
Kalau ada rasa apa-apa, -rindu, chenta, sayang, kasih...
Juga masih bukan disitu..

Tapi sakitnya di dalam dada bukan?
Sakit merindu, cinta, sayang dan kasih~
Rasanya di dalam dada kan?
Rasa sesak pun dalam dada kan?

Dimanakah ia? Oh..

Senyum. Tak boleh nak jawab. Qalbun yang ada ni adalah bersifat ruhi. Dan tentang ruh ni, Allah bagi clue sangat sedikit.

" Dan mereka bertanya kepadamu tentang ruh. Katakanlah, " Ruh itu termasuk urusan Tuhanku, sedangkan kamu diberi pengetahuan hanya sedikit." Al-Isra' ; 85


Walau Allah bagi clue skit je, tapi Allah dah bagi baanyak cara untuk kawal hati ini. 

Dalam AQ Allah selalu kata Allah tahu apa yang ada dalam hati manusia.
Allah kata Allah dekat.
Allah kata Allah dengar.
Allah kata Allah lihat.

Dengan semua tu, Allah suruh kita jaga hati kita. 
Jangan tampal banyak sangat kotoran.
Jangan 'luka' banyak sangat juga. 
Kan Allah kata Allah ada. 
Senyum nampak gigi.

Dengan melihat jantung, serta mengandaikan hati yang tak nampak itu, aku benar-benar berterima kasih kepada Allah atas kurniaanNya.. Allah, You taught me something. Something that I can't describe and put it into word. But it felt deep inside. Allah~

Allah, Ya Allah~
Guide me all the way to your Jannah
Ya Allah, Ya Allah
Don’t let me go astray ’cause I need you
By my side, I wish to be close
Close to You throughout my life
Ya Allah, oh Allah!
Be with me all the way~





Oh Allah, let this world be in my hands,
not in my heart
'cause soo I'll have to leave it...













Thursday, May 10, 2012

Jangan Benci aku , Allah..

Bismillahirrahmanirrahim~

Ya Tuhan kami sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami sembunyikan dan apa yang kami tampakkan; dan tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi bagi Allah, baik yang ada di bumi mahupun yang dilangit..

(Surah Ibrahim; 38)

Allahu Akhbar!


Baru-baru ni banyak menyibukkan diri untuk tarbiyyah. Mentarbiyyah dan ditarbiyyah. Kerana hati lebih cepat berbolak-balik daripada penutup periuk nasi yang sedang menggelegak-kata seorang sahabat, Ibnu Rawaahah ra. (tapi bukan periuk nasi la..saja tambah :) dalam Muqadimah Al-Muntalaq.

Kerana kecepatan perbolakan hati itu, maka afdhallah sekiranya aku mengisi masa yang ada dengan 'Ijlis bina Nukmin sa'ah'- iaitu duduk sebentar dan beriman sejenak.

Aku banyak ambil bahagian dalam menyampaikan. Kerana peringatan itu kata Allah;

Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin.
(51;55)


Dan sungguh, kukatakan peringatan yang ada, bukan buat mereka yang mendengar terutamanya. Yang paling-paling dekat dengan mulut sendiri adalah telinganya. dan sangatlah besar kemurkaan Allah terhadap mereka yang mengatakan sesuatu yang tidak mereka kerjakan..

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan?
SANGATLAH DIBENCI disisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.
(As-saff; 2-3)

Menangis. Astaghfirullahal azim.

Tarbiyah dari sisi ni bagi aku amatlah 'hard core' aku katakan. Susah, sakit. Mana tak susah. Dengar ayat atas pun dah meraung dah. Belum bukak satu Al-Quran lagi. Huhu.. Allah ajar nie.. Allah nak didik bagi lembut lagi nie..

Tarbiyah begini walaubagaimanapun aku rasa amat sesuai dengan jiwa aku yang agak 'hard core' jugak dalam menerima nasihat. Seriously. Tarbiyah Allah sahaja yang aku rasa aku boleh terima tanpa kata apa-apa. Huhu.. Dan Alhamdulillah, semua kekuatan itu daripada Allah juga kan..

 Bila kita sampaikan nasihat kat orang, tup-tup, otak kita simpan dulu ayat tu sebelum sampai kepada orang yang nak dinasihati.. So bila aku buat gini,nak buat gitu (benda-benda pelik la), otak review balik kata-kata yang pernah disebut. Psiko sungguhlaa...kan.. Tapi itulah tarbiyahnye~ didik hati, didik jiwa.. tapi pada masa yang sama rasa indah. Rasa -wah, sungguh beruntung Allah mengingatkan!

Takut jadi orang yang dalam surah As-saff kat atas. Kalau dibenci Allah, manakan boleh hidup lagi? Semua makhluk pun akan membenci.. Naudzubillah..

Aku harap Allah bantu aku untuk laksanakan apa yang telah aku ucapkan. Beri kekuatan untuk aku buat apa yang telah mulut aku ucapkan. Huhu.. T.T Menangis lagi..

Ya Allah, aku bukanlah yang terbaik dalam memberi nasihat, tapi Kau lapangkanlah dada mereka untuk memahami ayat-ayatMu melalui perantaraan aku yang kerdil ini. Jangan Kau tutup hati mereka atas kemaksiatan yang telah aku lakukan terhadapMu...

Menangis lagi.

Allah..

Tuesday, May 8, 2012

Fitnah vs mehnah


Salam alaik,

Tengah memarahi seseorang. Ini boleh menyebabkan fitnah tahu? So, better aku menyelamatkan diri aku daripada fitnah itu..

Walaupun aku terpaksa bayar dengan harga yang mahal.. huhu..

Lari!

Sebab apa kena lari?

Sebab dengan fitnah, kita kena jauhkan diri, tapi kalau mehnah, kita kena bersabar..

Fitnah dari segi bahasa sebenar bermaksud ujian atau cubaan yang boleh datang dalam dua bentuk- senang dan susah. Kalau mehnah, maksudnya juga ujian, tapi lebih kepada perkara2 yang datang dari luar, ujian2 yang datang yang telah dirancang oleh seseorang.

Harta kekayaan boleh jadi fitnah bila tak dibelanjakan ke jalan Allah.

Jalan dakwah nie memang ade bermacam-macam mehnah..


So, dua ayat diatas boleh concludekan apa maksud yang tersirat..huhu..

Dan aku sedang melarikan diri daripada fitnah~

Allah, lindungi hati aku...

Tuesday, May 1, 2012

so soon~



So Soon  ( Official Lyric )

Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around (x2)
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

Chorus:
You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

CHORUS

There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

CHORUS

Lyrics: Bara Kherigi, Maher Zain & Mohamed El-Kazaz
Melody & Arrangement: Maher Zain
Mixing: Ronny Lahti


I really miss him. Al-Fatihah~
Moga Allah tempatkannya dikalangan hamba-hambaNya yang beriman..


Abah, I love you..