Saturday, May 19, 2012

Dalam dada ada apa?

Salam alaik~


Dalam dada ada apa?

Allah kata ada hati (qalbun).


"Sebenarnya bukan mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada" -Al-Hajj;22


Dalam dada ada apa?

Doktor kata ada jantung.



Hati = jantung? (liver = hati, heart = jantung ~ istilah melayu yang banyak menyebabkan ke'confius'an :))

So I would like to conclude Qalbun is the right word to describe what we called 'hati' here. :)

Kenapa cerita pasal hati/ jantung/qalbun bagai nie?

Sebab daku ingin bercerita mengenai dua-dua benda ni. Alhamdulillah, baru-baru ni Allah beri peluang tengok open heart surgery! Subhanallah.. I'm amazed and still amazed dengan ciptaan Allah yang satu ni. Sangat menakjubkan, okey! Dan ini adalah kali pertama dalam hidup melihat jantung bergerak secara live!

Lub dup, lub dup, lub dup.

Mata rasanya dah bukak seluas-luasnya untuk merakamkan pergerakan jantung yang hanya ada beberapa puluh cm je daripada muka. Allahu Akhbar! Kalaulah tak kerana ade surgeon yang tengah stretching kat sebelah dan ada makcik assisstant yang sedang jeling-jeling kat daku, pasti sudah ku cuit jantung tu dengan hujung jari! eeiii, kagumnya aku dengan jantung nie! :P

Okey, sangat terserlah kejakunan yang ada. Rasanya lagi over daripada pergi melancong ke Perancis dan melihat Eifle tower depan mata. Subhanallah~ Jakun sungguh laa.. Memang tak dapat nak elak.. Biaq pi surgeon tu usha pelik aku and anis yang berganti-ganti melihat jantung pesakit tu dengan bermacam-macam bunyi yang keluar.. haha.. ( kenapa berganti-ganti? aha! malaysian kan rendah, terutamanya daku la, so ade satu saja kerusi yang ada untuk melihat, so, ehem,ehem.. faham sajala~)

Surgeon tu perlu pindahkan semua darah yang ada ke extracoporeal system (luar badan)untuk memulakan operation terhadap tricuspid valve yang terletak dalam right ventricle. Masalah pesakit tu ialah tricuspid valve insufficiency - maksudnya valve bahagian ni tak cukup sempurna dalam memindahkan darah dari atrium ke ventricle. Dah selesai pindahkan semua darah ke luar, jantung tu masih berdenyut tapi tanpa ada darah dalamnya.

Tahu bagaimana nak hentikan denyutan tu? Surgeon tu letak ais cair!! Subhanallah.. Kalau tak kerana aku pakai penutup mulut (baca= mask) pasti sudah ter'obvious' mulut aku yang sedang nganga tahap ikan paus time tu! Ya Allah~ Automatik jantung tu mengecut di dalam rendaman ais tadi.. Waaaaa, dalam hati dah jerit2 dah.. nak update status kat fb!!!! haha

Stop it saakella~ jangan childish sangat boleh tak.. (haha.. I can't stop it. )

childish sgt ke? :)

Dan tibalah saat-saat yang ditunggu~ Jantung itu akan dibelah (baca = cut to open). Dan... subhanallah... Time ni aku bayangkan hati yang sedang dirobek. Ouch!

Kalau itu hati yang Allah cakap, ia memang tak bermata. 
Kalau itu hati yang Allah cakap, pasti jelas kekotoran bertempek di permukaan jantung tu. (atas dosa-dosa manusia)

Kalau itu hati yang Allah cakap, pasti baaaannyakk sangat parut yang ada sebab 'terluka hati dan perasaan' dengan dunia ni.

Allah~

Benar, bukan itu qalbunnya. Itu jantung. 

Kalau ada sakit hati, bukan kat situ yang dirasa. 
Kalau ada geli hati, bukan kat situ juga..
Kalau ada rasa pedih hati, hurm, still bukan kat situ jugak..
Kalau ada rasa apa-apa, -rindu, chenta, sayang, kasih...
Juga masih bukan disitu..

Tapi sakitnya di dalam dada bukan?
Sakit merindu, cinta, sayang dan kasih~
Rasanya di dalam dada kan?
Rasa sesak pun dalam dada kan?

Dimanakah ia? Oh..

Senyum. Tak boleh nak jawab. Qalbun yang ada ni adalah bersifat ruhi. Dan tentang ruh ni, Allah bagi clue sangat sedikit.

" Dan mereka bertanya kepadamu tentang ruh. Katakanlah, " Ruh itu termasuk urusan Tuhanku, sedangkan kamu diberi pengetahuan hanya sedikit." Al-Isra' ; 85


Walau Allah bagi clue skit je, tapi Allah dah bagi baanyak cara untuk kawal hati ini. 

Dalam AQ Allah selalu kata Allah tahu apa yang ada dalam hati manusia.
Allah kata Allah dekat.
Allah kata Allah dengar.
Allah kata Allah lihat.

Dengan semua tu, Allah suruh kita jaga hati kita. 
Jangan tampal banyak sangat kotoran.
Jangan 'luka' banyak sangat juga. 
Kan Allah kata Allah ada. 
Senyum nampak gigi.

Dengan melihat jantung, serta mengandaikan hati yang tak nampak itu, aku benar-benar berterima kasih kepada Allah atas kurniaanNya.. Allah, You taught me something. Something that I can't describe and put it into word. But it felt deep inside. Allah~

Allah, Ya Allah~
Guide me all the way to your Jannah
Ya Allah, Ya Allah
Don’t let me go astray ’cause I need you
By my side, I wish to be close
Close to You throughout my life
Ya Allah, oh Allah!
Be with me all the way~





Oh Allah, let this world be in my hands,
not in my heart
'cause soo I'll have to leave it...













No comments: