Wednesday, August 28, 2013

Travelog Jordan 1

Salam alaik,

Tadaa... ni la yang sebenarnya aku nak kongsi disini.. lama dah tersimpan memori di Jordan, hampir hilang dari ingatan ni disebabkan space dalam kepala kena kosongkan untuk exams.. Hee..

Tapi orang kata kalau memori tu ia akan tetap jadi memori la unless kau dapat retrograde amnesia yang hilang semua past history dalam hidup.. Haa, tu kalau nak derive balik tu susah nak jumpe..

Hurm, baiklah.  Alhamdulillah, Allah berikan daku kesempatan untuk berjaulah ke bumi anbiya' Jordan walaupun dalam kesesakan waktu yang membuatkan dada tercungap-cungap menghabiskan larian batton exams yang tak mau putus2 tu.. Tapi benarlah, waktu tu ade je, cuma kitalah kena guna wisely dan berani ambil risiko. Daku suka risiko2 ni tapi lepas tu kena tanggung sendiri la apa-apapun akibatnya.. :P

Keputusan yang diambil awal March tu dimulakan dengan sembang-sembang rindu dengan kawan daku kat Jordan tu.. Ainul, dia post satu gambar jualan buku 'kot Putih' karya student medik kat sana. Aku bab-bab novel ni memang rajin terlebih skit, padahal buku medik bersusun kat rak tu bukaknye tidak.. ehe.

Ingat nak beli buku. Sekali terbeli tiket ke Jordan. eh? Akhirnya rancangan yang pada awalnya hanya bualan kosong menjadi realiti bila aku dimudahkan oleh Allah, lepas exam internal buat kali kedua pada penghujung bulan April.. Kali kedua tau. >.< Tekad aku untuk keluar sebentar dari kesesakan lalulintas di Czech ni ha.. Penat tau study.. Dan penat juga untuk benda lain. Nak larikan diri sebenarnya.. hehe :P nakal saakella ni.

Seorang. Yup, seorang diri berjaulah. Tak tau jugak boleh ke dipanggil jaulah camni. Tak cukup syarat. Huhu. Tapi tu la nak katanya aku ni memang tekad sedikit orangnya. (eh, ke degil?) Mana ada degil.. Ni orang kata kalau buat keputusan tu, dia tak ubah-ubah dah. Ha.. camtula..

Dengan menempah pesawat dari Turkish Airline, daku bertolak dari Prague tepat pukul 7.15petang 13 Jun 2013 menuju ke Istanbul. Dua hari sebelum bertolak termimpi-mimpi tertinggal pesawat. Risau gakla sebab dah sorang-sorang. Kalau terlepas sapa nak pergi hantar pulak kan.. Tapi Alhamdulillah, semua dipermudahkan Allah.

Tiba di Jordan pada pukul 5.15 pagi keesokan harinya. Lama beratur nak siapkan visa semua tak sedar yang kawanku dah lama menunggu di luar. Nampak saja kelibat Ainul, aku dah nak menjerit. Nampak Maisarah pula rasa macam tak percaya. waaaah, terharunye tengok dyorang ni!! Sanggup ambil aku di airport (tapi yelakan, dah aku paksa depa amek sebab sorang2.. ) walau pagi lagi kat sini.  Dah lama kot tak jumpe dyorang ni! Sejak habis SPM aritu rasanya.. masyaAllah, dah 7 tahun weh, tak jumpe depan2..

Dah nak grads dah depa berdua ni.. Kami sambung sembang dalam kereta pula. Depa sewa kereta ke airport tapi ade driver la.. Ape ntah dyorang panggil kereta sewa ni, aku lupa da. Farsis? Alamak, lupa. Takpelah. Tapi kira camtu la.. Kat sini sama ada naik teksi, kereta sewa atau cam van kecil/ bas kecil. Kira mudahla pengangkutan kat sini, and dyorang kata cam bolehla bayarannya pun. Tapi dulu katanya lagi murah, sekarang dah naik. Biasalah, minyak petrol naik..

Ainul dan Maisarah duduk di Irbid. So, dari Airport Amman ke Irbid adalah makan dalam satu jam lebih. Aku sampai tertidur sebab letih sangat ber'qiamullail' di airport. Mahunya tidak, dah sorang-sorang, mana berani nak tidur. Huhu..

Kami rehat sebentar di rumah sebelum ke gerai makan untuk breakfast. Dapat la rasa falafel(kacang hijau yang dikepal2 bulat), humus(kacang kuda hancur bersama olive),roti arab dicicah dengan daging masak black pepper dan teh mint yang pekat piaw..Baek punya.

Kat Irbid ni ramai je Igop yang lain. So, teringin je la jumpe Aisyah, Ilmi semua. Alhamdulillah, dapat jumpe dyorang sepanjang berada disana.

Petang tu plannya ke Jerash, satu bandar peninggalan Rome yang luas dan dipenuhi dengan batu-batu seni bina zaman tu. Panas mentari tengahari tu seakan membakar wajah tapi melihat seni bina tamadun tu sedikit sebanyak memberi kepuasan dalam diri. Daku ni orangnya suka lihat alam dan museum, jadi bila ade dua gabungan ni di Jerash, memang layan habislah..

pintu masuk Jerash..(dari dalam)

dalam tu ade padang besar tempat perhimpunan.. mungkin lumba kuda?

dyorang banyak sngat binaan coloseum ni..

Pintu masuk Jerash (dari luar)

pemandangan kat dalam..



Alhamdulillah, puas bergambar.. Katanya zaman Umaiyah, Jerash dikuasai oleh tentera Islam.. dan zaman Turki uthmaniyyah pula dibina masjid kat sini.. Luaaass sangat kawasan ni. Penat berjalan! Teringat Ainul kata padaku " Ko nak tangkap gambar ni tak?..Ni? ...Ni? ...Meh aku tangkap gambar ko.."

Kesian dia melayan aku.. Aku memang tak bergambar sangat. Suka lagi tangkap gambar. Tapi sebab dia nak jugak, aku pun tak kisah saja. Tapi bila diingat kembali, ada untungnya tau gambar kita kat tempat tu. Baru feel.. :)

Malam tu ade satu talk dari seorang syeikh ni di Syuwayleh (antara Amman dan Irbid). Daku tanpa memikirkan kepenatan diri, nak jugak join sekali. Pergi bersama aisyah. Padahal sepanjang talk tu aku tak faham pun (haha). Ate, kalau bahasa english aku boleh la faham.. Ni, arab! Tapi bolehlah tangkap sikit2 menggunakan basic bahasa arab yang aku belajar Form 3 dulu..Nak tanya kawan sebelah macam dyorang pun try nak catch up apa yang syeikh tu cakap. Macam mengganggu pulak. Tapi takpelah, daku nak merasa berada di dalam majlis ilmu di bumi Jordan ni je. Tambah-tambah lagi senang nak jumpe tok syeikh2 kat sini. Bestlah dyorang ni! beruntung!

Tak sangkalah pulak kan Allah beri peluang jumpe syeikh ni. Syeikh Hamam, penulis buku Qawaid Dakwah. Ni pun dah merupakan satu nikmat. Hati berbunga di bumi Jordan untuk hari ni. ya Allah, ni baru hari pertama, apa lagi agaknya kejutan untuk hari-hari esoknya?


bersambung...





Lembutnya Akhawatku



Lembutnya akhawatku.




Lembutnya akhwatku,
Kerana kelembutannya aku terpaku
Terasa kasar segala perbuatanku
Melihat mereka aku jadi malu.

Lembutnya akhwatku
Cantik budi bahasa, baik tingkahlaku
Sejuk mata melihat senyum selalu
Jika didunia merekalah ratu.

Lembutnya akhawatku,
Kerana mereka dihiasi malu
Walau sifatnya wanita memang begitu
Namun ada bezanya pada akhawatku.

Lembutnya akhawatku,
Tidak lepas mata bertamu
Melihat mereka hati tak jemu-jemu
Khudwah hasanah yang patut ditiru.

Lembutnya akhawatku,
Namun disebaliknya ada kekuatan padu
Yang bisa mengubah dunia ke alaf yang baru
Selangkah kaki dihayun seluruh alam bersatu.

Lembutnya akhawatku,
Pada mereka ada sesuatu
Bukan pada lunaknya suara merdu
Tetapi pada prinsip dan ketegasan yang jitu.

Lembutnya akhawatku,
Kerana kelembutan mereka, aku terpaku
Mengharap diri jadi selembut itu
Tapi aku tahu, tarbiyyah akan mengajarkanku..



p/s: da hampir setahun dalam simpanan.. baru tahu tak pernah publishkan kat mana2..
moga bermanfaat.

:)

Sunday, August 25, 2013

Post-Surgery

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah a'la kulli haalin
wa astaghfirullah min kulli zanbin.

Ya Allah, semua ni atas kehendakMu, maka segala kesyukuranku hanya untukMu.

Macam biasa, daku heartless walaupun  dah habis alhamdulillah semua exam untuk tahun kelima ni. Anesthesized. Dah lama sangat menghadap buku agaknya (ok, mungkin tak begitu lama berbanding orang lain) tapi cukup membuatkan jiwa dan minda ni beku. Perasaan seronok habis exam pun macam ada tak ada je. Rasa macam tak percaya. Rasa macam, - ok, dah habis.. next year pulak. >.<

Robot sungguh kan? Ish3. Sedih dengan keadaan diri.

So, untuk menormalkan balik aku kena fikirkan benda luar alam sikit. Kena keluar dari kebiasaan hidup student medik ni. Banyak benda rancang, tapi badan gedik ni nak rehat manjang. Ngada.

Bagi aku dalam banyak2 subjek 5th year ni yang aku kecut perut sekali (sampai sekarang rasa lagi) ialah surgery. Sebab dia ade 3 phases kena lalui in one day. Da la oral pun cukup mengecutkan perut ni ditambah lagi dengan 2 phases lagi iaitu MCQ dan physical examination.

Okey, MCQ tu orang lain cakap petik jari je. But untuk di Czech ni, this is rare. MCQ ni xde dalam exam2 sebelum ni jadi boleh la dikatakan dalam 3-4 tahun tak menjawab MCQ. Semuanya oral semata. Jadi boleh agak kot gaya nak pilih jawapan A,B,C tu cne, dengan skill2 lain yang telah pupus dek masa.

Huhu.. kecut jantung, liver semua tau!

Dah la kalau tak lepas satu level tu tak boleh proceed dengan next level.

1) MCQ
2) Physical examinations
3) Oral

So, even tak lepas MCQ je pun, tak dapek la dikau nak proceed ke next phase. And that's meaning you lost your 1st chance already. And another 2 chances left. Mau tak sakit jantung dengar?

Dan MCQ nya pun gaya nak buat orang kena heart-attack je. Jawab online, dan lepas dah agak2 habis jawab soalan, klik,klik, n yeah.... your result will appear in seconds!

Mau dapat ventricle arrythmia dengan result on spot gaya camtu? Tu belum kira tangan berpeluh nak tekan enter semua tu. Huhu.. dyorang ni pun... kalau nak cepat pun jangan la buat gaya ni.. ni nak buat orang dapat resuscitation je ni. -.-'

Kalau jantung tu boleh keluar dari sangkar rusuk ni, dah lama dia loncat sebab sempit sangat rongganya. Sesak!

Hanya kuasa Allah semata yang memungkinkan aku untuk lepas exam surgery yang penuh dengan cabaran ni. Tak pernah, seriously tak pernah kecut jantung camni. Tapi xde la teman nunjuk, teman kat luar nampak cool je lah. Tapi dalam hati hanya Allah saja yang tahu @.@

Subhanallah. walhamdulillah. Allahu Akhbar.

Ni sapa nak jadi Doktor sangat ni?  (huwaa, mana taw susah camni!)

Takpe, eloklah practice jantung tu.. Nanti kan rawat patient pun da terbiasa la dengan emergency2 cases cmni. ye tak? :P

(yelah tu..)

Be greatful kella. Betapa ramai nak berada di tempat ni. Being a Doctor. To save and help other people. Aritu terkesan dengan seorang budak Syria - dia kata kalau diberi peluang dia nak jadi Doktor. Untuk selamatkan ummah. Selamatkan mereka yang tengah berperang da berjihad ni.

MasyaAllah..

and you?

complaining, complaining,complaining..

nangesh.


" Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada orang tuaku dan agar aku mengerjakan kebajikan yang Engkau redhai, dan masukkanlah aku dengan RahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh."

An-Naml:19


Sunday, August 11, 2013

Raya dah?!


Eh, eh, raya dah  lah!

Assalamualaikum warah matullahi wbt~

Dengan izin Allah, sudah berakhir sebulan Ramadhan pada tanggal 7 Ogos 2013 yang lalu. Sekarang kalau diikut kalendar hijrah da 4 Syawal 1434H.

Alhamdulillah a'la kulli hal.. berpuasa di perantauan ni mencipta seribu satu kenangan yang bermakna dalam hidup. Alhamdulillah, Allah beri peluang untuk sempurnakan puasa disini walau cabaran dan dugaannya memang hebat! 18-19jam berpuasa..

Tapi sampai sekarang masih lagi teringat2 hari-hari Ramadhan yang telah berlalu tu. Besttt sangat2! mungkin sebab ade kawan2 sekali so tu yang tak terasa sangat kerinduan kat keluarga di kampung.. huhu

Dann, hari raya disini pun meriah!

soo, lagiii laaa tak terkenang kampung halaman.. makanan memang semua ada! lodeh, lotong (bukan sama je ke?), ketupat, sambal kacang, kuih raya..(lemang je yang tak jumpa..) then nak tau, aku ade buat kuih rayaaa.. ^_^

tadaa...
kuih makmur perantau~
opss, jangan lihat pada kebesarannya..kui3

Raya pertama kami ber'open house' di rumah Kak Lah n Ijoy, ade soto, rendang ayam (nyum2) ade laksa, ade bihun.. waaa, macam2 sampai tak larat perut nak menghadap semuanya! dahsyat2..

Malamnya di rumah kak ijti.. Parents kak ijti datang, so ade buat masak2 skit.. Laksa johor dengan lodeh.. sedaapp!! terasa masakan mak kata sorang kawanku.. 

pastu raya kedua di Kedutaan Malaysia di Prague.. Nasik ayam, roti canai, dan bermacam2 lagi lah..soto pun ade jugak.. 

Dahsyat2 makan dua ari tu.. 

Pastu nak tahu raya ketiga buat ape? owhh, raya ketiga aku dah menghadap buku. =P insaf la kot.. lagi 12 hari lagi nak exam surgery.. ade hati nak beraya sakan.. :(

cuma memang tak dapat nak elak, hari ni, raya keempat ada Mbak tuti nak buatkan bakso.. Mbak dari indonesia, datang sini bekerja.. memang rezekila dapat bakso kat bumi eropah ni..

Alhamdulillah.. sebenarnya skit lagi nak gi ke makan bakso ni.. so sementara menunggu waktunya kita hapdatekan dulu blog ni.. 

Tapi sebenarnya niat di hati nak hapdatekan tentang Ramadhan disini.. Tapi cam xboleh je.. exam skit lagi! kena tahan dulu..

k lah, sebenarnya nak buat post ringkas je tapi terpanjang pulak.. huhu..

k, so nak buat salam perantau la kat sini.. 

Saya, Keyla Alexa, yang belajar medicine di Republik Czech dengan ini nak mengucapkan kepada semua kenalan, sanak saudara, jiran tetangga yang mengenali diri ni, - Selamat Hari Raya Maaf Zahir dn Batin! minta maaf salah silap, terkasar bahasa, terdirect kata (err, yg ni memang ya), terguris hati mana2.. moga ruh Ramadhan masih kekal dalam diri kita semua..

Taqabbalallahu minna waminkum! =)

raya pertama pulang dari rumah kak lah.~

p/s: best raya diperantauan.. best jugak berpuasa di perantauan! >.<