Sunday, August 25, 2013

Post-Surgery

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah a'la kulli haalin
wa astaghfirullah min kulli zanbin.

Ya Allah, semua ni atas kehendakMu, maka segala kesyukuranku hanya untukMu.

Macam biasa, daku heartless walaupun  dah habis alhamdulillah semua exam untuk tahun kelima ni. Anesthesized. Dah lama sangat menghadap buku agaknya (ok, mungkin tak begitu lama berbanding orang lain) tapi cukup membuatkan jiwa dan minda ni beku. Perasaan seronok habis exam pun macam ada tak ada je. Rasa macam tak percaya. Rasa macam, - ok, dah habis.. next year pulak. >.<

Robot sungguh kan? Ish3. Sedih dengan keadaan diri.

So, untuk menormalkan balik aku kena fikirkan benda luar alam sikit. Kena keluar dari kebiasaan hidup student medik ni. Banyak benda rancang, tapi badan gedik ni nak rehat manjang. Ngada.

Bagi aku dalam banyak2 subjek 5th year ni yang aku kecut perut sekali (sampai sekarang rasa lagi) ialah surgery. Sebab dia ade 3 phases kena lalui in one day. Da la oral pun cukup mengecutkan perut ni ditambah lagi dengan 2 phases lagi iaitu MCQ dan physical examination.

Okey, MCQ tu orang lain cakap petik jari je. But untuk di Czech ni, this is rare. MCQ ni xde dalam exam2 sebelum ni jadi boleh la dikatakan dalam 3-4 tahun tak menjawab MCQ. Semuanya oral semata. Jadi boleh agak kot gaya nak pilih jawapan A,B,C tu cne, dengan skill2 lain yang telah pupus dek masa.

Huhu.. kecut jantung, liver semua tau!

Dah la kalau tak lepas satu level tu tak boleh proceed dengan next level.

1) MCQ
2) Physical examinations
3) Oral

So, even tak lepas MCQ je pun, tak dapek la dikau nak proceed ke next phase. And that's meaning you lost your 1st chance already. And another 2 chances left. Mau tak sakit jantung dengar?

Dan MCQ nya pun gaya nak buat orang kena heart-attack je. Jawab online, dan lepas dah agak2 habis jawab soalan, klik,klik, n yeah.... your result will appear in seconds!

Mau dapat ventricle arrythmia dengan result on spot gaya camtu? Tu belum kira tangan berpeluh nak tekan enter semua tu. Huhu.. dyorang ni pun... kalau nak cepat pun jangan la buat gaya ni.. ni nak buat orang dapat resuscitation je ni. -.-'

Kalau jantung tu boleh keluar dari sangkar rusuk ni, dah lama dia loncat sebab sempit sangat rongganya. Sesak!

Hanya kuasa Allah semata yang memungkinkan aku untuk lepas exam surgery yang penuh dengan cabaran ni. Tak pernah, seriously tak pernah kecut jantung camni. Tapi xde la teman nunjuk, teman kat luar nampak cool je lah. Tapi dalam hati hanya Allah saja yang tahu @.@

Subhanallah. walhamdulillah. Allahu Akhbar.

Ni sapa nak jadi Doktor sangat ni?  (huwaa, mana taw susah camni!)

Takpe, eloklah practice jantung tu.. Nanti kan rawat patient pun da terbiasa la dengan emergency2 cases cmni. ye tak? :P

(yelah tu..)

Be greatful kella. Betapa ramai nak berada di tempat ni. Being a Doctor. To save and help other people. Aritu terkesan dengan seorang budak Syria - dia kata kalau diberi peluang dia nak jadi Doktor. Untuk selamatkan ummah. Selamatkan mereka yang tengah berperang da berjihad ni.

MasyaAllah..

and you?

complaining, complaining,complaining..

nangesh.


" Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada orang tuaku dan agar aku mengerjakan kebajikan yang Engkau redhai, dan masukkanlah aku dengan RahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh."

An-Naml:19


No comments: