Wednesday, August 28, 2013

Travelog Jordan 1

Salam alaik,

Tadaa... ni la yang sebenarnya aku nak kongsi disini.. lama dah tersimpan memori di Jordan, hampir hilang dari ingatan ni disebabkan space dalam kepala kena kosongkan untuk exams.. Hee..

Tapi orang kata kalau memori tu ia akan tetap jadi memori la unless kau dapat retrograde amnesia yang hilang semua past history dalam hidup.. Haa, tu kalau nak derive balik tu susah nak jumpe..

Hurm, baiklah.  Alhamdulillah, Allah berikan daku kesempatan untuk berjaulah ke bumi anbiya' Jordan walaupun dalam kesesakan waktu yang membuatkan dada tercungap-cungap menghabiskan larian batton exams yang tak mau putus2 tu.. Tapi benarlah, waktu tu ade je, cuma kitalah kena guna wisely dan berani ambil risiko. Daku suka risiko2 ni tapi lepas tu kena tanggung sendiri la apa-apapun akibatnya.. :P

Keputusan yang diambil awal March tu dimulakan dengan sembang-sembang rindu dengan kawan daku kat Jordan tu.. Ainul, dia post satu gambar jualan buku 'kot Putih' karya student medik kat sana. Aku bab-bab novel ni memang rajin terlebih skit, padahal buku medik bersusun kat rak tu bukaknye tidak.. ehe.

Ingat nak beli buku. Sekali terbeli tiket ke Jordan. eh? Akhirnya rancangan yang pada awalnya hanya bualan kosong menjadi realiti bila aku dimudahkan oleh Allah, lepas exam internal buat kali kedua pada penghujung bulan April.. Kali kedua tau. >.< Tekad aku untuk keluar sebentar dari kesesakan lalulintas di Czech ni ha.. Penat tau study.. Dan penat juga untuk benda lain. Nak larikan diri sebenarnya.. hehe :P nakal saakella ni.

Seorang. Yup, seorang diri berjaulah. Tak tau jugak boleh ke dipanggil jaulah camni. Tak cukup syarat. Huhu. Tapi tu la nak katanya aku ni memang tekad sedikit orangnya. (eh, ke degil?) Mana ada degil.. Ni orang kata kalau buat keputusan tu, dia tak ubah-ubah dah. Ha.. camtula..

Dengan menempah pesawat dari Turkish Airline, daku bertolak dari Prague tepat pukul 7.15petang 13 Jun 2013 menuju ke Istanbul. Dua hari sebelum bertolak termimpi-mimpi tertinggal pesawat. Risau gakla sebab dah sorang-sorang. Kalau terlepas sapa nak pergi hantar pulak kan.. Tapi Alhamdulillah, semua dipermudahkan Allah.

Tiba di Jordan pada pukul 5.15 pagi keesokan harinya. Lama beratur nak siapkan visa semua tak sedar yang kawanku dah lama menunggu di luar. Nampak saja kelibat Ainul, aku dah nak menjerit. Nampak Maisarah pula rasa macam tak percaya. waaaah, terharunye tengok dyorang ni!! Sanggup ambil aku di airport (tapi yelakan, dah aku paksa depa amek sebab sorang2.. ) walau pagi lagi kat sini.  Dah lama kot tak jumpe dyorang ni! Sejak habis SPM aritu rasanya.. masyaAllah, dah 7 tahun weh, tak jumpe depan2..

Dah nak grads dah depa berdua ni.. Kami sambung sembang dalam kereta pula. Depa sewa kereta ke airport tapi ade driver la.. Ape ntah dyorang panggil kereta sewa ni, aku lupa da. Farsis? Alamak, lupa. Takpelah. Tapi kira camtu la.. Kat sini sama ada naik teksi, kereta sewa atau cam van kecil/ bas kecil. Kira mudahla pengangkutan kat sini, and dyorang kata cam bolehla bayarannya pun. Tapi dulu katanya lagi murah, sekarang dah naik. Biasalah, minyak petrol naik..

Ainul dan Maisarah duduk di Irbid. So, dari Airport Amman ke Irbid adalah makan dalam satu jam lebih. Aku sampai tertidur sebab letih sangat ber'qiamullail' di airport. Mahunya tidak, dah sorang-sorang, mana berani nak tidur. Huhu..

Kami rehat sebentar di rumah sebelum ke gerai makan untuk breakfast. Dapat la rasa falafel(kacang hijau yang dikepal2 bulat), humus(kacang kuda hancur bersama olive),roti arab dicicah dengan daging masak black pepper dan teh mint yang pekat piaw..Baek punya.

Kat Irbid ni ramai je Igop yang lain. So, teringin je la jumpe Aisyah, Ilmi semua. Alhamdulillah, dapat jumpe dyorang sepanjang berada disana.

Petang tu plannya ke Jerash, satu bandar peninggalan Rome yang luas dan dipenuhi dengan batu-batu seni bina zaman tu. Panas mentari tengahari tu seakan membakar wajah tapi melihat seni bina tamadun tu sedikit sebanyak memberi kepuasan dalam diri. Daku ni orangnya suka lihat alam dan museum, jadi bila ade dua gabungan ni di Jerash, memang layan habislah..

pintu masuk Jerash..(dari dalam)

dalam tu ade padang besar tempat perhimpunan.. mungkin lumba kuda?

dyorang banyak sngat binaan coloseum ni..

Pintu masuk Jerash (dari luar)

pemandangan kat dalam..



Alhamdulillah, puas bergambar.. Katanya zaman Umaiyah, Jerash dikuasai oleh tentera Islam.. dan zaman Turki uthmaniyyah pula dibina masjid kat sini.. Luaaass sangat kawasan ni. Penat berjalan! Teringat Ainul kata padaku " Ko nak tangkap gambar ni tak?..Ni? ...Ni? ...Meh aku tangkap gambar ko.."

Kesian dia melayan aku.. Aku memang tak bergambar sangat. Suka lagi tangkap gambar. Tapi sebab dia nak jugak, aku pun tak kisah saja. Tapi bila diingat kembali, ada untungnya tau gambar kita kat tempat tu. Baru feel.. :)

Malam tu ade satu talk dari seorang syeikh ni di Syuwayleh (antara Amman dan Irbid). Daku tanpa memikirkan kepenatan diri, nak jugak join sekali. Pergi bersama aisyah. Padahal sepanjang talk tu aku tak faham pun (haha). Ate, kalau bahasa english aku boleh la faham.. Ni, arab! Tapi bolehlah tangkap sikit2 menggunakan basic bahasa arab yang aku belajar Form 3 dulu..Nak tanya kawan sebelah macam dyorang pun try nak catch up apa yang syeikh tu cakap. Macam mengganggu pulak. Tapi takpelah, daku nak merasa berada di dalam majlis ilmu di bumi Jordan ni je. Tambah-tambah lagi senang nak jumpe tok syeikh2 kat sini. Bestlah dyorang ni! beruntung!

Tak sangkalah pulak kan Allah beri peluang jumpe syeikh ni. Syeikh Hamam, penulis buku Qawaid Dakwah. Ni pun dah merupakan satu nikmat. Hati berbunga di bumi Jordan untuk hari ni. ya Allah, ni baru hari pertama, apa lagi agaknya kejutan untuk hari-hari esoknya?


bersambung...





No comments: