Sunday, August 11, 2013

Raya dah?!


Eh, eh, raya dah  lah!

Assalamualaikum warah matullahi wbt~

Dengan izin Allah, sudah berakhir sebulan Ramadhan pada tanggal 7 Ogos 2013 yang lalu. Sekarang kalau diikut kalendar hijrah da 4 Syawal 1434H.

Alhamdulillah a'la kulli hal.. berpuasa di perantauan ni mencipta seribu satu kenangan yang bermakna dalam hidup. Alhamdulillah, Allah beri peluang untuk sempurnakan puasa disini walau cabaran dan dugaannya memang hebat! 18-19jam berpuasa..

Tapi sampai sekarang masih lagi teringat2 hari-hari Ramadhan yang telah berlalu tu. Besttt sangat2! mungkin sebab ade kawan2 sekali so tu yang tak terasa sangat kerinduan kat keluarga di kampung.. huhu

Dann, hari raya disini pun meriah!

soo, lagiii laaa tak terkenang kampung halaman.. makanan memang semua ada! lodeh, lotong (bukan sama je ke?), ketupat, sambal kacang, kuih raya..(lemang je yang tak jumpa..) then nak tau, aku ade buat kuih rayaaa.. ^_^

tadaa...
kuih makmur perantau~
opss, jangan lihat pada kebesarannya..kui3

Raya pertama kami ber'open house' di rumah Kak Lah n Ijoy, ade soto, rendang ayam (nyum2) ade laksa, ade bihun.. waaa, macam2 sampai tak larat perut nak menghadap semuanya! dahsyat2..

Malamnya di rumah kak ijti.. Parents kak ijti datang, so ade buat masak2 skit.. Laksa johor dengan lodeh.. sedaapp!! terasa masakan mak kata sorang kawanku.. 

pastu raya kedua di Kedutaan Malaysia di Prague.. Nasik ayam, roti canai, dan bermacam2 lagi lah..soto pun ade jugak.. 

Dahsyat2 makan dua ari tu.. 

Pastu nak tahu raya ketiga buat ape? owhh, raya ketiga aku dah menghadap buku. =P insaf la kot.. lagi 12 hari lagi nak exam surgery.. ade hati nak beraya sakan.. :(

cuma memang tak dapat nak elak, hari ni, raya keempat ada Mbak tuti nak buatkan bakso.. Mbak dari indonesia, datang sini bekerja.. memang rezekila dapat bakso kat bumi eropah ni..

Alhamdulillah.. sebenarnya skit lagi nak gi ke makan bakso ni.. so sementara menunggu waktunya kita hapdatekan dulu blog ni.. 

Tapi sebenarnya niat di hati nak hapdatekan tentang Ramadhan disini.. Tapi cam xboleh je.. exam skit lagi! kena tahan dulu..

k lah, sebenarnya nak buat post ringkas je tapi terpanjang pulak.. huhu..

k, so nak buat salam perantau la kat sini.. 

Saya, Keyla Alexa, yang belajar medicine di Republik Czech dengan ini nak mengucapkan kepada semua kenalan, sanak saudara, jiran tetangga yang mengenali diri ni, - Selamat Hari Raya Maaf Zahir dn Batin! minta maaf salah silap, terkasar bahasa, terdirect kata (err, yg ni memang ya), terguris hati mana2.. moga ruh Ramadhan masih kekal dalam diri kita semua..

Taqabbalallahu minna waminkum! =)

raya pertama pulang dari rumah kak lah.~

p/s: best raya diperantauan.. best jugak berpuasa di perantauan! >.<

No comments: