Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Kareem~

Ku menunggu
Ku menunggu kau hadir menghiasi hidupku
tak akan kusiakan detik bersamamu
ku kan selalu setia menunggumu

Rindu itu
ku merindui detik-detik hadir dirimu
Saat kau muncul menghiasi langit malam
hadirmu kunantikan penuh debaran

Haruskah kubilang rindu
Hati senang namun bimbang
Adakah mampu kubersujud
Disetiap malammu

Haruskah kubilang cinta
Hati senang namun bimbang
Ingin kuwarnai dirimu
Dengan amalku

Datang padaku
Kuharap umurku masih ada untukmu
Saat kau mengulangi kitaran hidupmu
Ku kan selalu setia tuk menunggumu..

Ku tetap menunggu..


**lagu rossa yang berjudul 'ku menunggu' telah diedit dan diubahsuai untuk menyambut bulan ramadhan yang penuh berkah ini..^^, enjoy!!!


moga ramadhan kali ini lebih berkah.. insyaAllah
luruskan niat, kuatkan tekad.
berusahaa!!!


Monday, July 18, 2011

Tanah airku; catatan diari 1

Salam alaik,

Alhamdulillah, selamat sampai selasa lepas di KLIA.. naik korean air for the first time, scary jugak rasa.. sebab cam tak pernah dan agak jauh la perjalanan nie.. ditemani adik junior pulak, huhu..rasa risau tu lebih sikit la daripada biasa, sebab rasa tanggungjawab tu lebih sikit..hehe. Tapi Alhamdulillah, Allah mudahkan.. syukur2..


Sesampainye di KLIA, takde orang yang tunggu..rupanya kakak2 still dalam perjalanan, lega jugak la..takut dyorang tunggu lama kat luar..dah la malam.. jumpe2, alahai, besarnya kakak2ku~ hehe... dah berubah dah dyorang..huhu.. aku lak yang jd kurus tang2 tu padahal aku naik jugak la..tapi sebab kenaikan tu tak sehebat dyorang maka aku dikategorikan kurus..kui3~lawak2..jumpe hafey, comey2...pastu riuh betul duduk dalam kereta tu sepanjang perjalanan nak gi rumah kakak aku..dah lama tak menyembang kan..macam-macam perkara la sembang sampai tak larat nak gelak..dapat ngan dyorg nie memang la..sume kaki lawak tak bertauliah..hehe..jangan taktau, sebab tu aku ade pengaruh lawak jugak..heee~

then bermalam di rumah kakak sebelum balik ke perak keesokan harinya..

Bersua muka dengan ibu tercinta memang tak dinafikan perasaan berbunga-bunga.. mak makin tembam..syukurlah, sebab mak selalu cakap tak lalu makan.. so, bila tengok mak agak berisi nie, lega la hati..hurm, rumah pun dah lain..jumpe jupa yang taktahan tu.. budak kecik nie dulu lembik je, tapi sekarang dah reti jalan even badan lembik lagi..hehe~ pastu riuh jugak mulut dy.pandai ikut cakap orang..alahai, comeynyer~

sejak ari pertama jejak kaki kat lekir nie dah ramai dah orang aku jumpe..alhamdulillah la.. jumpe Tok Arsyad, tok nek chik, tok su, aisshh, ramailah..sebab namapun kampung aku kan, so jumpe orang kampung tu semestinya lah kan.. hari kedua dah gi ipoh lawat kak nyah yang tak sihat, sementara tu antar sekali nabila. sehari before, nabila bawak bakal tunang dia ke rumah, so dah ada tetamu dah time hari pertama aku balik..huhu~ nabila nak kawen dah, moga berkekalan..mak keyla dia still maintain cun lagi..hihi

hurm, ari sabtu gi pekan sabtu. aku malu2 nak pergi beli barang~ meluat kak atun..hehe.. yelah, segan la jumpe orang..dah lama tak jumpe rakyat malaysia nie..kena slow2..kui3.. petang tu, gi bershopping kat tesco sitiawan.. jumpe lagi kawan2.. seronok jugak jalan kat tesco tu.. tesco baru dibuka tahun nie rasenye..so, 1st time la aku gi sana..=P

ari ahad, kenduri kawen sedara kat Sungai Tiram.. kat situ lagi la ramai kawan2 yang aku jumpe..just yang aku tegur syidah sorang je,yang lain aku nampak dari jauh je..huhu.. haila, nie memang tak sembunyi dah berita kepulangan ku nie.. tapi tu pun kalau depa still kenal aku la kan..

minggu pertama agak sibuk la jalan2.. waktu tidur pun betul2 tak dapat nak adjust lagi..kadang2 boleh je tengah hari bute aku terlelap..ntahla..tak leh nak synchronize lagi nie.. hurm, makan pulak jangan cerita la..tengah malam tibe2 rasa lapar tu, tengok2 memang waktu makan malam kat sana..hehe.. tp takde la makan, just telan kudap2 je tahan lapar..

syaaban dah makin dipenghujung. .insyaAllah tengah persiapkan diri menghadapi ramadhan kareem.. juga masih meneliti diri, nak tampal mana-mana yang koyak.. harap sangat ramadhan kali ini tak disia-siakan oleh diri yang selalu leka nie.. wallahua'lam.


Ya Allah, moga Kau berikan kekuatan pada diriku untuk bertahan dan beristiqamah di bumi malaysia ni..

Sunday, July 10, 2011

Sejuta Rasa


Ya Allah, tak tertafsir perasaan ketika ini.. Sayu, sedih, rindu, cinta seolah-olah saling bertingkah dalam jiwa. Mengisi segenap rongga dalam diri. Lalu perasaan itu membuahkan sendu yang tak terucap. Entah mengapa, tapi perasaan ini makin berleluasa.

Nak kata rindu pada Malaysia, kaki bakal melangkah 2-3 hari lagi. Nak kata rindu pada bumi Czech ni, kaki masih lagi disini.. Mungkin rasa sayu hati datang daripada perasaan cinta yang lahir di tanah ini. Tanah yang menjadi saksi perjalanan hidup seorang hamba, dimana dia menyemai cinta dan cita-cita. Mungkin juga sayu hati bakal meninggalkan teman-teman yang masih berjuang, bertarung dengan exam yang memenatkan jiwa. Pertarungan yang menuntut pengorbanan hebat.
Sedih juga kerana bakal berjauhan dengan teman, sedih kerana bakal melayari kehidupan di Malaysia sendirian, tentang iman yang naik dan turun, dan macam-macam lagi. Allahu akhbar!

Ya Allah, persiapkan daku dengan jiwa yang kental, azam yang kuat, dan hati yang dahagakan cintaMu..

~

Apa pendapatmu jika aku katakan rindu pada sesuatu yang sedang ku lihat?
Rindu walau berada di hadapan mata.. rindu walau masih dapat ketawa bersama.. rindu walau masih terdengar suara..

Tapi rindu itu tak terucap.. kerana hanya aku saja yang tahu rindu itu ada..

Ya Allah, permudahkanlah urusan mereka yang aku kasihi, yang aku sayangi dan aku cinta.
Moga redhaMu seiring dengan langkah kami..

~

Malaysia, are you ready?
I'm back!

Sunday, July 3, 2011

Nak jadi super woman!


Salam alaik,


Tak tahu buat apa 2-3 hari ni tapi memang tak lekat kat rumah langsung.. ada saja tuntutan untuk keluar rumah, dan akhirnya hari nie berjaya juga duduk dan menulis. yes, menulis! wah, rindunye nak tulis kat blog nie... rindu sangat2!


Exam untuk student Czech kat sini memang mencabar. Pengalaman pilih tarikh, berebut tarikh dengan orang lain, exam oral, jumlah soalan yang beratus-ratus tapi just pick 3 soalan sahaja, pengalaman repeat exam yang hanya ada 3 chance saja,,; semua tu hanya kami sahaja yang rasakannya.. hanya disini saja pengalaman itu, tiada dimana-mana.. perasaan ketika exam pula hanya Allah saja tahu.. perasaan yang bergantung harap pada Dia sahaja.. Dia yang memegang hati examiner untuk bagi lepas atau tidak, dan Dia yang memegang ingatan kita untuk ingat atau tidak soalan2 tersebut..


Oral exam disini banyak mentarbiyah diri untuk meletakkan 100% tawakal hanya pada Allah. bukan separuh2, bukan juga atas usaha.. bukan atas benda lain, tapi padaNya semata..

Dan oral exam ini jugak mengajar diri untuk sedar beginilah contoh 'exam akhir' disana nanti.. Exam yang dimana manusia dibangkitkan untuk ditimbang amalan2nya untuk dihisab dan Allah akan jadi examiner~menyoal kita atas amalan2 yang kita lakukan di dunia.. MasyaAllah.. sepatutnya getar nak gi exam akhir itu patut lebih lagi, kan?


Kalau diceritakan pengalaman ini, takkan sesiapa pun akan mengerti kecuali merasakannya sendiri.. Bukan tak pernah cerita kat orang lain, tapi bila cerita jarang orang faham.. nak kongsi perasaan sedih lepas failed exam pun kadang-kadang lepaskan kat kawan2 sini saja.. kalau family pulak hanya just tumpang berdoa dan support saja, jarang dapat memahami situasi exam disini.. kami disini bergelumang dengan pelbagai perasaan yang kadang2 kami sendiri tak dapat nak tafsirkan...


Tapi bukan nak salahkan sesiapa, tapi memang begini sistem exam di czech. Kalau orang lain tak faham pun, bukan la salah mereka. kami awal2 tu pun tak berapa faham dengan sistem nie. lepas rasa baru tahu..


Dan alhamdulillah, Allah mudahkan langkahku ke 4th year..sekarang ni baru perasaan seronok abeh exam tu datang~ kalau tak, 1st day habes exam tu cam xde perasaan je.. kalau cakap kat orang time tu, mesti orang kata futur nikmat.. hehe... tapi serious, hari lepas exam dan 2 hari lepas tu, aku cam xde perasaan langsung.. agaknya sebab banyak benda nak buat kan.. banyak benda tak setel jugak.. so, cam rase xde pape pun yang berlaku.. dah jadi ala-ala 'robot exam' pulak..


Adoi, robot exam.. tak mahu jadi robot exam! tapi sepanjang exam kali nie memang terasa la diri nie seperti robot. bangun pagi-study, petang-study, malam-study. esok bangun camtu jugak. takde life langsung.

Rumah yang dulu riuh jadi senyap, yang selalu ade orang datang- sunyi sepi takde pengunjung. Dapur yang selalu berasap, kali nie hanya lewat petang baru ade bunyi. Rasa macam tak nampak dunia masa exam.. hanya 24jam buku saja.. sampaikan traffik Fb pun slow, xde orang post apa-apa.. huhu.. Bukan tak mahu nak bersosial,bukan tak nak jadi macam biasa tapi tulah, nak cakap exam disini memang memerlukan tuntutan yang lebih daripada biasa. tuntutan yang lebih, dan pengorbanan juga kena lebih..


Wallahualam..
lepas habis exam, banyak tugasan lain yang menanti~
moga Allah redha atas urusan2ku..Baik besar mahupun kecil~



banyaknyer kerjaa!!!

~owh, rindunyer nak balik malaysia!!(tiket mahal~uhuk)

Saturday, July 2, 2011

Alhamdulillah~




alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,


alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah,
alhamdulillah,....

alhamdulillaaaaahhhh!!!!!!


post-pathoanatomy~
30 June 2011