Monday, July 18, 2011

Tanah airku; catatan diari 1

Salam alaik,

Alhamdulillah, selamat sampai selasa lepas di KLIA.. naik korean air for the first time, scary jugak rasa.. sebab cam tak pernah dan agak jauh la perjalanan nie.. ditemani adik junior pulak, huhu..rasa risau tu lebih sikit la daripada biasa, sebab rasa tanggungjawab tu lebih sikit..hehe. Tapi Alhamdulillah, Allah mudahkan.. syukur2..


Sesampainye di KLIA, takde orang yang tunggu..rupanya kakak2 still dalam perjalanan, lega jugak la..takut dyorang tunggu lama kat luar..dah la malam.. jumpe2, alahai, besarnya kakak2ku~ hehe... dah berubah dah dyorang..huhu.. aku lak yang jd kurus tang2 tu padahal aku naik jugak la..tapi sebab kenaikan tu tak sehebat dyorang maka aku dikategorikan kurus..kui3~lawak2..jumpe hafey, comey2...pastu riuh betul duduk dalam kereta tu sepanjang perjalanan nak gi rumah kakak aku..dah lama tak menyembang kan..macam-macam perkara la sembang sampai tak larat nak gelak..dapat ngan dyorg nie memang la..sume kaki lawak tak bertauliah..hehe..jangan taktau, sebab tu aku ade pengaruh lawak jugak..heee~

then bermalam di rumah kakak sebelum balik ke perak keesokan harinya..

Bersua muka dengan ibu tercinta memang tak dinafikan perasaan berbunga-bunga.. mak makin tembam..syukurlah, sebab mak selalu cakap tak lalu makan.. so, bila tengok mak agak berisi nie, lega la hati..hurm, rumah pun dah lain..jumpe jupa yang taktahan tu.. budak kecik nie dulu lembik je, tapi sekarang dah reti jalan even badan lembik lagi..hehe~ pastu riuh jugak mulut dy.pandai ikut cakap orang..alahai, comeynyer~

sejak ari pertama jejak kaki kat lekir nie dah ramai dah orang aku jumpe..alhamdulillah la.. jumpe Tok Arsyad, tok nek chik, tok su, aisshh, ramailah..sebab namapun kampung aku kan, so jumpe orang kampung tu semestinya lah kan.. hari kedua dah gi ipoh lawat kak nyah yang tak sihat, sementara tu antar sekali nabila. sehari before, nabila bawak bakal tunang dia ke rumah, so dah ada tetamu dah time hari pertama aku balik..huhu~ nabila nak kawen dah, moga berkekalan..mak keyla dia still maintain cun lagi..hihi

hurm, ari sabtu gi pekan sabtu. aku malu2 nak pergi beli barang~ meluat kak atun..hehe.. yelah, segan la jumpe orang..dah lama tak jumpe rakyat malaysia nie..kena slow2..kui3.. petang tu, gi bershopping kat tesco sitiawan.. jumpe lagi kawan2.. seronok jugak jalan kat tesco tu.. tesco baru dibuka tahun nie rasenye..so, 1st time la aku gi sana..=P

ari ahad, kenduri kawen sedara kat Sungai Tiram.. kat situ lagi la ramai kawan2 yang aku jumpe..just yang aku tegur syidah sorang je,yang lain aku nampak dari jauh je..huhu.. haila, nie memang tak sembunyi dah berita kepulangan ku nie.. tapi tu pun kalau depa still kenal aku la kan..

minggu pertama agak sibuk la jalan2.. waktu tidur pun betul2 tak dapat nak adjust lagi..kadang2 boleh je tengah hari bute aku terlelap..ntahla..tak leh nak synchronize lagi nie.. hurm, makan pulak jangan cerita la..tengah malam tibe2 rasa lapar tu, tengok2 memang waktu makan malam kat sana..hehe.. tp takde la makan, just telan kudap2 je tahan lapar..

syaaban dah makin dipenghujung. .insyaAllah tengah persiapkan diri menghadapi ramadhan kareem.. juga masih meneliti diri, nak tampal mana-mana yang koyak.. harap sangat ramadhan kali ini tak disia-siakan oleh diri yang selalu leka nie.. wallahua'lam.


Ya Allah, moga Kau berikan kekuatan pada diriku untuk bertahan dan beristiqamah di bumi malaysia ni..

No comments: