Friday, June 22, 2012

Bye2 4th Year!

Salam alaik,

Did I tell you that I had finished my exam?
No?

Ohho, so I would like to mention here :).. Alhamdulillah, I've already passed my exams on last friday. Alhamdulillah~But I am not enroll for fifth year yet as I still have to fulfill 2 summer practices (about 1 month period) and just after that I would call myself a-fifth-year-student.. ;))

Ni kenapa lidah speaking tetiba nie? hihi


Seperti Lina, daku pun nak jugak meletakkan perasaan dan pengalaman bersama peperiksaan 4th year nie. Tak sangka ya Allah, dah lepas dah exams yang berturut-turut tu.. Dah lepas dah exams yang bertubi-tubi tu..

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah~

Here we go!

Dentistry- 1st exam, written test.Buat pertama kali belajar subjek dentistry dengan sedetail yang mungkin. Banyakkkknyer penyakit bahagian kepala sahaja! OMA(oh My Allah)! Dan kerana itu jugaklah aku jadi hypochondriac sebentar lalu pergi mendapatkan rawatan gigi percuma daripada international student, Sunny. Padahal takde apa-apapun.. malu saja.. tapi Sunny then become my friend tau. ;) She's from Taiwan and she's very nice.. ^^,

Dan sejak itu juga aku mula menitik beratkan penjagaan gigi..hehe

Radiology and Nuclear Medicine - 2nd exam, oral. Atas kelalaian dan kurangnya mengambil berat akan subjek ni, aku rasa down sekali bila apa yang disoal oleh doktor aku xdapat jawab dengan baik. Bertubi-tubi Dr tu tanya, ~waa, sedih3.. mungkin aku baca detail sangat, tapi kurang ambil berat tentang basic thingy (details la sgt~;P).. sepatutnya basic tu la kena master dulu..sekali dapat doktor yang tanya soalan2 basic, haa, kaw2 kena tang tu.. Tapi aku rasa, aku suka mencari abnormalities kat X-rays dan CT.. cuma kalau ultrasound, aku memang surrender dulu.. totally xnampak hapa!

Kerana episode itu, aku dengan rela hati membeli buku radiology daripada seniors..;P

Pharmacology -  3rd exam, oral. Inilah exam yang aku rasa aku tak pernah rasa cmtu.(apa punya ayatla) Yang pada hari nak exam tu rasa macam 'Hapekabenda ni???!' , yang rasa tak mahu pergi exam pagi tu, yang rasa macam tak tahu apa-apa, yang rasa cam ~~apekah??.. Dahsyat. Exam ini juga yang membuatkan aku xboleh pakai stoking dikala winter ini (dalam rumah la) kerana sympatetic system bekerja begitu hebat sekali..lalu aku asyik berpeluh saja di kaki..=.=' kerana symptoms tu aku tahu, aku stress. walaupun aku nampak cool..ehe ;)

Alhamdulillah, aku lepas.. cuma peristiwa melarikan diri daripada lecturer Gersl kepada Sterba memang tak boleh lupa la..;P

Neurology - 4th exam, oral. Aku tak nafikan aku sangat suka CNS, dan aku memang bercadang kalau ade rezeki, aku nak jadi neurologist (in case gyneacology dah cukup orang la or my bloodsickness tak pulih2;) TAPI! bila aku bukak je neurology nie, masyaAllah, banyaknye~~~ syndrome! subhanallah.. err, tapi itu still tak patahkan semangat aku nak jadi neurologist..hihi

walaupun aku ambil exams ni lewat sedikit daripada tarikh sebenar (dan rasanya ni 2nd time aku drop tarikh selepas physiology dulu), walaupun aku rasa sedih, tapi alhamdulillah, Allah bagi aku tarikh dan kekuatan untuk buat exam nie..

Sport Medicine -  5th exam, oral. Subjek nie sangat memotivasikan diri untuk selalu bersenam..(^^,).. dan aku sangat sukakan kelebihan 'stretching'. dimana otot-otot kita mudah memendek (baca=shortened) kerana aktiviti2 yang kita buat seperti berjalan, berlari dll.  sebab itu bila stretching dia umpama memanjangkan kembali otot2 tu~ menarik kan? ;))

kerana itu, aku dah buat trip ke sungai bercabang setiap hari ahad untuk berjoging. malangnya hanya bertahan selama 2 minggu sahaja..hehe.. i'll do it again, insyaAllah..;P

Anesthesiology -  6th exam, written. subhanallah, aku baca je semua presentation yang ada. dan before menjawab soalan tu, aku sempat revise yang aku tulis saja, but then semua tu ada dalam soalan.. alhamdulillah.. anesthesio ni sangat menarik, dan kerana subjek ini juga aku berpeluang melihat open-heart surgery!! (ade dlm post lepas) best2.. tapi bosan menunggu~sebab kerjanya hanya awal dan akhir operation je selalu..between that hanya monitor saja..

subjek ini memantapkan balik pharmacology yang dolu2 tu~ takde la lama sgt kan..

Dermatology - 7th exam- the last, written.. Dah la yang last, written pulak..so, memang rasa malas yang sangat hebat tu sampai menjerit2 marah kat diri sendiri.. tapi alhamdulillah, memang baca sehabis baik la..cumanya past year yang ada je yang sangat2 membantu, bace sendiri tak jumpe pulak perkataan2 aneh tu.. buku mana agaknya doktor guna ntah..;/  musykil jugak.. tapi dermatology nie memang banyak la.. then asyik teringat kat ude je.. ude ade penyakit kulit yang agak misteri, sbb doktor tak tahu apa puncanya.

Ude jadi my booster untuk belajar dermato dengan baik, sebab nanti nak try diagnose apekebendanya penyakit ude nie..hurm~

That's all! alhamdulillah, all praise to Allah! memang pahit payau la kan musim2 exam tu, cuma usaha, pergantungan pada Allah sahaja yang buatkan kaki masih mampu melangkah.

Allah~

bila dah lalu, then pusing balik belakang untuk tengok balik semua benda nie, aku hanya tersenyum~
bergelen air mata, bergaris luka, senyum dan tawa semua tersimpan menjadi memori berharga..


Allah, padaNya segala puji..

p/s; seramnya kaki nak ke fifth year.. :((

2 comments:

BaYu said...

huiyo,..banyak subjek!

Chaiyok keyla! Heheh..semoga apa yang kita usahakan berbuah hasilnya dengan baik! INSYAaLLAH.

P/S: cekgu kat sini pun tanya berdas-das, kita jawab dengan berdas-das *eye blink*.....lalalala

Keyla said...

haha..nie baru 4th year..fifth year yang akn dtg nie laagiiii banyak!

insyaAllah!! chaiyok2 jugak hawa!!

p/s; hihihi..betul3.. berdas2 eye-blink kita buat..hihihi;))