Tuesday, February 15, 2011

Pengalaman bersama microbiology..


Salam alaik....

(Warning: Entry kali nie umpama luahan perasaan, jadi sila abaikan atau anda akan kehilangan masa anda~) ;)


Puji-pujian kepadaNya, Tuhan seluruh alam.. segala puji untukNya yang Maha Mengetahui keadaan setiap makhluknya.. Maha Besar Engkau, Ya Rab, Ya Allah.. Maka masukkanlah aku dalam golongan hambaMu yang bersyukur padaMu..aminn..


Satu episod telah selamat berlalu dalam hidupku. Yang kunamakan 'pengalaman bersama microbe/microbiology'..(cam rancangan tv pulak~) Dan episod kali ini sangat-sangatlah berharga bagiku dalam mencari perjalanan mencari makna kehidupan terutamanya penat lelahku dalam mengejar cita-cita untuk menjadi seorang doktor, insyaAllah.. Sebab itu nama blogku ini ~Perjalanan Si Dhaif~ yang mana aku cuba sebanyak mungkin untuk merekodkan segala peristiwa yang berlaku sepanjang aku mengejar cita-cita di bumi Tuhan ini. Kalau nak rindu-rindu dan nak imbau balik pengalaman belajar time kerja nanti, boleh je la jenguk-jenguk blog nie kan.. (hehe~ boleh juga la aku tahu camne progress kematanganku berlaku..=p)


So, kali ni nak cerita pasal microbe. Honestly, inilah exam final yang aku rasa sangat-sangatlah restless, rasa teruji benar keimanan dan ketaqwaan, rasa sangat-sangatlah tak mampu, payah, susah, banyak, sangat-sangatlah besar, broad, dan lain-lain perasaan yang sewaktu dengannya.

Mungkinlah bagi orang lain, microbe in KECIL besar semut je berbanding subjek lain. Mungkinlah jugak ade yang tengah baca nie rasa sangat-sangatlah tak logik cik kella nie mengatakan sedemikian..

Tapi ketahuilah, itu hakikat yang berlaku padaku.. Itulah perasaan yang aku nampak dan rasa time belajar microbe nie. bukanlah aku katakan subjek cam anatomy, physiology tu tak susah.. Bahkan majoriti tanya orang len pun sume akan angguk punyer kalau tanya susah ke tak.

TAPI..... yang physiology, anatomy, biology, biochemistry, dan lain-lain ~ ada unsur-unsur metabolism, ada penerangan tentang mechanism, ada connection between satu point dengan point lain..

TAPI..... yang satu nie, dah la nama jarang-jarang jumpe,(kadang-kadang tak pernah pun) panjang dan pelik pulak tu, ditambah pula dengan nama penyakit yang ade kaitan dengan nama 'pemilik' yang menyebabkan penyakit tu tapi tak pernah diketahui kewujudannya dan connection yang boleh disambung dengan talian hayat ke,ape ke...




Okey, nak bagi contoh la... Leishmaniasis caused by Leishmania spp eg: Leishmania mexicana, Leishmania brasilensis yang menyebabkan penyakit kulit ataupun deep ulceration on skin. Other than that, Leishmania also the cause of Kala-Azar fever made by Leishmania dovolani. So, i want to ask you guys, ape pulak characteristic si 'Kala-Azar fever' nie berbanding dengan demam-demam biasa? and ape pulak bezanya ulceration by Leishmania spp than other ulcer? Camne kita nak diagnose penyakit ini dan apa pula treatment for it?

And then how we want to make sure this Leishmaniasis is about the skin, and not same to the Tularemia yang disebabkan oleh Francisella Tularensis? SEE....., nama penyakit dengan parasite lebih kurang sama tapi takde connection langsung nak cakap what it's all about...


Dan nie baru satu species.. Yang ade dalam text book tu rasenye 1/4 bumi pun tak sampai tapi berlambaknya haii... takyah nak sebutlah kan.. Kadang-kadang tak ingat pun yang mana satu protozoa, mana satu bacteria... kadang-kadang tertukar pasangan...huhu~bercampur-gaul dah sume~
(nasib tak jadi sambal belacan je~=p)


Dan yang lagi-lagi menguji keimananku ialah aku jenis yang payah benar nak menghafal. That's my weakness.. Sebab aku suke aku 'faham' benda itu berbanding aku 'hafal'.. bila kita faham kita tahu la kan camne nak connect2 nie..

DAN....... microbe 'mengajar' aku menggunakan hafalan aku yang tak berapa bagus tu.. Nie umpama part nak 'asah belakang parang' la.. dan nak asah parang tu bukannya macam peribahasa, lama-lama akan jadi tajam tu.. Yang asah lagu tu guna perkataan 'lama-lama' ~means long time period la.. tapi yang aku asah nie, memang advance punyer period.. boleh jadi 'acute' time lah.. (yang rasa otak mengembang dengan terlalu hebat tu...huhu)

Sampai ade masa time tengah study, tiba-tiba nak menjerit bila jumpe ade nama penyakit or species baru.. (Nak jerit-"cukup!!!cukup!! tak mau hafal dah!! tolonglah~~=opss, monolog dalaman dah keluar) huhu..tiba-tiba sedih dengan diri sendiri.... agaknya macamana lah microbiologist2 kat dunia nie eh.. normal je ke hidup dyorang..cam tak de pulak nampak ramai 'Albert Einstein' punyer gaya kat mana-mana kan..huhu~

Tapi aku tak nafikanlah..aku suke microbiology sebab ia interesting sangat2 walaupun penyakit dia pelik-pelik dan menggelikan.. Cam aku bayangkan ade satu kehidupan between all these microorganism yang hidupnya, makan minumnya umpama manusia.. bilangannya banyak dan lebih banyak daripada manusia..


And you know why, somehow I feel like all these microorganisms resemble us.. Human..
Ada yang jadi commensal microbes, ada yang jadi parasites.. And ada yg between this two, yang hidup tak ganggu sapa-sapa.. (dapat point tak?)

Cam manusia la, ada yang jadi perosak, suka melaga-lagakan orang, bunuh-berbunuhan antara satu sama lain, mencuri, dll..

Tapi ada juga yang baik, siap bagi benefit lagi kat orang yang 'tumpang'kan dia.. menyebarkan kebaikan, saling nasihat-menasihati dan berkasih-sayang~ bantu-membantu dll..

Dan ada juga manusia yang type 'aku-tak-ganggu-kau-so-jangan-ganggu-aku'.. dia suke hidup sorang-sorang dia.. makan minum dy suka hati la.. dan tak suka orang kacau perihal dia.. orang len nak buat baik, lantak pi lah..(lebih kurang camtulah~)

Betulkan? Perfectly resembles us.. Subhanallah!

Walaupun aku rasa nak menangis belajar microbiology ni, rasa stress yang melampau, rasa sakit tulang belakang, menghadapi pelbagai masalah seperti dehydration yang hebat berbanding selalu, turun berat badan (xcaye? dayah jadi saksi ;)), tidur tak menentu, dll,


tapi.................... ia ajar aku untuk~ fokus sepenuhnya time menghafal, guna masa sebijak-bijaknya, jadi productive, jaga mutabaah amal, keseriusan dan ketekunan, kuat semangat, dan yang paling-paling ketara~ HAFALAN!

MasyaAllah, aku boleh hafal sebenarnye.. cuma limited skills je ni..hanya wujud dalam waktu-waktu terdesak..

Tapi sekarang, tak lagi.. aku takkan gunakan hafalanku ini untuk jadi limited skills.. maybe sebab aku dah sedar akan kemampuan diri untuk menghafal (benarkah? ) melalui microbe...dan aku terasa amat-amat hipokrit bila aku boleh hafal nama-nama pelik nie tapi aku tak gune hafalan aku nie untuk hafal Al-Quran, hafal hadis etc,etc..

Rasa sangat-sangat lah hipokrit.. dulu maybe tak terasa sebab aku belajar membaca dan faham..tak guna hafalan yang hebat, just nama-nama yang penting je.. tapi Microbiology nie memang beri impak la kat aku.. beri satu perbandingan yang sangat-sangat realistik dan munasabah untuk aku improve hafalan aku dan mengutamakan ayat-ayat Allah daripada kalimah-kalimah dunia..

Nak menunjukkan aku nie masih lagi kejar dunia kah?
naudzubillah~
(selalu je teringat time tengah hafal-hafal, tiba-tiba terpandang AQ, satu rasa muncul dalam hati..waaa~ betapa aku telah hipokrit pada diri sendiri!)



Huhu..~ dan aku ada list panjang menanti~

Akhir episod: Alhamdulillah, aku telah lepas microbiology..time disoal tu, aku ditanya bertubi-tubi~! maybe sebab aku sorang je kot yang ambil exam hari tu....(time tgh jawab dan after jawab, aku still rasa nak nangis!)
dan yang paling hebat, sejak malam sebelum exam, aku rasa nak muntah..n until now, still xberubah.. hebat betul penangan microbe~

dan inilah subjek yg meninggalkan kesan padaku..

(o0.)

2 comments:

Nurun Nadhirah said...

Bljar microbiology ni bile ambik medic ke kak? N bljar mse second year kn, sy blum jelas lagi psl ni huhu

keyLa said...

sorry adik, lambat balas.. aah, time third year actually.