Monday, January 12, 2015

yang ke- 26


Salam alaik,


Termenung sekejap melihat angka itu. Besar benar. Benar- benar besar. Lama dah hidup rupanya.

Termenung lagi. 26.. uishh. Hari ni berapa kali kena gelak dengan kakak2 aku. Katanya macam tak percaya itu umur aku. Bukan dia je yang tak percaya, aku pun tak percaya!

Aku sekarang ni dilema jugaklah. Ni bukan soal muda tak muda, tua tak tua. Ni soal kematangan. Langsung tak matured kakak aku kata. Matured? Tak matured katanya aku? Haish. Dilema ni!

Hurmm. Takpe kot. Kan baru habis belajar. Kan baru lepas title student. Tak kerja lagi. Mungkin suasana la yang buat nampak tak matured. Ye tak. Ok, tu namanya ayat penyedap hati. :D

Bagaimana nak bina kematangan? Setahu aku, kematangan tu diterjemahkan dalam bentuk cara-fikir, kelakuan, dan gaya. Bukanlah sebab saiz, atau umur. Macam budak yang aku jumpe time sukarelawan banjir ritu, baru darjah empat tapi gaya cakap, macam orang besar. Ni mesti sebab banyak bergaul dengan orang yang lebih berumur dari dia.

Haa, kematangan dibina melalui pergaulan! Ok, nampaknya dah kena mula bergaul dengan orang yang lebih berusia. :D Tapi tu mungkin masalah aku juga. Aku lebih suka duduk sendiri dari berbual perkara yang tak berfaedah. Jarang aku join bersembang dengan jiran-jiran sebelah rumah mak aku ni. Bukan sombong, tapi aku tak berapa nak masuk menyembang la.. Aku ni lebih 'on' dengan anak dyorang yang berusia 7-8 tahun. Haha. Thay's whyyyy kellaaa!

Kalau tak boleh nak bergaul, kena try ubah gaya fikir. Kena fikir benda-benda besar, buka isu remeh-temeh. Mungkin boleh dapat melalui pembacaan ilmiah. Haa, yang ni aku boleh.. :D

Hurm, apa lagi nak ubah. Gaya pakaian? Ish,, malasla. Tapi aku selalu kalah dengan anak buah aku yang memang up-to-date dengan gaya-gaya sekarang. Tu gaya aku dulu. Tak adenye aku nak pakai camtu lagi.. Aku lebih suka simple2 tanpa perlu berbelit2. Dahlah panas, then aku pakai spek. So susah nak pakai shawl ke ape ke.. huhu. Dah2, fesyen, aku selesa dengan gaya aku sekarang. Cuma mungkin kena pakai baju blouse banyak skit. Urm, urm..

Tapi apepun, aku selesa dengan diri aku sekarang. Cuma kenala juga bentukkan peribadi yang dipercayai sedikit, ye tak. Ok, misi tahun ni nampaknya ialah cuba untuk mecari kematangan dalam diri. Matang, matang skit, kella.

Ke arah mematangkan diriku. InsyaAllah.

Na shle!

kek yang 'runtuh' sebab mencair.hihi, layan je la :)





3 comments:

Fathin Aina said...

lama-lama matang la tuuu~ :D

ko ni terbalik dgn aku...aku slalu borak dgn mak diorg..x pandai nak layan anak2 diorg..sudahnya x reti nak main dgn bdk pun..haha

Hanis Amanina said...

sep sep kak aina! :D

Kella MN said...

Haha.. anak sedara ramai sgt..lg syok layan depa dr dgr gosip2 makcik2 ni.. tp somehow kena jugakla imptove..aiseh -.-'