Friday, November 1, 2013

Kita kuat bila..



Iman senyum simpul. Comel je mesej usrah-matenya malam tu.

Iman, teruskan usaha untuk exam nanti!! Bertabah!!
Aseef, banyak pula benda awak nak kena fikir time2 nak exam ni..

Tangannya laju menaip ayat sebelum menekan butang 'send'.

Hehe.. ok je buat masa ni..jazakillah khoir atas ingatannyaaaa!!
Doakaannn.. >.<


Tab itu di-off sebelum penutupnya dikatup.

Hurm, yang mana satu nak buat ni? Hati berkira.


**************

'Syurga yang dijanjikan
bukanlah suatu khayalan
tentang nikmat berpanjangan Ilahi...'

Lagu In-Team tu bermain ditelinganya kini. Telinganya menangkap butir-butir kata yang keluar.

Syurga.. Rasa lenguh-lenguh badan hilang sedikit dengar perkataan ni.. Memang ubat yang mujarablah dengar lagu-lagu tentang syurga time-time letih camni. Bibirnya menarik senyum.

Tangan membetulkan urat-urat leher yang terasa sengal. Lama sangat menghadap laptop ni. Aiseh. Nak buat camnelah, banyak sangat email yang menuntut perhatian.

Matanya menacap satu persatu email yang keluar. Termasuk email tarikh exam yang akan tiba seminggu sahaja lagi.

Seminggu lagi.

Allah, camne nak buat ni?


******************

Iman masih tak berganjak ke meja study-nya. Matanya masih leka membalas WhatsApp yang ada 2-3 conversation tu. Cepat berbincang guna technology yang sedia ada ni. Lagi pantas dari menggunakan email.

Tapi sebab technology tu juga dia asyik menghadap 24 jam. Dia sedar dia perlu limitkan masanya dengan techno seperti itu tapi masing-masing menuntut perhatiannya.

Tapi, yang pasti itu bukan beban.

Tapi passion. Ya, her enthusiasm.

Dia just tak boleh hidup tanpa Dakwah dan tarbiyah ni.


********************


"Kita bukan kerja sorang-sorang. Kita kerja amal jamaie. Beban yang besar terasa ringan bila buat bersama."

Hani tersenyum memandang Iman.

Iman tersengih.

'And I feel stronger because of all of you.' Mata Iman memandang semua teman-teman seperjuangannya.

Thank You, Allah.
 And even stronger with You by my side.

~

Notification: Watak Iman adalah rekaan semata-mata tanpa ada kaitan dengan yang hidup dan yang mati~ sekian.. :))

#myvision #mymission #mynovel


2 comments:

Fathin Aina said...

go iman go! bittaufiq wannajah~ ;D

keyLa said...

haha~ jazakillah aina~
go, aina go!