Sunday, November 24, 2013

Robot ke?

Salam alaik,

Hai, hai. (Macam ade orang je yg bace blog ni.. hee)

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. Masih lagi bernafas di bumi Allah menjalankan tugas2 yang tergalas. Banyak belajar menjadi lebih bertanggungjawab, lebih fokus, lebih menjaga masa dan banyaaakk lagi.

MasyaAllah, Allah tu hebat kan? Dia bagi praktikal untuk semua teori yang kita belajar. Nak belajar apa? Apa yang lack? Cash! Allah bagi on the spot practice yang boleh kita buat.

Sabar, ikhlas, tadhiyyah, kuat semangat, ihsan.. and the list goes on. Semuanya perlukan mujahadah. Sebab semuanya berpusat pada titik lemah diri.

Bukan senang la kan.. Tapi Allah lah yang kuatkan hati. Kita ni takkan pernah habis la melawan perasaan sendiri. Melawan kehendak hati. Melawan kesenangan diri. Melawan nafsu sendiri. Sampai kadang-kadang rasa blunted. Tak de rasa dah sebab dah terlalu banyak menumpulkan perasaan. Huhu.. sounds menakutkan jugaklah, tapi memang berlaku.

Kalau tu berlaku, berhati-hati kerana mungkin saja kita dah jadi robot. Robot dakwah.

Minggu lepas, saja nak berjalan-jalan. Nak mentadabbur manusia kononnya. Asyik terperuk antara rumah dan fakulti saja. Cuba cari life skit, kella. Tapi sebenarnya nak cari santanlah jugak . Pergi la ke Futurum, salah satu pusat membeli belah yang besar la di HK ni. Sebelum sampai ke tesco dalam Futurum tu, jalan -jalan la tengok baju, seluar, etc.

Dan nak cakapnya memang tak ada yang aku beli sepanjang jalan-jalan tu. (Sebelum masuk tesco la nak beli santan). Sebab memang kalau namanya saakella ni, kalau ade sale atau kalau dia jalan-jalan saja2 pun memang akan ade je tangkapan dy. At least satu la.

Tapi ni seriously, none! Impress dengan diri sendiri. Tak tahu juga atas dasar apa. Mungkin kerana duit dalam dompet ade 200kc je(tapi ade card ;)), atau mungkin sebab dah final year? So nafsu nak membeli belah tu dah kurang sebab nak balik..? atau mungkin takde sale kot.. :P

Mungkin mood takde jugak kot ye? Tak tahulah.. tapi aku memang time duduk menunggu bus untuk pulang tu memang terfikir term ni. Robot. Robot dakwah.

Buat, bekerja, bina orang, ulang-alik usrah, travel atas dasar daurah, mabit, program semua. Berjam-jam depan lappy sama ada siapkan planning atau reply email. Tapi umpama robot. Ruhnya tiada..

Naudzubillah. Naudzubillah min zalik!

Sebab tu dakwah itu diiringi dengan tarbiyyah. Tarbiyyah yang umpama minyak, bekal perjalanan yang panjang. Kalau buat dakwah, tapi tak menjadi tarbiyyah untuk orangnya, maka hilanglah ruhnya. Hilang melayang.

Geleng kepala. Janganlah daku jadi begitu. Tak mahu. Minta jauh.

Biar penat yang dirasa membuahkan kemanisan iman.
Biar mujahadah yang dilakukan melahirkan keikhlasan.
Iman dan ikhlas yang mengalir di nadi lalu menghidupkan..

Menghidupkan jiwa. Menjadi lebih baik dari sebelumnya..

kurela begitu..


No comments: