Sunday, October 9, 2011

'Pening'katan

Salam alaik~


Lamanya tak tulis! Terlalu banyak cerita yang berlaku tapi hanya tersimpan dalam kotak memoriku nie. Sekarang kurasakan diri dah mula jadi seorang yang perahsia. Kalau ada, bukan disini tempat catatannya. ^_^

Tapi taklah bermaksud aku akan meninggalkan blog ni atau membiarkan ia berhabuk tak berupdate. Cuma apa yang aku fikirkan dan rasa mungkin bukan lagi topik utama. Mungkin pengalamanku yang tak seberapa ini saja jadi santapan buat yang kunjungi blog nie. Itupun kalau adalah kan yang dropped by..;)

Ujian takkan pernah lekang daripada diri seorang mukmin itu selagi dia bergelar mukmin. Tidaklah dia jadi mukmin yang baik sekiranya ujian-ujian itu tak berjaya diatasi. Kalau dilihat, gundah-gelana dalam hati pun merupakan satu ujian, kan?

Rasa berat, malas, ujub, riak..semua tu adalah ujian. Malah lagi advance lagi, bila gembira itupun satu ujian. Subhanallah! Gembira pun mana boleh berlebihan kan. paling-paling tidak, Rasulullah gelak pun hanya berenjut bahu saja.. kita pulak, habis nampak anak tekak..;p


Ujian. Seseorang itu tak meningkat andainya tiada ujian. Ujian penentu tahap seseorang. Level dia disisi Allah. Tatkala diuji, jangan mengeluh kerana percayalah bahawa diri sebenarnya ingin ditingkatkan oleh Allah.. dan percayalah Allah takkan pernah memberikan sesuatu ujian yang lebih berat daripada kemampuan kita.. kalau ujian itu berat, yakinlah kerana Allah tahu kita mampu...


"Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan Allah. yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui"~ (9:41)


it's a push.

And I have to push myself.

No comments: