Tuesday, October 18, 2011

Dunia baru.

Salam alaik~


Lebih 2 minggu kelas dah berlangsung. Kesibukan jelas nampak, sampaikan tak sempat nak update blog nie.. (betulke?hehe) Malas nak update sebenarnya.. Memang terlalu banyak peristiwa new 4th year nie.. Baru 2 minggu, tapi rasanya bagai dah sebulan disini. Sampai kadang2 rasa macam tak pernah bercuti pun sebelum nie..(melampau tak..) padahal cuti bagai nak rak 3 bulan.. huhu

Banyak cerita.. Tak tahu nak start dari mana. Nak komen tentang environment 4th year nie dulu kot?

Bagiku, 4th year nie sangat-sangatlah mencabar. Dia dah bagi gaya macam seorang doktor da. Fakulti sesekali je gi jenguk, most of the time kat hospital.. Sebab baru lagi, atau mungkin dah lama cuti, aku cam tak selesa dengan bau kat sana. Seminggu 3 kali jumpe patients; 2 kali untuk Surgery, 1 untuk Internal Medicine. Surgery ade 4 part, dan kami akan ganti2 lecturer. Surgery 1st part dapat Lecturer bahagian plastic surgery.. Setiap kali masuk jumpe patients balut luka.. aduhai.. menguji keimanan sungguh..


Kalau sebelum nie, aku tak nampak kritikal.. Tapi kali nie aku benar-benar rasa kritikal. Nak tahu? Kalau masih ingat, aku pernah cerita yang aku bloodsickness. Dulu tak nampak sangat sebab just belajar theory 3 tahun, tengok pun benda kecil2 je. Darah pun tak de.
Kali nie, dengan keadaan hospital, baunya, patients depan mata, darah mengalir, -aku surrender.
Tu belum masuk part aku pitam 1st practical surgery lagi. Agak memalukan lah walaupun doktor tu tak de pun nak besar2kan hal tu. Mungkin perkara biasa baginya. Tapi bagi aku memang luarbiasa.

Bayangkan, kalau aku masuk ward ke, aku mesti pening2. Dan pening2 tu bukan hilang masa tu.. Adalah kadang2 end-up to 2-3 days. Taktahulah ape jenis penyakit nie tapi memang terujinya sedikit sebanyak kesabaran dan ketabahan aku. Dulu theory, mungkinlah sebab aku malas belajar. Tapi yang nie memang out of my control.. Takleh nak control langsung. Just berdoa dan berdoa.. Harapnya aku boleh adapt dengan situasi nie..


Nak tahu kritikal tak kritikal, baru tadi tengok slide presentation yang ade video GIT bleeding, dan endoscopy of GIT dah rasa nak muntak dan pening2 sikit.. Mana taknya, darah pekat pastu memancut-mancut pulak. Tak ke ngeri nak melihatnya? Aduhai..


Bila cerita kat mak tentang tragedi pitam tu mak gelak je. Tapi aku ikut sekali gelak la..Memang lawak sungguh la kot, tengok luka orang je dah pitam.. Dahsyat sangat tu..=p
Mak kata takpelah, tak biasa lagi tu.. nanti lama-lama biasalah tu.. Hurm, betul kenyataan tu, tapi jangka masa sebenarnya tak dapat dikenalpasti. Lama tara mana..


Mencabar, mencabar.. Kalau tak mencabar, tak seronok pulak ye? Yeke? Group aku dengan Dr. Mestan dulu dah dirombak. So, aku group campur dengan international students. Kena speaking la selalu.. Melat sungguh, tapi baguslah tuk aku yang tak berapa nak pandai speaking ni.. Kalau tak, tak berkembang langsung otak..


Sebab adanya peristiwa2 diatas, aku macam kurang enjoy 4th year nie (awal2 la..).. Rasa tak best langsung, siap kata nak balik Malaysia lagi.. Lawak sungguh la hang nie kella. Nak tukar cita-cita lah, nak kahwin lah, dan macam2 idea yang kurang bernas aku lontarkan sebab nak hilagkan stress.. Macam2.. Bukannya nak cuba dulu.


Tapi sekarang dah nampak la sikit2.. Bolehlah 4th year nie.. Takde la teruk sangat. Kena cuba perlahan-lahan. Try nak enjoy every moment, InsyaAllah.. Sebab tak semua dapat naik year. So, kena ade mindset bersyukur kat situ..hurm..


InsyaAllah!!! Allah is always with me.. Apa-apapun itu yang terbaik.. Tapi kalau boleh nak cuba yang terbaik dulu..

Allah kan dah janji, segala penyakit ade ubatnya?


Wallahualam.

5 comments:

rusnarusli said...

salam keyla alexa! hihi :)
jzklah~~!
oldebes 4th year.
segala penyakit ada ubatnya kecuali mati.

Keyla said...

wslm wbt k russ~

hehe, insyaAllah~

jzkk!!

keyLa said...
This comment has been removed by the author.
Laila UTP said...

kuat semangat Doctor Kella.! =)

keyLa said...

thank you laila!!!

ape habaq?