Thursday, March 3, 2011

Syukur..


Salam alaik~


" Sabar itu payah, tapi sebenarnya untuk mempunyai rasa bersyukur dengan apa yang ada lebih payah lagi.."


Sebab ape? sebab kita jarang untuk bersyukur bila nikmat itu kita kecapi, tapi bila dah ditarik, baru perasaan bersyukur itu hadir.

Contohnya bila kaki kita patah. Sebelum patah, tak teringat pun ada kaki. Tak teringat pun kaki ini lah yang sangat-sangat berjasa menggerakkan badan dari satu tempat ke tempat lain.. tapi bila dah ditarik, barulah kita berdoa " ya Allah, sembuhkanlah kakiku kembali..."

Terasa tak?


Kadang-kadang bila kita tak ada apa-apa keperluan yang penting contoh cam exam ker, test ke, interview ke,etc~, kita selalu meninggalkan doa.

Sebab kita rasa kita tak perlukan apa-apa.. Jadi, buat apa nak doa panjang2 cam selalu buat time exam kan?

Kita cam rasa kita dah mampu berdiri tanpa pertolongan Allah.

Dah rasa puas dah dengan apa yang ada.

Dah rasa cukup dah, dah selesa.. so rasa tak perlu mintak apa-apa dah daripada Allah..

Jadi, kita pun selalu tinggalkan doa..

dan akhirnya kita sendiri yang akan rasa jauh daripada Allah..



Tahukah kita nikmat senang itu pun adalah satu ujian?

Tahukah kita bila kita rasa tak ade apa-apa yang nak didoakan,
kita sebenarnya telah melepaskan kebergantungan kita daripada Allah?

sedarkah kita?

Mahukah kita jadi orang yang menyesal kemudian hari kerana mempersia-siakan nikmat Allah pada kita?

yang hanya menyesal bila nikmat itu ditarik balik daripadanya?

padahal masa dia terima nikmat itu tiada kalimah syukur pun pernah disebutnya?

mahukah kita jadi golongan sebegitu?

tentulah kita tidak mahu kan..



So, time kita rasa kita tak ada apa-apa yang nak didoakan,

rasa cam semua perfect dah, tak ade keperluan dah,

maka,waktu itulah kita kena sedar,

bahawa kita kena berdoa

agar Allah masukkan rasa bersyukur dalam hati kita.


Tatkala kita fikirkan kita tak perlukan apa-apa daripada Allah,

doalah supaya syukur itu mengisi hati kita.

Kerana syukur itu payah bila kita di zon selesa.

Syukur itu sukar, bila kita tak nampak perkara yang kita nak syukurkan.

Jadi mintaklah kita dikurniakan perasaan syukur itu bila-bila masa.

Menunjukkan bahawa kita masih lagi perlukan pertolongan Allah.

Iaitu perasaan bersyukur atas apa yang dikurniakan buat kita sepanjang masa.



kerana banyak kali Allah state dalam Al-Quran,

golongan yang bersyukur itu sangatlah sedikit.

Hanya sedikit sahaja manusia yang bersyukur.

Kerana syukur itu payah.

Tapi kita tak mahu jadi orang yang tak bersyukur tu kan..

Kalau ada yang sedikit itu, moga-moga kitalah antara golongan yang sedikit tu..

kalau ada 100, kitalah antara yang 100 orang itu..

kalau ada 10, moga kita still dalam 10 orang tu..

dan kalau hanya ada seorang, moga-moga kitalah yang seorang itu..



"Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku mengerjakan kebajikan yang Engkau redhai, dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh.."27:19



Ya Allah, jadikan aku hambaMu yang bersyukur~~

2 comments:

cik zetty penjaja bijan said...

setuju~!!
time rasa semua perfect tu kadang2 lupa nk berdoa. sedangkan time tulah yg plg kritikal nak buktikan kecintaan kita. kalau masa susah boleh cari Tuhan, mohon pertolongan, mohon diberi jalan keluar, tapi masa senang kita selalu terlupa. terlupa nk ucapkan tanda terima kasih tu. memanglah dasar kacang lupakan kulit *ketuk2 diri sendiri*
ada cerita...lupe dah sape.. Nabi Sulaiman ke.. yg bersyukur diberi nikmat bersyukur? sweet~

keyLa said...

*ketuk diri sendiri jugak~**

(adoi!)~.~

memang syukur tu susah..selalu je lupe kan...

o0o, hurm xsure juga sapa, tp atas td mmg doa nabi sulaiman pun time dy nak cross semut punye laluan tu.. yg dy dgr semut nie sume lari sbb takut kena langgar..then dy berdoa dgn doa ats..subhanallah~
Nabi pun berdoa, inikan kita...