Sunday, March 27, 2011

OH, SO MUSLIM!


" Sedap makan McD, minum air Coke?"
" Sedap la time lapar-lapar nie"
"Yeke? tak ade bau apa-apa?"
" Bau ape? bau aroma ayam ade la.."

"Owh, tak terbau eh.. Bau darah orang Palestin.."

"..."


"Ubat gigi, oh ubat gigi! wei, pinjam skit ubat gigi"
"ambillah. ade kat dalam cawan sinki"
" Yang mana satu?"
"colgate tu lah, aku tak gune jenama lain.."
"owh, colgate ke........"
"awat?"

"aku tak gune colgate. rasa cam cuci dengan pasir dari tanah Palestin pulak.. kesian orang Palestin takde pasir.."

"..."


"Suke coklat tak?"
" Suke giler.. nak bagi aku hadiah coklat ker?"
" Hihihi.. So, ko nak coklat jenama ape?"
" Apa-apa selain nestle"
" Awatnye? nestle sedap ape.."

"Owh, walaupun sedap aku tak sanggup nak makan. Loya tekak teringat orang Palestin... ko nak beli peluru untuk bunuh dyorang ker?"

"hah?" gulp!


" Lawa baju? beli kat mana?"
" Thanx! beli kat Mark n Spencer.. murah gile"
"Owh, aku tarik balik la kata-kata aku tadi.."
"eh, awat pulak?"

" aku paling benci semua benda yang ada kaitan dengan makhluk zions tu.. ko ade kaitan dengan dyorang tak?"

"err..."
"kalau tak, baguslah. kalau ye, dengan sekali-kali kau aku benci.."

gulp!




Mungkinlah orang kata memboikot itu leceh dan not efficient.
Tapi dalam ketidak 'efficient' dia, inilah perkara yang paling ditakuti oleh orang sana.
Sebab ekonomi yang dia pegang semua bergantung kepada pengguna seperti kita.
Yang majoriti adalah muslim (tapi leka!)

Mungkinlah orang kata dah lama dah gune term boikot nie.
Dah tak valid dah sebab macam tak berkesan apa-apa.
Tapi sedar atau tidak itu bukan soalnya.
Soalnya sekarang duit kita tu ke mana?
Nanti Allah tanya, kita nak jawab apa?

Mungkinlah orang kata semua itu barang harian.
Susah nak hentikan pembelian.
Tapi pernah tak terfikir, boleh mati ke kalau tak makan?


Mungkinlah orang tak yakin dengan memboikot ini akan melumpuhkan ekonomi.
Mungkin sebab dia rasa dia seorang diri.
Tapi kalau boikot ramai-ramai dan secara berterusan.
Yang mustahil akan benar-benar terjadi.
Seperti mana revolusi Mesir yang menjatuhkan Hosni.
Jatuhkah dia kalau seorang je yang berdemonstrasi?

Rakyat Palestin makin menderita sehari-hari.
Padahal kita sedap makan tidur golek atas katil sendiri.
Kata kita muslim yang bersaudara,
Mana pengorbanan untuk saudara sendiri?


Teruskan boikot kite. Kita bukan sorang diri! link

2 comments:

Nurul Izati said...

Nice one Keyla!!!
Boikot ni sekecik2 usaha yang individu blh buat tp still sngt susah nk buat dan bukan semua nk buat..
Mungkin boikot waktu semangat dan lps tu dh lupa..

Keyla said...

(mek, ayat mek terbelit2 nak bace..hehe...)

aah, memang susah kalau sorg2 buat kan..~

moga Allah bagi kekuatan..