Wednesday, June 30, 2010

Segenggam garam= sebesar danau



A: Relaks la kella.
Baru ujian sikit takkan da mundur?
Baru je diuji dengan masa lapang.
Takkan da lupa janji dulu?


me myself: Tak, xpernah lupa..
Dah janji kan, mana leh lupe.
Nie sebab gaya nak memberontak je nie.
Astagfirullah..


A: Nak berontak for what?
and to whom?
fikirlah, kau memberontak ke taknak terima ke
benda nie akan berlaku juga,
takdir Allah tetap terjadi.
and by the end you got nothing.
nothing..
yillek..


me myself: I knoe that.
I'm really realized it.
sebab tu aku takmau memberontak da.
I wanna accept all these.
for my own good.

A: true.
still remember kisah seorang datuk dengan segenggam garam?
you r the one that got the story.
and then share it. supposed u understand it better.
takkan da lupe kot?

me myself: yes, i'm still remember it.
and I know how to deal with my feeling.
thanx, for everything.

A: no problemo~
ingat! no 'what if', no 'kebetulan'. everything is fated.

me myself: righto. help me, guide me through all this?

A: always~

me myself: ^^



dibawah ini cerita yang I got exactly the same as cerita 'datuk and segenggan garam' tu
but nie version guru dengan murid.

moga dapat manfaat~



segenggam garam=sebesar danau= bergenggam2 tabah! but it's worth!

Allah tak lihat natijahnya, tapi Allah lihat usaha..

Anas berkata Rasulullah s.a.w bersabda: "Bahawa besarnya suatu balasan itu menurut besarnya sesuatu bencana ujian; dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum, diujinya mereka dan sesiapa yang menerima ujian itu dengan redha, maka dia akan beroleh keredaan Allah, dan sesiapa yang bersikap keluh kesah serta benci dengan ujian itu maka dia akan mendapat kemurkaan Allah".(At-Tirmidzi dan ibnu Majah)

No comments: