Monday, October 5, 2009

when the doctor scared of her own blood

Minggu nie baru bermula praktikal physiology. Sudah seminggu berlalu dengan lecture biochem, physio dan basic of patient care.. Dan semua itu permulaan bagi tahun kedua aku di Czech Republik.
Amat menyeramkan.. Memang seram. Tahun kedua ini, aku ade 5 subjek yang perlu diamek; Czech languange, physiology, biology, biochemistry, and basic of patient care.
Macam biase, semua kena score. Tahun ini juga aku jadi senior even rasa diri tak layak la nak dipanggil kakak ke, senior ke..tapi kerana mereka2 ni muda2 dari aku, so panggilan kakak tu xlepas la jugak..huhu

Dan, yang paling penting tahun nie, aku masuk rumah baru! dapat bilik baru,barulah syok! walaupun almari aku xberapa nak cantik, aku terima seadanya..hehe.
hurm, sebenarnye, aku nak cerita pasal kelas lab physio tadi. Agak best la sebab menu arini mengambil darah orang..hehe.. tapi aku plak yang kena 'menderma' darah, bukannya 'mengambil' darah..huhu..sebabnye, aku akan jadi mabuk kepayang kalau melihat warna merah pekat darah..
waaa, ngeri!!

tapi, alhamdulillah, tiada aksi2 pitam-pengsan seadanya.. aku hanya pening2 lalat setelah lama bersama darah tersebut.. nampaknye 'bloodsickness' aku da semakin baik! petanda baik tu..
alhamdulillah..

hurm, susah nak jadi doktor nie sebenarnye..perlukan keberanian.. mau tidak. jarum sepanjang ibu jari tangan nak cucuk kat anak orang. mahu kena parang kalau cucuk xde title doktor.. tp kalau'doktor sendiri' tu lain la cerita.. serious, tadi masa main cucuk2 tadi semua 'doktor' yang menyucuk tanya 'patient' masing2 sama ade mereka ok or not. huhu... risau la kan.. sakit jugak tau.** nie kata orang yang berpengalaman**..hehe

tapi betul la..aku still pening lagi nie penangan darah. nasib nak amek darah lagi mgu depan. kalau esok lagi, berturut2, mau pitam aku dalam kelas tu..hurm, kepada yang mabuk darah macam aku, disarankan agar jangan tengok darah tu lama2..pastu jangan bayangkan ape2..ingat cam darah ayam je. xde pape lah.. lama2 ok la tu..^^

apepun, tahun kedua nie lagi mencabar bagi aku..moga dipermudahkan..
may Allah bless~

salam alaik

3 comments:

fathinaina said...

cet..smpt lg nk sedeh2 ngan almari die..haha
chaiyo2~~!! nnt iA pndai da amik darah org..hehe

uTP circuit said...

baik2 cucuk tngn org.
aku pn mabuk darah.
dats y give medic awal2.
hehhehe.
gud luck.! =)

keyLa said...

waaa....esok amek darah lagi...

huhu, lela...ade blog da eh..