Friday, April 27, 2012

V Nemocnici 1

Salam alaik,

Tiga minggu lepas kuberada di department surgery. Sangat-sangat menarik! My group is Group G yang terdiri daripada 5 orang, 3 gurlz dan 2 jejaka. (Haha, okey, jangan salah anggap. Mereka international student, sorang dr England, sorang dari Botswana-so, hanya nak gelar dyorang jejaka je, boleh? tiada niat lain okey)

First department yang dikunjungi minggu ni ialah department vascular. Ini kali kedua group kami kat department nie. Vascular surgery department agak busy la. Dan cikgunya kelihatan asyik berkerut (maybe unintentionally) ;) -dibuat tanpa sedar atau, maybe sebab terlalu lama dan fokus sangat time tengok ultrasound? -hasil aku meneliti kerja mereka time tu.Haha. Memang fokus betullah! Aku naik lenguh menunggu apa yang nak dikatakan oleh cikgu tu. Mencari vein guna ultrasaound memang menguji kesabaran..so, kalau nak jadi yang cmni, kena ade kesabaran dan kefokusan yang tinggi okey..

Oh, lupa nak gitaw apa yang dibuat. Hurm, ritu Cikgu kami bawak gi tengok pesakit varicose vein and venous insufficiency. Nak tahu tentang penyakit nie? klik sini. Pesakit tu kelihatan muda la. Kat sini umur 60 tahun masih muda tahu? Istilah tua dekat Czech nie adalah bila peringkat umur 70-80 tahun dan ke atas.. hebat kan? Dan memang pesakit tu baru je umur 40 lebih camtu. Bila ditanya, rupanya penyakit nie congenital. Sebab hairan juga bila pakcik tu nampak muda tapi kaki dy cm teruk jugak la..

Dan pakcik (pesakit) tu telah menjalani banyak la treatment before this. Dan yang ni adalah yang terbaru- Injection Sclerotherapy. Ia rawatan melalui suntikan- yang mana akan menutup lubang-lubang atau bahagian-bahagian yang membuka laluan deep veins ke superficial veins and vice versa. So amatlah penting untuk mendapatkan posisi atau location of injection di tempat yang betul supaya tak berlakunya complication. Itulah yang diberitahu kepada kami oleh doktor tu. Memang dia fokus sungguh la buat kerja dia sampai rasa kami takda je kat situ. 

Pakcik tu sangat suka la treatment nie sebab dia dah kurang rasa sakit macam treatment yang sebelum nie. Mesti dah lama kan pakcik tu menderita dengan penyakit nie. Alhamdulillah, Allah dah kurniakan kaedah rawatan yang lebih baik utk pakcik nie. Kan Allah dah kata, semua penyakit ada ubatnya, kecuali mati je.. 

Then hari seterusnya kami melawat juga department ICU (JIP-ka dalam bahasa Czech), dan plastic surgery.  Di wad ICU, bila tengok pesakit yang semuanya nampak kritikal, rasa sayu tu memang hadir je tanpa dipaksa. Melihat seorang pesakit tu, kemalangan agaknya - sangat dahsyat, yang mana kaki kanan patah, hidung dan mulut dimasukkan tiub, kepala berbalut, lesu dan lemah tak bermaya. Nak buka mata dy pun doktor tu yang tolong bukakan. Dan bila tutup balik mata tu, nampakla ade air mata yang terkeluar di pinggir mata dia. Time tu rasa nak je ambil tisu, tolong lapkan air mata dia and say something like "It's okey, you'll be allright". Tapi doktor dah bergerak utk ke tempat lain pula time tu. So, aku sempat selawat je pada pesakit tu. Kalau orang sakit, selalunya dia sensitif sikit dengan deria telinga dia. Aku just harap dia boleh dengar la.. Takpun Allah beri keberkatan kat bilik dia. Moga dia sembuh dan dapat hidayah Allah..


perasaan bahagia masuk OT~


Plastic surgery nie dah berkali-kali da lawat. Dulu pernah seminggu berada di department ni. (peristiwa yang tak mungkin dilupakan itu berlaku disinilah..) Sangat menarik tau. Kerja dia potong2, jahit balik.. ^^.. tak tipu.. Sebab kebanyakan yang datang adalah kerana cosmetic reason. Nak buang tahi lalat la, nak buang ketuat la, nak hilangkan pigmentation la..dan macam-macam lagi. So, memang akan selalu je la tengok small surgery nie. Sampai dah rasa memang keja doktor tu potong2 and jahit balik..hehe

Yang ngerinya bila Doktor kami tu cabut kuku kaki sorang patient tu. Sangat ngeri ok. Dah la under local anesthesia je. Masalah patient tu sebab kuku kaki tu cam growing kedalam and painful la. orang melayu kata kuku cekam .. so, doktor tu kata cabut kuku terus la. Bila ditanya punca rupanya daripada kasut. Okey, sila jangan pakai kasut yang bukan saiz anda okey.. kalau yang besar takpe la, kalau kecik tu yang tak elok sangat. Jadi cam patient nie nanti.. Doktor tu pulak cam tau-tau je semua orang ngeri tengok dia 'kerja'kan kaki patient nie. Time nak tarik kuku tu, dia siap senyum dan tengok kami lagi. Huhu, tidaklah aku mahu melihatnya kerana tak mahu pengsan buat kali kedua..


Tapi disebalik ke'ganas'an dia, sgt comel bila lihat doktor yang sama menghadiahkan picagari (of course without the needle) kat sorang budak kecil -anak kepada one of the patients for that day. Walaupun tak dapat menerimanya- yelah, tak pernah lagi lihat org bagi budak2 picagari sebagai mainan okey.. tapi aku terima la hakikat kat situ mmg xde sebarang benda yang boleh diberi kepada budak2 sebagai hadiah. so, accepted. 

Doctor tu sangat cool. Tak sempat nak ambil gambar je time dy beri tu. awesome! (err, muka dia cam amir khan..upss)

 Dan milik Allah meliputi rahsia langit dan bumi dan kepadaNya segala urusan dikembalikan. Maka sembahlah Dia dan bertawakkallah kepadaNya. Dan Tuhanmu tidak akan lengah terhadap apa yang kamu kerjakan. 11;123





No comments: