Monday, March 12, 2012

Abah..


Allah tunjuk jawapan..


It's not about overdose,
It's not about gastric cause..


It's about..
When edema present,
It's a sign of end stage of kidney failure..



Astaghfirullahal azim~ mengalir jugak air mata dalam kelas elective tadi.. Usah ditanya apa perasaan bila terima jawapan nie. Sedih tak terkata.

It's not the doctor's fault actually. Really, it's not.

Mungkin sebelum nie, kami sekeluarga menerima berita tentang kematian tu disebabkan GIT bleeding. Dari kesan overdose (yang doktor salah beri, etc,etc~ ).~

Memang benar anticoagulant diberikan untuk kes bila ada thromboembolic dalam nephrotic syndrome. Cuma it's depends on the doctor nak beri ke taknak, selalunya tak perlu pun, cuma dalam kes yang severe je.

Dan tak sure jugak, adakah severity ketika itu yang membuatkan doktor bagi jugak pada arwah abah~


Sungguhlah~ tak patut untuk salahkan sesiapa. Dah Allah sayang kan.. Apa-apa reason pun, semua tu hanya penyebab je..

Cuma, bila tahu tentang nie, rasa sedih sangat2 sebab tak pernah nak ambil tahu tentang sakit abah dulu.. Rasa sedih bila tak dapat nak buat apa2..


Mungkin ia hanya bermula dengan batu karang, tapi sebab ada sakit jantung juga, tak mustahil arwah abah dah develop nephrotic syndrome. Protenuria, step by step jadi edema..

Edema tu yang menyebabkan arwah ke hospital akhirnya..

Mana tahu itu penghujung hayatnya..


Subhanallah.. ya Allah, sedihnya..
Moga aku masih dapat membalas jasanya disini..


Ampunilah dosaku ya Allah.. andai aku pernah melukakan hatinya~
Rindunya pada arwah abah~




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

'Kenapa kila amek kelas nephrology?'

Aku senyum tawar~

'sebab ia ada significant..(in my life)'





1 comment:

fathinaina said...

:)))))

insyaAllah kella....moga dia tenang di sana :)