Sunday, April 17, 2011

SiTU, sINi

Salam alaik,


Pernah dengar Islamophobia?

Baru-baru nie amat dahsyat sekali melihat apa yang berlaku di sekitar eropah. Di London dan UK telah wujudnya 'anti-hijab campaign' manakala di France pula mengenakan denda 150 euro bagi perempuan Muslimah yang memakai burqa atau niqab. Belgium dan Netherland (Holland) pun dah start mengenakan denda kepada muslimah2 yang memakai tudung dan niqab.

Ya Allah..

niqab banned in France

Ya Allah..



Teringat 1 hadis Rasulullah:

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; “Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka”...(ada sambungannya tp just nak ambil part nie~)

Ya, kita sedang dikerumuni.. Mereka mengerumuni kita seperti orang yang mengerumuni talam..

Allahu Akhbar!!

Melihat ukhti2 kita dipukul, diseret begitu sekali dalam gambar, cukup buat hati sedih dan geram. Perasaan marah membuak-buak. Kenapa buat camtu sekali kat kami? kami just pakai tudung je, tak buat ape-ape pun.

Why?Kiu? Proč?

Sedih..


But then, tak tahu kenapa rasa marah tu lenyap. Rasa geram itu hilang. Hati memujuk,

...sebab diaorang adalah kaum yang tak mengetahui...


Dan jika ada seseorang dari kalangan musyrik itu (datang) meminta perlindungan kepada kamu, lindungilah dia sehingga dia mendengar firman Allah. Kemudian hantarkannya ke tempat yang aman baginya. Demikian itu adalah kerana mereka itu satu kaum yang tidak mengetahui.

People hates what they don't know..

They don't know Islam, or become misunderstood about it..
They don't know halal and haram, our freedom and dignity..
They don't understand because they just rely on what they see things..

And what we show about Islam is not what it supposed to be.

Islam is a way of life, but not so many people do realize about it (me as well, but Alhamdulillah, I realize and start it over again..AND it's never be too late..)

Islam is about peace and love. Kita hanya balas atau lawan balik bila agama difitnah, dan bila kita diserang atau terancam.

Ayat [2:190] menegaskan bahwa :----- Dan perangilah di jalan Allah orang-orang yang memerangi kamu,tetapi janganlah melampaui batas. sungguh Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.

Tapi sayangnya mereka tak tahu..
Mereka tidak tahu yang Islam itu indah sebenarnya.
Mereka memang tak tahu..


Dan salah satu sebabnya, adalah KITA..

Sebab kita tak bagi tahu.
Dan sebab kita tak tunjukkan Islam yang sebenarnya..#

Sedih.

Tapi, setiap masalah pasti ada penyelesaiannya kan?

Penyelesaiannya, let's start it over again! ^^

Rasanya masih tak terlewat untuk kita memberitahu kepada mereka.
masih belum terlambat untuk mengubah pandangan mereka
dan masih belum terlewat untuk sampaikan Islam itu kepada mereka..

InsyaAllah, moga usaha kita ini Allah balas dengan memberi kita kekuatan untuk terus tsabat di jalan ini..Ameen.


--iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii--
but:~ dari satu sudut...


~ it's not the time for the non-hijabist says: "Luckily, I'm not the hijabist". But they should say and asked themselves; If I'm a muslimah, why don't I feel the same(pain and worry) as my other sisters in Islam do?~


Tak tahu apa yang akan jadi pada masa akan datang.

it's between lebih ramai yang tinggalkan hijab or lebih ramai yang menyahut dan terpanggil untuk pakai tudung atau hijab.

Kenapa lebih ramai yang pakai hijab? Sebab sometimes, orang lebih trigger nak buat sumthing yang di'tentang' or provoke.. so, it should be more muslimah tend to nak pakai tudung lah kan..( I supposed, maybe, InsyaAllah~)

Tapi yang pasti, kesedaran kita melihat sesuatu yang terjadi itulah yang kita akan guna untuk memperbaiki diri kita dan juga orang lain..

wallahua'lam..
Anjakan paradigma~ post-TPMG

2 comments:

lah lah said...

salam kila dearie =)

sedih jgk..T_T
lets pray together for our ummah.. inshaAllah..
pray for them too inshaAllah..mg Allah bg hidayah utk mrk! mcm hadis 13 yg kt bncg aritu, sunat utk doa utk mrk kn iAllah~kerna mrk tak tau sbb kt tak bgtau...astaghfirullah..
mari menyebarkan berita gembire dr Allah buat sume!

huhu..kila, nk claim crite TPMG..hehe =)

k..tk caring2..

thabit qulubanaa 'ala deenik

org badar *-^

keyLa said...

wslm k lah dearie~~

aah, sedih kan? huhu.. doa dan terus berdoa..
moga Allah bukak pintu ati mereka dan kita..iA~~


hoho: tpmg byk kisahnya...^^