Thursday, November 25, 2010

Ke'serabai'an..


Salam alaik~


Messy, messy, messyyyy..(gambar diatas tidak kena mengena dengan tema arini ye..=p)
Kella kalau exam serabai serba serbi..
Ke'serabai'an yang nampak di mata.. Adui, serabainya!! Tetiba rasa tak mau jadi saakella kejap.. nak jadi org lain pulak.. aduh, tak bersyukurnye! (tidak, sy suka jadi saakella!!)

Kella da pening...waaaa~~ esok ECG, nie baru abeh buat ECG tu.. rase2nye ade kan machine yang boleh bace terus ECG nie.. awat kena blaja jugak yer? sebab takut machine rosak ye.. then kena tahu jugak bace ECG nie.. kalau tidak alamatnya pesakit boleh meninggal depan mata.. kan tak naya tu...huhuhu

Tiap-tiap hari kejar gi kelas. balik kelas sambung lagi blajar dan yang paling tragiknya asyik ketiduran di awal malam.. Penat sangat tu takde lah tapi suasana winter yang mula suam-suam sejuk nie rasa sedap sangat bungkus dalam selimut.. Kalau tidak kerana immuno yang tinggal tak sampai 10 hari tu, takkan ku sanggup buang selimut tu ke tepi.. Aduh, hebatnye dugaan!

Niat, kella niat.. Nie ape belajar sebab exam nie.. Nie ape datang kelas tiap-tiap pagi nie? Nie ape sebab terkejar-kejar semua benda nie? Apa matlamat nie? Tak de matlamat ker rasanyer..?

Eh, ade lah.. (backing diri jap).. takkan ku redah semua nie kalau takde tujuan..

So, ape matlamatnyer?

Hehe..=p.. jap nak fikir ayat kreatif skit..
Ohho.. haa, balik pada niat la.. Niat kan yang membezakan sesuatu bentuk perbuatan yang disebabkan adat dengan satu lagi perbuatan yang dikenali sebagai ibadah~
hurm..kalau niat kerana Allah, penat2 camnie rasa enak je sebab rasa berbaloi.. insyaAllah kalau Allah tak balas kat dunia, Allah balas kat akhirat.. kan..

Walaupun hadir lecture yang jarang-jarang orang datang, insyaALLAH datang bukanlah kerana nak tunjuk baik sebab tak ponteng lecture, bukan sebab nak dapat ilmu daripada lecturer tu, bukanlah sebab nak mengisi masa lapang dengar lecturer tu cakap bahkan merasa kesian padanya kerana kalau tak hadir coz tak de sapa nak dengar~

bukan..

Tapi hadir kerana Allah.. Allah suruh manusia menuntut ilmu berpandukan ayat Al-A'laq: 1 yang berbunyi...
"Bacalah!"

Hadirkan diri kerana Allah tak sama dengan hadirkan diri sebab kawan, teman atau lecturer..
Sebab bila hadir sebab kawan, bila kawan tak datang, dia skali join tak datang. Kalau hadir sebab lecture atau lecturer bila 2-2 tu takda, tak dapat apa-apa.. datang yang berkejaran dengan bus, berhujan panas dan berlari-lari anak takkan dapat pahala kalau sampai2 elok je lecturer cakap kelas dibatalkan~ sekian.. mau ternganga sekejap depan kelas dengan nafas yang masih semput macam tanah tak cukup lari tadi..

So,nak ke benda tu jadi sia-sia?

Nak ke mengeluh pepagi buta? Paling tidak ade la umpat-umpatan yang tak sedap didengar.. Of course la ku tak mahu semua tu..
Sebab tu bila fikir-fikir balik, muhasabah sekejap, selama ini aku niat macamna ye? Kenapa sekarang baru terasa? (sebab suasana skrg dah berubah kot~) entahlah.. maybe dulu-dulu aku pun tergolong dalam club datang sebab yang kat atas2 tadi tu.. haila.. nie peringatan nie!

Niat, kella, niat.. Hadis satu nie.. selalu saja failed.. satu lagi time bace parasitology aritu. adela lebih kurang 4 presentation dia yang each ppt ade lebih kurang 70 slide. Awal-awal tu bace elok la. Tetiba orang kata takde test, and majority tak bace pun. ade la 4-5 orang yang masih bertahan nak bace. Aku mula-mula nak bace la, tp bile dengar mula la rasa tak berbaloi nak baca.. siap nak marah orang lagi..

Tiba-tiba hati kata: Baca sebab test ke kella?
Zupp!! Eh, biar betul,.. selama nie mmg aku nak sgt2 elak menda2 belajar sebab exam nie (tapi selalu failed).. nie sekali memang tepat kena kat hidung.. dah taktaw nak backing ape dah.. memang tak berbaloi baca kalau baca sebab test, tapi kalau baca sebab Allah, usaha bace tadi nie dikira taw?!

Rasa nak menangis on the spot.. Malu betul tadi tanya orang lain berbaloi ke tak bace benda tu. Malu sangat2!! Hai, kella~!!

banyak betul nak tulis.. tapi nie semua tulis tentang ke'serabai'an kella yang tak ade berkesudahan.. waduh!


p/s:Sekarang dah sejuk sangat-sangat~ winter dah masuk! jom jadikan ia musim bunga..^^

"Musim sejuk itu ibarat musim bunga bagi orang yang beriman.. panjang malamnya maka berqiamullail baginya, pendek siangnya maka berpuasa padanya~"


Sesungguhnya manusia takkan bisa menikmati surga
Tanpa ikhlas di hatinya
Sesungguhnya manusia takkan bisa menyentuh nikmat-Nya
Tanpa tulus di hatinya
-Sesungguhnya, by Ungu~








No comments: